default-image

Ξεκινούν καταλήψεις δημόσιων κτηρίων οι μηχανικοί

Κρήτη
Ξεκινούν καταλήψεις δημόσιων κτηρίων οι μηχανικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δώστε μας λίγο οξυγόνο. Αφήστε μας να αναπνεύσουμε λίγο», βροντοφωνάζουν προς την κυβέρνηση οι μηχανικοί της Κρήτης, που στριμωγμένοι στη λαίλαπα της ανεργίας - λόγω της αναδουλειάς μέσα στην πολύχρονη κρίση και της αδυναμίας κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών - βγαίνουν σήμερα στους δρόμους.

Από σήμερα το πρωί οι μηχανικοί της ανατολικής Κρήτης μπαίνουν στο... χορό των κινητοποιήσεων, που περιλαμβάνει και καταλήψεις τόσο στα γραφεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ όσο και στα γραφεία του ασφαλιστικού τους ταμείου, του ΤΣΜΕΔΕ... Διεκδικούν 3μηνη παράταση για την πληρωμή των εισφορών τους. Μια μικρή «ανάσα», όπως λένε, στο σταδιακό θάνατο του κλάδου, αφενός λόγω της ανεργίας που έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας - με ποσοστά σε τοπικό επίπεδο άνω του 50% - και αφετέρου λόγω του ιδιότυπου καθεστώτος ασφάλισής τους που αναγκάζει την πλειονότητα των μηχανικών να είναι ανασφάλιστοι!

Το σκηνικό που επικρατεί στις τάξεις του τεχνικού κόσμου της Κρήτης, όπως περιγράφτηκε με μελανά χρώματα χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ, είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό...

Πάνω από τους μισούς μηχανικούς της ανατολικής Κρήτης είναι ανασφάλιστοι λόγω ανεργίας και αδυναμίας κάλυψης των εισφορών τους. Η πλειονότητα των μηχανικών ουσιαστικά δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα που σπούδασε με κόπους και βάσανα, ενώ η "αιμορραγία" σε επίπεδο νέων μηχανικών έχει φτάσει σε θλιβερά επίπεδα, αφού οι περισσότεροι, διαπιστώνοντας το αδιέξοδο που τους περιμένει, είτε φεύγουν για το εξωτερικό, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, είτε αναγκάζονται να αλλάξουν επάγγελμα!

Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου περιέγραψαν με άκρως μελανά χρώματα το σκηνικό που επικρατεί και σε τοπικό επίπεδο και απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση να δείξει επιτέλους σοβαρότητα και να στηρίξει το μοναδικό, όπως επισήμαναν, κλάδο που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ανάπτυξη...

«Με το δικό μας κλάδο συμβαίνει κάτι τελείως παράδοξο... Ασφαλίζουμε επαγγελματική ιδιότητα. Δεν ασφαλίζουμε την εργασία μας, τους κινδύνους που τυχόν αντιμετωπίζουμε, αλλά το δικαίωμά μας να είμαστε μηχανικοί», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιάννης Χαρωνίτης.

«Οι μηχανικοί δε ζητάμε ιδιαίτερη μεταχείριση. Ζητάμε ισότιμη, δίκαιη μεταχείριση. Είμαστε ο κλάδος που έχει τις πιο υψηλές προσφορές και είμαστε ο μόνος κλάδος στον οποίο συνδέεται άμεσα η κάλυψη των εισφορών με την άσκηση του επαγγέλματος. Δηλαδή, αν κάποιος δεν έχει καλύψει τις εισφορές του, δεν μπορεί να δουλέψει», υπογράμμισε με τη σειρά της η Ειρήνη Βρέντζου, μέλος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ/ΤΑΚ, η επαγγελματική "αποξήλωση" σε τοπικό επίπεδο έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας... Εκατοντάδες μηχανικοί στο Ηράκλειο, με αιτήσεις διαγραφής, έχουν τεθεί τα τελευταία χρόνια εκτός Τεχνικού Επιμελητηρίου. Όπως εξήγησαν, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που υποχρεούνται να καταβάλλουν, σε συνδυασμό με την καθολική ανεργία στον κλάδο, δεν επιτρέπουν είτε σε ένα νέο μηχανικό είτε σε ένα μεγαλύτερο επιστήμονα να κάνει όνειρα για επαγγελματική σταδιοδρομία τουλάχιστον στο αντικείμενο που σπούδασε.

«Πάρα πολλοί συνάδελφοι δεν μπορούν ουσιαστικά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, με αποτέλεσμα να διαγράφονται και από το Τεχνικό Επιμελητήριο και από το ΤΣΜΕΔΕ», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Ν. Ηρακλείου Ζαχαρίας Ασσαριωτάκης.

Ζητούν τρίμηνη παράταση

"Κερασάκι" στην τούρτα ήταν η αποστολή των οφειλών των μηχανικών για το επόμενο εξάμηνο. Οφειλές που στη συντριπτική τους πλειονότητα οι μηχανικοί δεν μπορούν να πληρώσουν στο ασφυκτικό χρονικό όριο που αρχικά είχε οριστεί και έληγε σήμερα 22 Δεκεμβρίου, αλλά ούτε και μέχρι τις 16 Ιανουαρίου που εκπνέει η μίνι παράταση που έχει δοθεί...

«Ένας άνθρωπος που δεν έχει να πληρώσει στις 22 Δεκεμβρίου δε θα έχει σίγουρα να πληρώσει ούτε στις 16 Ιανουαρίου. Γι' αυτόν το λόγο ζητάμε τουλάχιστον 3μηνη παράταση της αποπληρωμής», σημείωσε με νόημα ο κ. Ασσαριωτάκης.

Με φόντο τα προβλήματα που τους πνίγουν σαν θηλιά στο λαιμό, οι μηχανικοί μπαίνουν από σήμερα σε "χορό" κινητοποιήσεων. Η αυλαία μάλιστα θα ανοίξει με συμβολικού χαρακτήρα καταλήψεις τόσο του κτηρίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου στο Ηράκλειο όσο και του κτηρίου που στεγάζεται το ταμείο τους.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε στην πολιτική και καλούμε τους αρμόδιους, δηλαδή την κυβέρνηση, να αντιληφθούν πως δεν πάει άλλο. Τέρμα τα αστεία», ξέσπασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Ηρακλείου Κώστας Ξυλούρης...

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_619kszm4/

Μπάμπης Σαββίδης, Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News