Ειδήσεις

Ανοδική τάση στο ελαιόλαδο

Τις τιμές παραγωγού προς τα πάνω, σε επίπεδο όχι μόνο νομού Ηρακλείου αλλά και Κρήτης γενικότερα, "έσυρε" η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου μόλις μπήκε στην αγορά και ανακοίνωσε την τιμή εκκίνησης των 3 ευρώ το κιλό, στην οξύτητα των τριών γραμμών.

Τώρα η χαμηλότερη τιμή δεν πέφτει κάτω από τα 2,85 ευρώ το κιλό, όταν κατά την ανακοίνωση των τιμών από την ΕΑΣΗ είχαν διαμορφωθεί κατώτερες τιμές μέχρι και 2,70 ευρώ το κιλό, ενώ κάποια στιγμή ακούστηκε τιμή 2,65 ευρώ, από ελαιουργό προς τους παραγωγούς του!

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις από το ρόλο που κατάφερε να παίξει στην αγορά ελαιολάδου η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, όταν πριν από λίγες μέρες έκανε την παρέμβασή της με την τιμή των 3 ευρώ το κιλό. Όπως λέει άλλωστε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης, «θετικές είναι οι παρεμβάσεις αυτές από τις συνεταιριστικές οργανώσεις στο να διαμορφώνονται υψηλότερες τιμές στην αγορά».

Στο ερώτημά μας τι θα συμβούλευε ο ίδιος τους ελαιοπαραγωγούς για την περίοδο αυτή, με βάση πάντα τις εξελίξεις έτσι όπως διαμορφώνονται, ο Γιώργος Τζωρτζάκης απαντά: «Εγώ έχω πει κατ' επανάληψη και θα το ξαναπώ άλλη μία φορά: όταν έχει ο κόσμος ανάγκη να πάει να "κόβει" όσο λάδι ανταποκρίνεται στα χρήματα που του χρειάζονται. Το υπόλοιπο είναι καλό να το κρατάει για να μη φεύγουν τα λάδια σε εξευτελιστικές τιμές προς την αγορά».  

Δυναμική παρέμβαση

«Να μας στηρίξουν και οι ελαιοπαραγωγοί, αναγνωρίζοντάς μας ότι κι εμείς με την παρέμβασή μας στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε το εισόδημά τους», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης. «Μετά τη δική μας παρέμβαση βλέπουμε ότι υπάρχει αναπροσαρμογή των τιμών, γύρω στα 3 ευρώ το κιλό. Και αυτό δείχνει περίτρανα ότι πρέπει να υπάρχουν οργανώσεις. Πρέπει να υπάρχουν Ενώσεις. Πρέπει να υπάρχει η Ένωση Ηρακλείου. Γιατί ήρθε η οργάνωσή μας και έβαλε τα πράγματα σε μία τάξη», λέει ο συνεταιριστής. «Εγώ αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να πω στον παραγωγό να τιμολογεί ή να μην τιμολογεί. Θέλω να του πω όμως να αναγνωρίσει αυτό που έκανε η Ένωση Ηρακλείου. Και θα μπορεί να μας παραδώσει το λάδι του, με την τιμή να είναι μετρητοίς. Απλώς, αν όχι όλη την ποσότητα - καταλαβαίνω ότι για διάφορους λόγους μπορεί να μην είναι σε θέση οι παραγωγοί να μας δώσουν όλη τους την ποσότητα - κάποιο μέρος της φετινής παραγωγής τους ας το δίνουν στην οργάνωσή μας», συνεχίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Στρατάκη, η τιμή της ΕΑΣΗ δίνεται μετρητοίς, αλλά πάντα μέσω επιταγών και διατραπεζικών εργασιών, λόγω του γνωστού προβλήματος των capital controls. Οι πληρωμές αρχίζουν από σήμερα Δευτέρα, ή το αργότερο τις επόμενες μέρες, από το Τυποποιητήριο Ελαιολάδου της Ένωσης Ηρακλείου στη ΒΙΠΕΗ, αφού χρειάστηκαν μερικές μέρες προκειμένου να είναι έτοιμος ο μηχανισμός της οργάνωσης για να αρχίσει να παραλαμβάνει ελαιόλαδο.  

Στο ξεκίνημα

Η εικόνα που έχει ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης σε επίπεδο νομού Ηρακλείου αναφέρει ότι «σήμερα είμαστε ουσιαστικά στο ξεκίνημα της ελαιοκομικής περιόδου. Και ιδιαίτερα οι περιοχές που έχουν ποσότητα όπως είναι η Μεσαρά και γύρω από το Καστέλι Πεδιάδος. Αντίθετα σε Μαλεβίζι, Τέμενος και αλλού έχουμε μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου φέτος», σύμφωνα με τον ίδιο.

Το σημαντικό ζήτημα, που δεν αφορά μόνο την ΕΑΣΗ αλλά και γενικότερα το κρητικό ελαιόλαδο, είναι, όπως λέει ο κ. Στρατάκης, το γεγονός ότι ξαναμπαίνει στο χώρο της αγοράς το ελαιόλαδο "Κνωσός". «Είναι η ναυαρχίδα του τυποποιημένου ελαιολάδου. Και αυτό σίγουρα θα είναι προς όφελος των παραγωγών, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον. Κι αυτό φάνηκε ήδη πριν ακόμη ξεκινήσουμε. Ότι έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε στον παραγωγό 3 ευρώ, τη στιγμή που σε 15 μέρες έχασε το λάδι περίπου 70 λεπτά. Δηλαδή πήρε μια κατρακύλα και ακουστήκανε τιμές μέχρι και 2,60 ευρώ το κιλό»...

Ο ίδιος, καταλήγοντας, προέβλεψε ανοδική πορεία στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης από τώρα και μετά, μπαίνοντας στο νέο χρόνο.

Πορεία τιμών παραγωγού: Αισιόδοξες προβλέψεις για τη νέα χρονιά

Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για τη μετέπειτα πορεία των τιμών παραγωγού ελαιολάδου, με την πεποίθηση βέβαια ότι μετά τον πάταγο που προκάλεσαν τα δημοσιεύματά μας δε θα έρθουν τυνησιακά ελαιόλαδα... αδασμολόγητα στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο ελαιουργός από το Ασήμι Κώστας Αγγελιδάκης, «εμείς στηρίζουμε το ελαιόλαδο. Δίνουμε 3 ευρώ το κιλό στον παραγωγό. Τις τρεις γραμμές, βέβαια. Όπως πουλάμε, αγοράζουμε. Εμείς θέλουμε η ποιότητα να πληρώνεται. Όποιος κοπιάζει ως παραγωγός να πληρώνεται και ανάλογα για τον κόπο του».

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή σε ό,τι αφορά το παραγόμενο ελαιόλαδο, λόγω δάκου. Και μάλιστα, τώρα με την πτώση της θερμοκρασίας, ο δάκος, όπως λέει, θα θεριέψει ακόμα περισσότερο και δε θα εξαφανιστεί, όπως πιστεύουν πολλοί.

Ωστόσο, ο κ. Αγγελιδάκης, ως προς την πορεία των τιμών παραγωγού ελαιολάδου από τώρα και μετά, δηλώνει και ο ίδιος αισιόδοξος, τονίζοντας ότι ιδιαίτερα με την έναρξη του νέου έτους, όπως όλα δείχνουν, θα έχουμε ανοδική πορεία.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια