Ειδήσεις

Κρητικό επιχειρηματικό "άνοιγμα" σε χώρες της Αφρικής

Επιχειρηματικό "άνοιγμα" στα πλαίσια συνεργασίας, σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές, ο πρωτογενής τομέας, η έρευνα, η τεχνολογία, η τυποποίηση κ.ά., προς τις χώρες της Αφρικής, προετοιμάζει η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηρακλείου, που από κοινού με το Ελληνοαφρικανικό Επιμελητήριο διοργανώνουν ένα επιχειρηματικό φόρουμ για την προώθηση των κρητικών εξαγωγών στην αναπτυσσόμενη αγορά της Αφρικής.

Προς την κατεύθυνση αυτή την Περιφέρεια Κρήτης επισκέφτηκαν σήμερα ο γενικός γραμματέας του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Μανιατάκης και ο Νίκος Σηφάκης, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου και μέλος διοίκησης Επιμελητηρίου Ηρακλείου, και είχαν συνάντηση με τον εντεταλμένο σύμβουλο Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλη Βαμιεδάκη.

Στη συνέχεια ο γ.γ. του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου επισκέφτηκε και το Επιμελητήριο Ηρακλείου όπου τέθηκαν οι βάσεις για ελληνοαφρικανική συνεργασία με τη συμφωνία διεξαγωγής επιχειρηματικών συναντήσεων μεταξύ Κρητικών και Αφρικανών επιχειρηματιών, αλλά και Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Αφρική.

Κατά τις επαφές που είχε στην Περιφέρεια ο κ. Μανιατάκης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον εντεταλμένο σύμβουλο Τουρισμού κ. Βαμιεδάκη, ο οποίος τόνισε πως ευκαιρίες στην Αφρική είναι πάρα πολλές, υπάρχουν προοπτικές ενίσχυσης των εξαγωγών και θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει μια τέτοια οργανωμένη δράση εξωστρέφειας της κρητικής επιχειρηματικότητας στις χώρες της Αφρικής.

«Η σημερινή συνάντηση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου έχει σκοπό την προετοιμασία της δράσης στο Ηράκλειο, το επόμενο διάστημα, προκειμένου να φέρει κοντά Κρητικούς και Αφρικανούς επιχειρηματίες και να διερευνηθεί το πλαίσιο συνεργασίας, όπως είναι ο τουρισμός, οι κατασκευές, ο πρωτογενής τομέας, η έρευνα η τεχνολογία η τυποποίηση κ.ά. Η Αφρική είναι μια πάρα πολύ μεγάλη αγορά, υπάρχουν ευκαιρίες και θα είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε μια τέτοια οργανωμένη δράση. Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνοαφρικανικό Επιμελητήριο θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τους Κρήτες επιχειρηματίες να βρουν νέες ευκαιρίες στη διεθνή αγορά», σημείωσε ο κ. Βαμιεδάκης και πρόσθεσε: «Θα προσκληθούν Αφρικανοί επιχειρηματίες, θα γίνουν b2b συναντήσεις, επισκέψεις Αφρικανών επιχειρηματιών σε παραγωγικές μονάδες του νησιού σε συνεργασία με τα τοπικά Επιμελητήρια τους παραγωγικούς φορείς».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Μανιατάκης, ευχαριστώντας την Περιφέρεια Κρήτης για την πρωτοβουλία της αυτή, ανέφερε πως «η Αφρική παρουσιάζει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και θεωρώ ότι οι προοπτικές εξαγωγών σε ορισμένους τομείς που η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα θα βοηθήσουν πολλές επιχειρήσεις να αποκτήσουν εξωστρέφεια. Εμείς έχουμε ένα δίκτυο σε όλες τις χώρες της Αφρικής και αν κάποιος Έλληνας επιθυμεί να ανοίξει επιχειρηματικές σχέσεις εμείς μπορούμε να τον βοηθήσουμε».

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου και μέλος διοίκησης Επιμελητηρίου Ηρακλείου Νίκος Σηφάκης επεσήμανε ότι «η δράση αυτή, που προετοιμάζουμε Περιφέρεια Κρήτης και Ελληνοαφρικανικό Επιμελητήριο, θα φέρει σε επαφή τους παραγωγικούς κλάδους του τουρισμού, της ενέργειας, της τεχνολογίας, της τυποποίησης, της μεταποίησης, των κατασκευών και γενικότερα των εξαγώγιμων προϊόντων και υπηρεσιών με τους εμπορικούς αντιπροσώπους των υποσαχάριων χωρών μέσω των προξενείων και των πρεσβειών».

Επίσκεψη γ.γ. Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου

Ο γενικός γραμματέας του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Μανιατάκης πραγματοποίησε το μεσημέρι της Δευτέρας εθιμοτυπική επίσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μανώλη Αλιφιεράκη και τον Α' αντιπρόεδρο κ. Μηνά Μελισσείδη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε η διεξαγωγή επιχειρηματικών συναντήσεων μεταξύ Κρητικών και Αφρικανών επιχειρηματιών, αλλά και Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Αφρική.

Οι συναντήσεις αυτές πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον προσεχή Απρίλιο, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και τη στήριξη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, με στόχο να υπάρξει ενημέρωση για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, τα φορολογικά δεδομένα, τις πολιτικές/κοινωνικές συνθήκες και τη ζήτηση προϊόντων/υπηρεσιών στις υποσαχάριες χώρες.

Τον κ. Μανιατάκη συνόδευε και στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο κ. Νίκος Σηφάκης, μέλος του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, καθώς και ο κ. Γιάννης Βιδάκης, πρόεδρος Ενεργειακού CLUSTER Κρήτης.

Σχόλια