Ειδήσεις

Να μείνει το ΔΝΤ έξω από το πρόγραμμα θέλει ο Α. Τσίπρας

«Εκτιμούμε ότι μετά από έξι χρόνια διαχείρισης έκτακτης κρίσης, η Ευρώπη έχει τώρα τη θεσμική υποδομή να αντιμετωπίσει επιτυχώς ευρωπαϊκά θέματα», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στους Financial Times αναφερόμενος στη θέση του ότι το ΔΝΤ πρέπει να μείνει εκτός του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, αφήνοντας την Ευρωζώνη να έχει την πλήρη ευθύνη για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ.Τσίπρας, «προβληματίζομαι από τη μη εποικοδομητική συμπεριφορά του Ταμείου σε δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θέλει να εφαρμόσει τα μέτρα του προγράμματος διάσωσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με στόχο να ανακτήσει την εθνική κυριαρχία και να ξεφορτωθεί τη λεγόμενη «τρόικα» των δανειστών (Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ).

«Πιστεύουμε ότι όσο το γρηγορότερο ξεφύγουμε από το πρόγραμμα (διάσωσης), τόσο καλύτερο για τη χώρα», είπε. «Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο, θα έχουμε καλύψει περισσότερο από το 70% των δημοσιονομικών και οικονομικών μέτρων της συμφωνίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι προσδοκά όλα τα εναπομείναντα capital controls θα έχουν αρθεί έως τον Μάρτιο και η χώρα θα βγει στις αγορές «πριν το τέλος του 2016».

«Είμαστε πέντε χρόνια σε πρόγραμμα. Είναι δύσκολο για μια ευρωπαϊκή χώρα να έχει χάσει την εθνική κυριαρχία της για τόσο μεγάλο διάστημα. Για να την επανακτήσει και να φύγει από τον έλεγχο της τρόικα, πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Είναι σκληρό, αλλά είναι η καλύτερη από κάθε άλλη επιλογή», δήλωσε.

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι το τρίτο πακέτο που θα πρέπει να γίνει δεκτό τον Ιανουάριο περιλαμβάνει «ένα βήμα που είναι δύσκολο, λόγω του ότι περιλαμβάνει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

«Ο οδικός μας χάρτης είναι να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα και μετά να έχουμε μια θετική απόφαση για την απαραίτητη ανακούφιση χρέους», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σχόλια