default-image

Βραβεύουν τους καθηγητές Χ. Κατερινόπουλο και Μ. Κατεβαίνη

Κρήτη
Βραβεύουν τους καθηγητές Χ. Κατερινόπουλο και Μ. Κατεβαίνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανεκτίμητη, αν μη τι άλλο, η αξία και η χαρά της διδασκαλίας, πόσω μάλλον όταν αυτή επιβραβεύεται ως εξαίρετη!

Αυτό ακριβώς θα συμβεί σήμερα το απόγευμα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, όπου δύο αναγνωρισμένοι, καταξιωμένοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι Μανόλης Κατεβαίνης και Χαράλαμπος Κατερινόπουλος, θα βραβευτούν με το βραβείο "Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Στέλιου Πηχωρίδη".

Ένα βραβείο-θεσμό, στη μνήμη φυσικά του πρόωρα χαμένου καθηγητή Στέλιου Πηχωρίδη. Η φετινή απονομή του βραβείου, για το περσινό ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα "Καστελλάκη" του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Η απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί από τον εκτελούντα χρέη πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητή Μιχαήλ Ταρουδάκη, από κοινού, στον καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης Μανόλη Κατεβαίνη και στον καθηγητή του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης Χαράλαμπο Κατερινόπουλο.

Το βραβείο θεσπίστηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης το έτος 1999 προς τιμήν του καθηγητή του Μαθηματικού Τμήματος Στέλιου Πηχωρίδη που χάθηκε πρόωρα και ο οποίος εκπροσώπησε, με υποδειγματικό τρόπο, την έννοια του πανεπιστημιακού δασκάλου. Σκοπός του βραβείου είναι να υπογραμμίσει την έμφαση που οφείλει να αποδίδει στην πανεπιστημιακή διδασκαλία κάθε σύγχρονο Πανεπιστήμιο και να επιβραβεύει ταυτόχρονα εκείνα από τα μέλη του που υπηρετούν αυτό το ιδανικό με ξεχωριστή ικανότητα και αφοσίωση. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης που προέρχεται διαδοχικά από τις σχολές του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου.

Στα πλαίσια της τελετής θα δοθεί διάλεξη από τον καθηγητή Μανόλη Κατεβαίνη με τίτλο "Τι με δίδαξαν 30 χρόνια διδασκαλίας" και από τον καθηγητή Χαράλαμπο Κατερινόπουλο με τίτλο "Αναδεικνύοντας την αξία των «Άχρηστων» φυτών της Κρήτης".

Η κ. Σουζάνα Παπαδοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα αναφερθεί στον "Στέλιο Πηχωρίδη και στο Βραβείο Πηχωρίδη".

Την τελετή θα επενδύσει μουσικά ο φοιτητής του Τμήματος Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Κωνσταντίνος Ψαρουλάκης.

Τα τιμώμενα πρόσωπα

Ποιοι είναι όμως οι δύο καθηγητές που θα βραβευθούν σήμερα με το ξεχωριστό αυτό βραβείο; Ο Μανόλης Κατεβαίνης, γεννημένος από Σάμιους γονείς στην Αθήνα, πήρε το δίπλωμα Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου το 1978 από το ΕΜΠ με βαθμό 9.67 και το διδακτορικό δίπλωμα στην Επιστήμη Υπολογιστών το 1983 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley. Στο διδακτορικό του ήταν ο πρωτεργάτης της υλοποίησης του μικροεπεξεργαστή RISC ΙΙ στο Μπέρκλεϊ, και για αυτή του την εργασία τιμήθηκε με το βραβείο της καλύτερης Διδακτορικής Διατριβής Υπολογιστών του έτους 1984 της Παγκόσμιας Ένωσης Πληροφορικής (ACM).

Οι ιδέες του RISC υιοθετήθηκαν από ολόκληρη τη βιομηχανία μικροεπεξεργαστών και επαναστατικοποίησαν αυτόν τον τομέα της τεχνολογίας κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '80.

Μέχρι το 1985 ήταν επίκουρος καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνιας, ΗΠΑ. Από το 1986 βρίσκεται στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου τώρα είναι καθηγητής.

Το 2003, ο περιφερειάρχης Κρήτης τον βράβευσε, μαζί με τους Στέλιο Ορφανουδάκη και Παναγιώτη Κωνσταντόπουλο, σαν τους τρεις πρώτους κύριους οργανωτές του Τμήματος αυτού του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Από το 1986 συνεργάζεται επίσης με το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του ΙΤΕ, όπου είναι αναπληρωτής διευθυντής του ΙΠ από το 2005 και ιδρυτής και επικεφαλής από το 1986 του Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών.

Από το 2013, στο ΙΤΕ-ΙΠ, η ομάδα του κατασκευάζει πρωτότυπα για micro-servers χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης για κέντρα δεδομένων, στο "EuroServer", που είναι το κεντρικό ερευνητικό έργο της Ευρώπης στον τομέα αυτό.

Ο Χαράλαμπος Κατερινόπουλος είναι καθηγητής Οργανικής Χημείας στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Αττικής το 1954. Πήρε το πτυχίο Χημείας από το Πανεπιστήμιο Πατρών το 1976 και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο New York University, στη Νέα Υόρκη, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (Master) και διδακτορικό δίπλωμα στην Οργανική Χημεία. Συνέχισε τη μεταδιδακτορική του δραστηριότητα στο University of Pennsylvania και στα SmithKline & French Labs, USA.

Από το 1988 εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι αναπληρωτής διευθυντής του Εργαστηρίου Οργανικής Χημείας και διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο "Απομόνωση και σύνθεση φυσικών προϊόντων με βιολογική δράση". Οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Θερινό Σχολείο με τίτλο: "SYNAPS, Synthesis and Retrosynthesis in the Chemistry of Natural Products", που λειτούργησε από το 2007 έως το 2011. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος και στη συνέχεια πρόεδρος στο Τμήμα του. Είναι συντονιστής της Επιτροπής Προπτυχιακών Σπουδών και εκπρόσωπος ERASMUS του Τμήματός του, καθώς και μέλος σειράς επιτροπών του Πανεπιστημίου για θέματα εκπαίδευσης.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην απομόνωση, το χαρακτηρισμό και τη σύνθεση φυσικών προϊόντων, καθώς και στην ανάπτυξη βιοτεχνολογικών εργαλείων. Τα ερευνητικά του αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ένα εθνικό και τέσσερα διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τρία άρθρα ανασκόπησης και έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά συνέδρια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News