Ειδήσεις

ΕΚΙΜ: "Ν. Καζαντζάκης από τον Όμηρο στον Σαίξπηρ"

Μόλις κυκλοφόρησε η νέα έκδοση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών Μιχαήλ Πασχάλης, Νίκος Καζαντζάκης από τον Όμηρο στον Σαίξπηρ. Μελέτες για τα κρητικά μυθιστορήματα, Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, Ηράκλειο 2015.

Με θέμα τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά και Καπετάν Μιχάλης, η έκδοση περιέχει τέσσερα μελετήματα του Μιχαήλ Πασχάλη, Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, που εστιάζονται στις διακειμενικές σχέσεις των δύο κρητικών μυθιστορημάτων με τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, τις τραγωδίες του Σαίξπηρ, τον Όμηρο και τον Πλάτωνα.

Με αναφορά στη μεταμόρφωση του Καζαντζάκη σε επιτυχημένο μυθιστοριογράφο γεγονός που οφείλεται, όπως σημειώνει, κυρίως στη θητεία του στον επικό και τον δραματικό λόγο, ο μελετητής αναλύει τη μακρόχρονη «κυοφορία» του Αλέξη Ζορμπά. Διαπιστώνει πώς στο κρητικό αυτό μυθιστόρημα υπόρρητα διαγράφεται η ομηρική Οδύσσεια και πώς εκεί επίσης συναντιέται ο Δάντης με τον Πλάτωνα μαζί  με μορφές που ξεπήδησαν από την Τρικυμία του Σαίξπηρ. Αντίστοιχα, στον Καπετάν Μιχάλη, όπου τα επικά και τα δραματικά στοιχεία συνενώνονται οργανικά σε μια μυθιστορηματική πλοκή, ο Μιχαήλ Πασχάλης καταδεικνύει πώς το έργο συνδιαμορφώνουν η Ιλιάδα του Ομήρου και ο Οθέλλος του Σαίξπηρ.

Η νέα έκδοση της ΕΚΙΜ διατίθεται στο Πωλητήριο και το e-shop του ΙΜΚ.

Σχόλια