Ειδήσεις

Πάνω από 50 Ηρακλειώτες καταθέτουν καθημερινά πινακίδες Ι.Χ.

Μαζικό χαρακτήρα λαμβάνει και στο Ηράκλειο το φαινόμενο της κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας στην εφορία, καθώς οι οδηγοί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην υποχρέωση της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των οχημάτων για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη, για ένα μέχρι και πέντε χρόνια, ξεπερνά τις 900.000 σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ειδικότερα, μόνο στο Ηράκλειο, οι κάτοχοι οχημάτων οι οποίοι καταθέτουν τις πινακίδες τους στη ΔΟΥ υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 50 με 60 σε ημερήσια βάση.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο γραμματέας του Συλλόγου Εφοριακών Ανατολικής Κρήτης Μανόλης Ανδρεαδάκης, μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί οι πινακίδες περίπου 5.000 οχημάτων.

«Σε σύνολο 5.000 οχημάτων, περίπου τα 1.000 αφορούν σε ιδιώτες, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από γραφεία ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων», επισημαίνει ο κ. Ανδρεαδάκης. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες είναι οι Κρητικοί οδηγοί, οι οποίοι - αφού δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας - είτε καταθέτουν τις πινακίδες τους και δε χρησιμοποιούν τα οχήματά τους, είτε τα οδηγούν κανονικά, παρανομώντας και διακινδυνεύοντας να πέσουν στη "φάκα" των Αρχών... Εξάλλου, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η οικονομική ζημία που προκαλείται στο Ελληνικό Δημόσιο είναι τεράστια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του "ΕΣΥ Πρώτα" Γιάννη Λιονάκη, ενώ τα έσοδα θα έπρεπε να είναι περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, τελικά το Δημόσιο εισπράττει με το ζόρι 1,1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το πρόβλημα δε σταματά εδώ, καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα οι κάτοχοι των οχημάτων που δεν πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας αφενός κυκλοφορούν χωρίς να έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους κι αφετέρου χωρίς να τα έχουν περάσει από τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο. Συνεπώς, χιλιάδες οχήματα κυκλοφορούν καθημερινά στους δρόμους της χώρας - και φυσικά της Κρήτης - , εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια τόσο των ίδιων των οδηγών τους, όσο και των υπόλοιπων οδηγών και πεζών.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οχήματα που κυκλοφορούσαν σε όλη τη χώρα, στα τέλη του 2014, ανέρχονται σε 5.110.873. Από το σύνολο των κατόχων τους, πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας μόνο περίπου 3,6 εκατομμύρια! Οι υπόλοιποι, οι οποίοι αγγίζουν σχεδόν το 1,5 εκατομμύριο, δεν πλήρωσαν τέλη. Έχοντας ως δεδομένο ότι περίπου 500.000 Ι.Χ. βρίσκονται σε ακινησία, το σύνολο των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ελλάδας χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να έχουν καταβάλει τέλη (από ένα μέχρι και πέντε χρόνια) ξεπερνά τα 920.000.

Μέχρι 31 Δεκέμβρη η προθεσμία για τα τέλη

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, με το αρμόδιο υπουργείο να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση. Εξάλλου, για τους κατόχους των οχημάτων οι οποίοι δεν εξοφλούν τα τέλη μέχρι και την προαναφερόμενη ημερομηνία, προβλέπεται "τσουχτερό" πρόστιμο, ισόποσο με την αξία των αρχικών τελών εις διπλούν.

Ρεπορτάζ:

Νικόλας Αγγελίνος, Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια