Ειδήσεις

Ν. Μαριάς: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους πρόσφυγες

«Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους πρόσφυγες και άλλους παράνομους μετανάστες» δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, που επισκέφθηκε το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου το νησί για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει με τις προσφυγικές ροές.

«Είμαστε χώρα φιλόξενη αλλά υπάρχουν όρια» είπε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής τονίζοντας ότι οι συναρμόδιες υπηρεσίες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εθελοντικές οργανώσεις κάνουν ό,τι μπορούν για τους δυστυχισμένους ανθρώπους που φτάνουν στα Ελληνικά νησιά και τα σύνορα. «Και την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι μας κουνάνε το δάκτυλο, απειλώντας ότι θα στείλουν την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Νότης Μαριάς και συνέστησε αυτοσυγκράτηση στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, λέγοντας ότι θα έπρεπε να πάνε στη Λέσβο για να ενημερωθούν πρώτα για τα απτά προβλήματα και ύστερα να ασκούν κριτική.

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής θύμισε στις δηλώσεις του ότι από τα 28 κράτη της Ε.Ε. μόνο 8 ανταποκρίθηκαν στο σύστημα ανάληψης ευθύνης για το προσφυγικό και από τους 66.000 πρόσφυγες που πρέπει να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα σε άλλα κράτη, μόλις 100 έφυγαν ήδη και αυτό - όπως είπε - είναι απαράδεκτο.

Ο Νότης Μαριάς στηλίτευσε το στυγνό δουλεμπόριο των Τούρκων με τους πρόσφυγες, επέμεινε ότι τα hotspots πρέπει να δημιουργηθούν στην Τουρκία και καταφέρθηκε εναντίον του σχεδίου εκχώρησης της φύλαξης των Ελληνικών συνόρων -με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές- στη νέα Frontex. «Θα δεχτούμε τη συνεργασία και τη βοήθειά τους αλλά δεν θα επιτρέψουμε να υποκαταστήσουν τις  Ελληνικές Αρχές», είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε αν τεθεί δίλημμα για απώλεια της φύλαξης των συνόρων μας να αποχωρήσει η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Νότης Μαριάς συναντήθηκε στη Λέσβο με τον Δήμαρχο του νησιού Σπύρο Γαληνό και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Ψάνη, τον Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη  Γιαννέλη, τον Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Ευστράτιο Κύτελη, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου Ευάγγελο Μυρσινιά, τους Αντιπροέδρους του Επιμελητηρίου Παναγιώτη Τατάκη και Παρασκευά Φραντζέσκο και τον Οικονομικό Επόπτη Νικόλαο Αθανάση καθώς και με τον πρώην δήμαρχο Λέσβου Δημήτριο Βουνάτσο.

Σχόλια