Ειδήσεις

Αναγνώριση ρατσιστικού κινήτρου σε υπόθεση ληστείας

Ολοκληρώθηκε στις 15/12/2015 στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η δίκη των δραστών για ληστεία, απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη και οπλοφορία-οπλοχρησία που έλαβαν χώρα στην Αθήνα τη 14η Φεβρουαρίου 2015 εις βάρος δύο ανδρών, μπαγκλαντεσιανής και πακιστανικής καταγωγής.

Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών κήρυξε ενόχους τους κατηγορούμενους για τα αδικήματα της επικίνδυνης σωματική βλάβης, οπλοφορίας, οπλοχρησίας με την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 81 Α του Ποινικού Κώδικα περί ρατσιστικού εγκλήματος και επέβαλε στους δύο κατηγορούμενους, δράστες της επίθεσης, ποινή φυλάκισης πέντε ετών και πέντε ετών και ενός μηνός, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι οι δύο επιθέσεις έγιναν σε διάστημα 10 λεπτών από 3 δράστες στην Ομόνοια. Η πρώτη σε βάρος ενός υπαλλήλου παντοπωλείου τον οποίο εξύβρισαν με βάση τη θεωρούμενη εθνική καταγωγή του, ενώ κατόπιν προέβησαν και σε ξυλοδαρμό.

Αμέσως μετά και κάποια μέτρα παρακάτω, οι ίδιοι δράστες επιτέθηκαν και σε διερχόμενο περαστικό και πάλι με βάση την θεωρούμενη εθνική καταγωγή του.

Σημαντική ήταν η άμεση κινητοποίηση της Αστυνομίας, χάρη στην οποία συνελήφθησαν οι 2 από τους 3 δράστες.

Η υπόθεση υποστηρίχτηκε από δικηγόρους του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, κ. Βασίλη Κερασιώτη και της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κ. Βασίλη Παπαστεργίου, στο πλαίσιο του έργου "Υποστηρικτικές, Συνοδευτικές και Νομικές Υπηρεσίες σε θύματα εγκλημάτων μίσους".

Οι φορείς που συμμετέχουν στο εν λόγω Έργο εκφράζουν την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι το κατηγορητήριο περιέλαβε και το άρθρο 81 Α ΠΚ, εισήχθη δηλαδή στο ακροατήριο ως ρατσιστικό έγκλημα (λόγω μίσους για εθνική καταγωγή και χρώμα των θυμάτων) με αποτέλεσμα το δικαστήριο να εξετάσει από την αρχή της ακροαματικής διαδικασίας τα κίνητρα που οδήγησαν στις εν λόγω επιθέσεις και εντέλει να καταγνώσει την επιβαρυντική περίσταση στους δράστες επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο άρθρο και μάλιστα με πολύ θετικά αποτελέσματα για την εξέλιξη της δίκης.

Επιβεβαιώνεται, επομένως, ότι ορθώς οι φορείς του προγράμματος, μέσω του δικτύου καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας, ζητούσαν την τροποποίηση της προϊσχύουσας νομοθεσίας σχετικά με τα ρατσιστικά εγκλήματα. Η γενική επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 81 Α ΠΚ καθιστά την υποχρέωση διερεύνησης και τιμωρίας του ρατσιστικού κινήτρου πιο ορατή για τους εισαγγελείς και τους δικαστές.

Το Έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του προγράμματος "Είμαστε όλοι πολίτες", το οποίο είναι μέρος του συνολικού χρηματοδοτικού μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants.

Διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σχόλια