default-image

Σε συνθήκες δουλείας εργάζονταν μετανάστες στην Ισπανία

Κόσμος
Σε συνθήκες δουλείας εργάζονταν μετανάστες στην Ισπανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε 9 πρόσωπα που κατηγορούνται ότι απασχολούσαν παράτυπους μετανάστες "σε συνθήκες σχεδόν δουλείας", οι οποίοι εργάζονταν σε θερμοκήπια στην περιοχή Μούρθια (νοτιοανατολικά).

Η γενική διεύθυνση της ισπανικής αστυνομίας επισήμανε, σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε, "την απουσία ηθικών ενδοιασμών" των προσώπων που συνέλαβε και έκανε λόγο κυρίως για «την εφαρμογή εντομοκτόνων ενώ (τα θύματά τους) εργάζονταν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας».

«Τα φυτοφαρμακευτικά προϊόντα που ψέκαζαν κατέληγαν πάνω στους εργάτες, μεταξύ αυτών βρίσκονταν πολλές έγκυες γυναίκες», υπογραμμίζεται.

Πέντε υπεύθυνοι μια εταιρείας προσωρινής απασχόλησης και τέσσερις υπεύθυνοι μιας εταιρείας γεωργικών εργασιών, ηλικίας 24 έως 50 ετών, συνελήφθησαν στις κοινότητες Λόρκα και Μαθαρόν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Αυτοί οι εργοδότες θεωρούνται ύποπτοι ότι υπέβαλαν τους ξένους εργάτες που εργάζονταν παράνομα σε «βάναυσες συνθήκες εργασίας που πλησιάζουν τις συνθήκες δουλείας», τονίζει η αστυνομία, χωρίς να διευκρινίζει την εθνικότητα των εργατών.

Μια μονάδα της αστυνομίας της περιοχή της Μούρθιας, που ειδικεύεται στη μάχη εναντίον των δικτύων διακίνησης παράτυπων μεταναστών, είχε λάβει πληροφορίες από το Μάιο σχετικά με παραβάσεις που διέπραττε μια εταιρεία προσωρινής απασχόλησης, η οποία απασχολούσε παράτυπους μετανάστες ενώ ιδιοποιούνταν τα στοιχεία άλλων ξένων πολιτών που διέθεταν άδειες εργασίας.

Η έρευνα αποκάλυψε το εύρος της εκμετάλλευσης: χωρίς οποιαδήποτε σύμβαση εργασίας, οι εργάτες πληρώνονταν κάτω από το όριο του κατώτατου μισθού (στα 756 στην Ισπανία), γνωστοποίησε η αστυνομία.

«Το διάστημα του ρεπό τους ήταν μετά βίας 15 λεπτά, τα οποία έπρεπε να καλύψουν δουλεύοντας περισσότερες ώρες, τα έξοδα μετακίνησης τους αφαιρούνταν από την αμοιβή τους και οποιαδήποτε είδους επικοινωνία τους απαγορευόταν», προσέθεσε η αστυνομία.

Οι συλληφθέντες διώκονται για επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, υποκίνηση παράτυπης μετανάστευσης, πρόκληση κινδύνων για τη δημόσια υγεία και συμμετοχή σε μια εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πηγή: Zougla.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News