Ειδήσεις

Η γεωγραφία του κρητικού τουρισμού

Η αναβάθμιση του αεροπορικού κόμβου της Αθήνας φαίνεται να συντέλεσε παρά πολύ σε αυτό που λέμε "έκρηξη" αφίξεων στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το "Ελευθέριος Βενιζέλος". Σε απογείωση, όμως, με βάση και τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΣΕΤΕ, και το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου, που βρίσκεται εδώ και δέκα χρόνια σταθερά στη δεύτερη θέση, όσον αφορά τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις ετησίως, με την περασμένη χρονιά ο πιο σημαντικός αεροπορικός κόμβος της Κρήτης να ξεπερνά κατά πολύ τα 5 εκατ. αφίξεις και αναχωρήσεις συνολικά.

Μάλιστα, από τον Ιανουάριο μέχρι και το Νοέμβριο του 2015, με άνοδο 5,7%, έκλεισαν οι αεροπορικές αφίξεις στη χώρα μας. Οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 15 εκατ. (15.252), που αντιστοιχούν σε σχεδόν 820 χιλιάδες επιπλέον αφίξεις σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Κακός μήνας ο Νοέμβριος...

Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου 2015, επανήλθε η διψήφια αύξηση αφίξεων για τον προορισμό της Αθήνας, η οποία διαμορφώθηκε στο +11,3% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2014, διατηρώντας το σχετικό ποσοστό ενδεκαμήνου στο +23,6%.

Οι Κυκλάδες διατήρησαν το ποσοστό αύξησης στο 15% σε σχέση με το ενδεκάμηνο του 2014. Στον αντίποδα βρίσκονται τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, περιοχές που συνέχισαν να καταγράφουν μικρή μείωση της τάξης του -2% και -0,8%, αντίστοιχα, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014. Το σύνολο της χώρας, εκτός Αθήνας, κινήθηκε σε αρνητικό πρόσημο -11,5% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2014 και σε 0,7% σε σχέση με το ενδεκάμηνο του 2014.

Με την καταγραφή και των στοιχείων αφίξεων Νοεμβρίου, θεωρείται πια βέβαιη η επίτευξη του στόχου των συνολικά 26 εκατ. αφίξεων για το 2015.

Πού πάνε οι παραδοσιακοί επισκέπτες

Η Κρήτη αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον πιο σημαντικό αεροπορικό κόμβο της χώρας μετά το αεροδρόμιο της Αθήνας, μιας και τα δύο πιο σημαντικά αεροδρόμια του νησιού - αυτό του Ηρακλείου αλλά και των Χανίων - αγγίζουν συνολικά τα σχεδόν 8 εκατ. αφίξεις και αναχωρήσεις, αποτυπώνοντας και τη δυναμική της μεγαλονήσου στο κομμάτι του τουρισμού.

Στα Χανιά δυνατό χαρτί αποτελούν οι σκανδιναβικές αφίξεις, μιας και η δυτικότερη περιφερειακή ενότητα της Κρήτης είναι ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στη Μεσόγειο για Σκανδιναβούς τουρίστες.

Όσον αφορά τους Γερμανούς, που το 2015 επέστρεψαν δυναμικά στο νησί, επιλέγουν σταθερά το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο και κυρίως τους δήμους Ρεθύμνου και Χερσονήσου, ενώ φέτος έκαναν δυναμικά την παρουσία τους και στα Χανιά, αποτυπώνοντας ότι η γερμανική αγορά είναι η πιο σταθερή στην Κρήτη εδώ και 30 χρόνια παρά τις διακυμάνσεις.

Οι Βρετανοί και οι Γάλλοι επιλέγουν κυρίως Ρέθυμνο, Χερσόνησο και Άγιο Νικόλαο. Βέβαια, τα Μάλια και το 2015 αποτέλεσαν τον πιο ελκυστικό προορισμό για νεαρούς Βρετανούς, ενώ η Χερσόνησος για Ολλανδούς και Σλοβένους.

Ωστόσο, ο δήμος Χερσονήσου έχει το βασικό χαρακτηριστικό να διαθέτει τη μεγαλύτερη γκάμα τουριστών, με τις εθνικότητες που επιλέγουν τον πιο τουριστικό δήμο της Κρήτης να είναι πάνω από είκοσι.

Παράλληλα, οι τουρίστες από το Ισραήλ "ψήφισαν" και φέτος σταθερά Χερσόνησο.

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΤΟ 2015

ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

ΟΛΛΑΝΔΟΙ, ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΒΡΕΤΑΝΟΙ, ΓΑΛΛΟΙ, ΣΛΟΒΕΝΟΙ, ΙΣΡΑΗΛΙΤΕΣ ΡΩΣΟΙ

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΒΕΛΓΟΙ, ΓΑΛΛΟΙ, ΡΩΣΟΙ, ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ, ΑΓΓΛΟΙ, ΡΩΣΟΙ

ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΟΙ, ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΑΓΓΛΟΙ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΟΙ, ΕΛΛΗΝΕΣ, ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΓΑΛΛΟΙ, ΡΩΣΟΙ

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΕΣ, ΒΡΕΤΑΝΟΙ

ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΡΩΣΟΙ, ΓΑΛΛΟΙ

ΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΓΑΛΛΟΙ, ΟΛΛΑΝΔΟΙ

Νέοι "πελάτες" ανακαλύπτουν την Κρήτη...

Για πρώτη φορά φέτος στο νησί καταγράφηκε μια ανοδική τάση Ισπανών τουριστών αλλά και Πορτογάλων, με την Κρήτη όμως διαχρονικά να μην έχει καταφέρει να προσελκύσει Ίβηρες, που κυρίως προτιμούν την Αθήνα. Εξάλλου, όταν επιλέγουν διακοπές ξεκούρασης, οι ίδιοι οι Ισπανοί ψηφίζουν Ισπανία.

Επίσης, στις νέες αφίξεις ήταν και οι Τούρκοι τουρίστες, με τις αεροπορικές συνδέσεις από το Ηράκλειο να βοηθούν αρκετά σε αυτό. Στην περιοχή της Ελούντας ανοδικά κινήθηκαν και οι Αμερικανοί που εδώ και χρόνια, όσον αφορά τη χώρα μας, ψηφίζουν Μύκονο και Σαντορίνη.

Όσον αφορά τους Κινέζους, πάρα την άνοδο, η έλλειψη μια ουσιαστικής αεροπορικής σύνδεσης με την Ελλάδα δε βοηθά στην αυξητική τάση τουριστών από τη συγκεκριμένη αγορά. Θεαματικά ωστόσο τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη έχουν αυξηθεί οι τουρίστες από χώρες της βαλκανικής, με την Αλβανία να έχει τον πρώτο λόγο, καθώς κάθε χρόνο Αλβανοί τουρίστες έρχονται για διακοπές στην Κρήτη συνδυάζοντας τη δυνατότητα να συναντήσουν συγγενείς τους που ζουν στη χώρα μας. Μάλιστα, οι εύποροι Αλβανοί τουρίστες, σύμφωνα με τους φορείς της αγοράς, ξοδεύουν χρήματα κυρίως για ψώνια, φαγητό και διασκέδαση.

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή "Κρήτη Σήμερα":

Μάνος Δασκαλάκης

Σχόλια