Ειδήσεις

Εκτίναξη για τις εξαγωγές της Κρήτης

Ανοδική πορεία συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι εξαγωγές της Κρήτης. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ΕΛ.ΣΤΑΤ. και αφορούν το πρώτο 9μηνο του 2015, συγκρινόμενα με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014.

Ειδικότερα, μετά από επεξεργασία των στοιχείων από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, προκύπτει ότι το μήνα Ιούλιο η αύξηση σε αξία αγγίζει το 232%, τον Αύγουστο το 49% και το Σεπτέμβριο το 87%, με τις κρητικές εξαγωγές το συγκεκριμένο τρίμηνο να αυξάνονται κατά 115% και να αγγίζουν τα 145 εκατ. ευρώ.

Συνολικά για το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου η αύξηση ξεπερνάει το 100%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2014, με το σύνολο των εξαγωγών της Κρήτης να φτάνει ήδη τα 400 εκατ. ευρώ!

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Αλκιβιάδη Καλαμπόκη, το 2015 θα αποτελέσει τη νέα χρονιά ρεκόρ για τις κρητικές εξαγωγές, που μέχρι τώρα ήταν το 2013 με 363 εκατ. ευρώ.

«Η θεαματικά αυξητική πορεία των εξαγωγών της Κρήτης δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την οικονομία του νησιού, παρά τα capital controls και τα επιπρόσθετα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εξαγωγείς κατά το τελευταίο διάστημα, οι οποίοι, ακόμα και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, μπορούν να κάνουν νέες επιχειρηματικές προσπάθειες και να κατακτήσουν νέες αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαμπόκης.

Αναφορικά με τις κυριότερες εξαγωγικές αγορές, πρώτη έρχεται η Ιταλία με 33 εκατ. ευρώ και ποσοστό επί του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης 23%, δεύτερη η Γερμανία με 24 εκατ. ευρώ και ποσοστό 16%, τρίτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 13 εκατ. ευρώ και ποσοστό 9% και ακολουθούν η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες με 8 και 7 εκατ. ευρώ και ποσοστά 5% και 4% αντίστοιχα.

Σχόλια