Ειδήσεις

Ο μετεωρισμός της ΕΕ & ο συμβολισμός του ισπανικού αδιεξόδου

«Οι λαοί της Ευρώπης θέλουν να τελειώνουν με τις πολιτικές λιτότητας. Το ερώτημα είναι αν την ώρα που ο ιδιότυπος δικομματισμός, ιδίως στο Νότο της Ευρώπης, κεντροδεξιάς-σοσιαλδημοκρατίας καταρρέει σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, οι λύσεις θα είναι γνήσια προοδευτικές από τα αριστερά ή ακραία δεξιές όπως στη Βόρειο Ευρώπη και το φαινόμενο Λεπέν στη Γαλλία».

Αυτό σημείωσε μιλώντας σήμερα στο Ράδιο 9.84 και στον Γιώργο Σαχίνη ο αρθρογράφος της "Καθημερινής" και αναλυτής διεθνών γεγονότων Πέτρος Παπακωνσταντίνου, με αφορμή τα αποτελέσματα στην Ισπανία και την πολιτική και κυβερνητική αβεβαιότητα στην οποία εισήλθε πλέον η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Όπως είπε ο Π. Παπακωνσταντίνου, το διευθυντήριο της Ε.Ε. δεν επιθυμεί άμεσα τη διάλυση της ζώνης του ευρώ, αφού τα ελλείμματα του Νότου εξακολουθούν να στηρίζουν τα πλεονάσματα του Βορρά, αν όμως το πλαίσιο της λιτότητας αρχίσει να τρίζει πιο δυνατά, τότε δεν αποκλείεται κι η ενεργοποίηση του plan Β έμπνευσης Σόιμπλε για πολυζωνική Ε.Ε.

Για την ώρα, πολιτικές κινήσεις που εκφράζουν το όχι των λαών στη λιτότητα επιχειρείται όχι απλά να ενσωματώνονται στη λογική τους, αλλά όπως εκτιμούν με αυτές τις δυνάμεις περνάνε μέτρα που σκληρά δεξιές κυβερνήσεις θα είχαν πρόβλημα παραμονής στη εξουσία αν τα εφάρμοζαν.

Σχόλια