Ειδήσεις

"Ζεστάθηκε" την Κυριακή η αγορά στο Ηράκλειο

Με κόσμο μετά από πολύ καιρό πλημμύρισε και πάλι χθες, προτελευταία Κυριακή του έτους, η αγορά του Ηρακλείου και πολλών άλλων περιοχών της Κρήτης με τα καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά λόγω του εορταστικού ωραρίου που βρίσκεται σε ισχύ. Πλήθος κόσμου, οικογένειες, φιλικές παρέες αλλά και παππούδες και γιαγιάδες, κρατώντας από το χεράκι τα εγγονάκια τους, ξεχύθηκαν στην αγορά και παρά το ότι τα πορτοφόλια είναι άδεια, προχώρησαν σε κάποιες μικρές, συμβολικές αγορές, όπως το κλίμα των ημερών απαιτεί, ευθυγραμμισμένες όμως, όπως εξήγησαν, με το κλίμα λιτότητας που επικρατεί.

Ο κόσμος "τίμησε" τόσο τις κεντρικές όσο και τις περιμετρικές αγορές, προχωρώντας δειλά-δειλά στις πρώτες γιορτινές αγορές, με τα εμπορικά καταστήματα να παραμένουν χθες ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Και αν τα οικονομικά δεν πηγαίνουν καλά σε όλους, σύμμαχός μας χθες ήταν ο καλός καιρός, που ευνόησε την κυριακάτικη βόλτα στα μαγαζιά, αλλά και ο εορταστικός στολισμός, που έδωσε την αφορμή για χαμόγελα και για να υπάρξει στην ατμόσφαιρα μια νότα ελπίδας και αισιοδοξίας.

Παιδικά είδη

Την τιμητική τους είχαν κυρίως τα καταστήματα δώρων, καθώς επίσης παιδικών ειδών ένδυσης και υπόδησης, με τους γονείς, τους νονούς και τους παππούδες να παραμερίζουν τις δικές τους ανάγκες, δίνοντας προτεραιότητα στα "θέλω" των μικρών παιδιών, που είναι οι πρωταγωνιστές των ημερών. Την ίδια στιγμή, καρφίτσα δεν έπεφτε στις καφετέριες, καθώς η κυριακάτικη αργία έδωσε την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους για έναν χαλαρό καφέ. Οι δρόμοι τώρα που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη κίνηση χθες ήταν οι Δαιδάλου, Δικαιοσύνης, Καλοκαιρινού και 1821, ενώ πιο χαλαρή, με αυξημένη όμως κίνηση, ήταν η εικόνα στην οδό Αβέρωφ και στην οδό Έβανς. Αρκετός όμως ήταν ο κόσμος και στις πλατεία Λιονταριών και Ελευθερίας, καθώς στο Ηράκλειο, έστω και με καθυστέρηση, το γιορτινό κλίμα είναι έντονο αυτήν την εποχή.

Το μεγαλύτερο πάντως ποσοστό των καταναλωτών χθες επιδόθηκε σε έρευνα αγοράς, με την καταβολή του δώρου μέσα στην εβδομάδα να αναμένεται έστω και οριακά να αυξήσει κάπως τους τζίρους στα καταστήματα. Παρόμοια εικόνα επικράτησε χθες και στις αγορές των Χανίων, του Ρεθύμνου αλλά και του Λασιθίου. Οι καταναλωτές στην πλειονότητα τους βρήκαν τις τιμές ικανοποιητικές, μιας και τα περισσότερα καταστήματα, κατανοώντας τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής, προσφέρουν πληθώρα εμπορευμάτων σε εξαιρετική ποιότητα, σε δελεαστικές τιμές, αλλά και σε προσφορές, θέλοντας έτσι από τη μια να βοηθήσουν τους καταναλωτές στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις ανάγκες τους και από την άλλη να δουν και εκείνοι λίγη ζωντάνια στα μαγαζιά και στα ταμεία τους.

Αισιόδοξοι οι έμποροι

Αισιόδοξοι για το πώς αναμένουν να κινηθεί η αγορά την εποχή αυτή εμφανίζονται οι έμποροι, οι οποίοι ωστόσο περιμένουν την κορύφωση της κίνησης στην αγορά τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, ενώ, ανακαλώντας μνήμες από το παρελθόν, σημειώνουν με νόημα ότι η συγκεκριμένη περίοδος δε θυμίζει σε τίποτα τα χρόνια πριν την οικονομική κρίση.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης ανέφερε: «Αρκετός κόσμος προχώρησε σε αγορές. Είναι όμως εμφανέστατο ότι υπάρχει οικονομική δυσκολία. Παρ' όλα αυτά, επειδή οι μέρες αυτές έχουν κάτι το ξεχωριστό, οπότε και προτρέπουν τους καταναλωτές να πραγματοποιήσουν κάποιες αγορές για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε σε όλους μας μια σχετική ικανοποίηση. Η αγορά ζεσταίνεται σιγά-σιγά, ούτως ώστε τις επόμενες ημέρες να κινηθεί ακόμα καλύτερα, πράγμα που ελπίζουμε να γίνει σε σχέση και με τις εκδηλώσεις που γίνονται τόσο από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου, όσο και από το Δήμο, συμβάλλοντας στην έλευση του κόσμου. Οι καταναλωτές χθες κινήθηκαν τόσο στην κεντρική όσο και στην αγορά εκτός των τειχών».

Ο ίδιος σημείωσε ωστόσο ότι αυτό που ο Εμπορικός Σύλλογος ζητά από τους καταναλωτές είναι «να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις, στις οποίες ο κόσμος μπορεί να βρει πολύ καλά ποιοτικά προϊόντα σε πάρα πολύ καλές τιμές, με τον κόσμο μάλιστα να δηλώνει την ικανοποίησή του για την τιμολογιακή πολιτική του λιανικού εμπορίου στο Ηράκλειο».

Μεγάλο "αγκάθι" οι παράνομοι πωλητές

Πάντως, αρκετοί ήταν οι καταστηματάρχες εκείνοι που δεν μπόρεσαν να μη θίξουν την κατάσταση με τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τους παράνομους πλανόδιους και μη πωλητές, που ειδικά αυτές τις μέρες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Τα κλιμάκια, ωστόσο, των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου και της Αστυνομίας, που βρίσκονται καθημερινά στην αγορά πραγματοποιώντας ελέγχους, βεβαιώνουν παραβάσεις και παρανομίες, και στέλνουν τις σχετικές εισηγήσεις στο Δήμο Ηρακλείου, αναμένοντας να πράξει τα δέοντα.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια