Ειδήσεις

Εκλογές Ν.Δ.: Καθαρή πρωτιά Μεϊμαράκη

Καθαρή πρωτιά Μεϊμαράκη που ξεπερνά το 40% δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα που συγκεντρώνουν τα επιτελεία των υποψηφίων για την ηγεσία της ΝΔ.

Επίσης τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρξει μάχη για τη δεύτερη και την τρίτη θέση μεταξύ του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τέταρτο τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο προεδρεύων της ΚΕΦΕ στις 11:00 το βράδυ δήλωσε ότι "θέλω να ευχαριστήσω τους 400.000 που προσήλθαν στις κάλπες, ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός. Ζητώ συγγνώμη από τους λίγους χιλιάδες που δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν. Επεξεργαζόμαστε την ροή των αποτελεσμάτων. Θα ακολουθήσουμε ότι προβλέπει το καταστατικό, τα στοιχεία βγαίνουν από τα φαξ των κατά τόπους εφορευτικών επιτροπών και διασταυρώνονται και ηλεκτρονικά". Καταλήγοντας ανέφερε ότι "όταν θα έχουμε ένα δείγμα που να αντανακλά το τελικό αποτέλεσμα θα ενημερώσουμε", απέφυγε όμως να προβλέψει πότε θα υπάρξει ικανό δείγμα λέγοντας "το συντομότερο δυνατό".

Σε σημαντικό βαθμό η δεύτερη θέση θα ξεκαθαρίσει όταν θα καταμετρηθούν τα αποτελέσματα στις μεγάλες περιφέρειες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Πάντως ακόμη δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για το ύψος της διαφοράς μεταξύ των τριών πρώτων. Το εάν θα υπάρξει δεύτερος γύρος θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το ύψος της διαφοράς. Ο κ. Μεϊμαράκης έχει καθαρίσει την πρώτη θέση, ωστόσο ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν θα κινηθεί πιο κοντά στο 40% ή πιο κοντά στο 50%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών παραγόντων, εάν είναι κοντά στο 50% τότε ο δεύτερος γύρος θα είναι τυπική διαδικασία. Εάν είναι κοντά στο 40% τότε ο δεύτερο γύρος θα είναι μάχη αφού μπορεί να θεωρηθεί ότι εναντίον του αθροίζονται οι ψήφοι των υπολοίπων.

Μέχρι στιγμής πάντως κύκλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρουν τα εξής: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στο 30%. Η διαφορά είναι πολύ μικρότερη από αυτή που λέγεται και γράφεται. Πάμε στο Β΄ γύρο και θα κερδίσουμε τη ΝΔ».

Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να πάει στον δεύτερο γύρο όποια κι αν είναι η διαφορά. Μέχρι το απόγευμα το ίδιο έλεγαν και συνεργάτες του Απόστολου Τζιτζικώστα, ότι εφόσον έλθει δεύτερος όποια κι αν είναι η διαφορά θα πάει στον δεύτερο γύρο.

Θεσσαλονίκη: Ψήφισαν περίπου 35.000

Σε περίπου 35.000 υπολογίζονται οι ψηφοφόροι που πήραν μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της Ν.Δ. στο νομό Θεσσαλονίκης. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης οι κάλπες έκλεισαν με τελευταίες αυτές στην οδό Προξένου Κορομηλά, όπου υπήρχε προσέλευση μετά και τη λήξη της παράτασης που είχε δοθεί ως τις 8μ.μ.

Πάτρα: Πάνω από 9.000 άτομα ψήφισαν για την εκλογή νέου προέδρου

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία στην Αχαΐα, για την εκλογή νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της νομαρχιακής εφορευτικής επιτροπής Γιώργος Κακούρης, εκτιμάται ότι σε ολόκληρη την Αχαΐα έχουν ψηφίσει περισσότερα από 9.000 άτομα.

Όσον αφορά την προσέλευση στα εκλογικά τμήματα που λειτουργούσαν στα διοικητικά όρια του δήμου Πατρέων, ο Γιώργος Κακούρης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι οι ψηφοφόροι έφθασαν τους 5.500.

Στο μεταξύ, το μοναδικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε ήταν η μη λειτουργία του εκλογικού τμήματος στη Δάφνη Καλαβρύτων, διότι σύμφωνα με τον Γ. Κακούρη, δεν προσήλθαν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.

Όμως, όπως πρόσθεσε, όσοι ήθελαν να ψηφίσουν πήγαν στην γειτονική Κλειτορία, που απέχει περίπου 22 χιλιόμετρα.

Ανακοίνωση στης ΚΕΦΕ

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, ενημερώνει ότι η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Προέδρου του Κόμματος σε όλη τη χώρα, ξεκίνησε και συνεχίζεται ομαλά, χωρίς να έχουν παρατηρηθεί τεχνικά προβλήματα.

Καλούμε όλους τους Νεοδημοκράτες να συμμετάσχουν στην κορυφαία εκλογική διαδικασία.

Η εκλογή Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι υπόθεση που αφορά όλη την ελληνική κοινωνία και καθορίζει το μέλλον του τόπου.

"Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στο 30%"

Κύκλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρουν τα εξής: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στο 30%. Η διαφορά είναι πολύ μικρότερη από αυτή που λέγεται και γράφεται. Πάμε στο Β/ γύρο και θα κερδίσουμε τη ΝΔ».

Τι λένε κύκλοι του Απ. Τζιτζικώστα για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Απόστολος Τζιτιζκώστας, στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, σύμφωνα με διαρροή από συνεργάτες του, με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Όπως είπαν στο ΑΜΠΕ, από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων σε 197 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συγκεντρώνει 16.500 ψήφους, ο Απόστολος Τζιτζικώστας 10.650, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 8.400 και ο Άδωνις Γεωργιάδης 3.050.

Λίγο μετά τις 9 το πρωί ψήφισε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο εκλογικό κέντρο που στεγάζεται στο νεοκλασικό κτήριο του Δήμου της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Β. Όλγας και 25ης Μαρτίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής ψήφισε το πρωί στη Θεσσαλονίκη, στο παλαιό κτήριο του Δήμου, και αποχώρησε δίχως να κάνει δηλώσεις.

Πρόεδρος του κόμματος θα εκλεγεί όποιος από τους τέσσερις διεκδικητές συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση που κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η μάχη θα κριθεί στον β' γύρο, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους υποψηφίους.

Εάν απαιτηθεί β' γύρος, τότε δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον α' γύρο, δηλαδή δεν μπορούν να ψηφίσουν σε τυχόν επαναληπτική εκλογή όσοι δεν ψηφίσουν στις 20 Δεκεμβρίου.

Έκκληση για μαζική προσέλευση στις κάλπες έχουν απευθύνει και οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος.

Πάντως ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι αν είναι πρώτος τότε θα κατέβει στην επαναληπτική ψηφοφορία, αλλά αν βγει δεύτερος τότε θα αποσυρθεί. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, στην περίπτωση που αυτοί είναι δεύτεροι, θα καθορίσουν τη στάση τους ανάλογα με το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.

Γ. Πλακιωτάκης: Με τη σημερινή ψήφο διασφαλίζουμε την ενότητα

«Σήμερα ψηφίζουμε για το παρόν και το μέλλον της Παράταξης μας», δήλωσε ο προσωρινός πρόεδρος της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ψηφίζοντας νωρίτερα για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Ν.Δ., στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης.

«Με την ψήφο μας διασφαλίζουμε την ενότητα και στηρίζουμε την κοινή μας προσπάθεια για τη δημιουργία μιας μεγάλης, δυνατής και σύγχρονης Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης, δηλώνοντας βέβαιος ότι «όλοι θα ανταποκριθούμε στο χρέος μας».

Απ. Τζιτζικώστας: Σήμερα γυρίζουμε σελίδα στη Ν.Δ.

Τα μηνύματα απ' όλη την Ελλάδα είναι μηνύματα υψηλής συμμετοχής, δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ψήφισε λίγο πριν τις 10 το πρωί στο εκλογικό κέντρο, που έχει στηθεί στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ.

Σήμερα γυρίζουμε σελίδα στη Νέα Δημοκρατία. Αφήνουμε πίσω όσα μας πλήγωσαν, κρατάμε τα καλά και προχωράμε μπροστά, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τζιτζικώστας.

Αδ. Γεωργιάδης: Ενωμένοι και ισχυροί από αύριο

Είμαι εξαιρετικά ευτυχής επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή. Όπως φαίνεται η συμμετοχή θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία, δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης λίγα λεπτά πριν ψηφίσει για την ανάδειξη του νέου πρόεδρου της Ν.Δ.

Θα είμαστε από αύριο όλοι μαζί ενωμένοι και ισχυροί για να φτιάξουμε μια παράταξη όπως την ονειρευόμαστε, τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη, δυνατή κεντροδεξιά παράταξη

Την πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία θα βγει ενωμένη και ανανεωμένη από αυτή την εκλογική διαδικασία εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του κόμματος.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται μια αξιόπιστη, δυνατή κεντροδεξιά παράταξη και δήλωσε βέβαιος ότι από αύριο θα την έχει. Εκτίμησε δε ότι το 2016 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τη Ν.Δ.

Εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή του για τη μαζική, όπως είπε, συμμετοχή στη σημερινή εκλογική διαδικασία.

Β. Μεϊμαράκης: Μεγάλος νικητής σήμερα η Ν.Δ.

Σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή για τη Νέα Δημοκρατία και για την ίδια τη δημοκρατία, δήλωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης λίγο πριν ψηφίσει για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Ν.Δ.

Το βράδυ δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, ο μεγάλος νικητής είναι η Νέα Δημοκρατία, τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος και ευχαρίστησε τους Νεοδημοκράτες, την ΚΕΦΕ και όλους όσοι εθελοντικά βοηθούν να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία.

Αντ. Σαμαράς: Στόχος η ενότητα, να μπει τέλος στην ανίκανη κυβέρνηση

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μαζί με την σύζυγο του προσήλθαν στο εκλογικό κέντρο της Κηφισιάς και άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε στο ίδιο εκλογικό κέντρο με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο με τον οποίο ψήφισε σχεδόν ταυτόχρονα.

Ο κ. Σαμαράς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενότητα που θα πρέπει να υπάρξει την επόμενη μέρα στην κεντροδεξιά παράταξη. «Στόχος είναι η ενότητα προκειμένου να μπει ένα τέλος σε αυτή την ανίκανη και αδίστακτη κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.

Σχόλια