default-image

Τσίπρας: Στη Δραπετσώνα πια θα έχουμε ζωή

Ελλάδα
Τσίπρας: Στη Δραπετσώνα πια θα έχουμε ζωή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tην περιοχή των πρώην Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από το δήμαρχο Κερατσινίου Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Β' Πειραιά.

Τον πρωθυπουργό ανέμενε στην περιοχή πλήθος κόσμου, ενώ νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση για το θέμα στο Δημαρχείο Κερατσινίου, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης.

«Υλοποιούμε τις υποσχέσεις μας απέναντι στις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά. Δίνουμε ανάσα πνοής και θαλάσσιο μέτωπο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από το Δημαρχείο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, το οποίο επισκέφτηκε, στο πλαίσιο της υλοποίησης της προεκλογικής του δέσμευσης για παραχώρηση της περιοχής των Λιπασμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο Δημαρχείο ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από το δήμαρχο Χρήστο Βρεττάκο για το σχέδιο ανάπλασης της περιοχής, έργο με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή του από την Περιφέρεια Αττικής.

Εν συνεχεία μετέβη στο χώρο των Λιπασμάτων, όπου και "ξεναγήθηκε" από το δήμαρχο, ενώ στην περιοχή είχαν συγκεντρωθεί οι βουλευτές της Α' και Β' Πειραιά καθώς και αρκετοί κάτοικοι.

Η επίσκεψη στα Λιπάσματα Δραπετσώνας

Κατά την περιήγησή του στην περιοχή των πρώην Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στην υλοποίηση της σχετικής προεκλογικής δέσμευσής του.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η πόλη έχει την πλάτη της στη θάλασσα» και «τώρα ξαφνικά ανοίγουμε και ένα παράθυρο». Είπε πως «το σημαντικό είναι ότι αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε ως μια δέσμευση προεκλογική στην πλατεία Κύπρου στο Κερατσίνι, στις 13 του Σεπτέμβρη. Βρεθήκαμε απέναντι σε ετερόκλητα συμφέροντα τα οποία ξαφνικά συγκρότησαν ένα μέτωπο πιο μεγάλο από αυτό εδώ για να αποτρέψουν τη δυνατότητα να δώσουμε στην περιοχή μια ανάσα, μεγάλη ανάσα, και ένα όραμα, όμως, για τις λαϊκές περιοχές του Πειραιά».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το πρώτο μας βήμα ήταν να βγάλουμε το χώρο αυτό από τη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ, ώστε να εξαιρεθεί όλη αυτή η έκταση 640 στρεμμάτων από τη διαδικασία που αφορά την αξιοποίηση του λιμανιού», προσθέτοντας ότι είναι έξω από τη λογική της κυβέρνησης να γίνει και εκεί επέκταση του λιμανιού.

Είπε ότι η δεύτερη δυσκολία που είχε η κυβέρνηση ήταν να νομοθετήσει προκειμένου να ακυρωθούν οι διατάξεις του νόμου του 2014 της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ που προέβλεπε για το χώρο αυτό εγκατάσταση νέων βιομηχανικών χρήσεων. «Και πράγματι το κάναμε αυτό και μειώσαμε και το συντελεστή δόμησης από το 0,6 στο 0,15», τόνισε.

«Και η τρίτη μεγάλη δυσκολία που είχαμε», είπε, «ήταν απέναντι στις επιδιώξεις διαφόρων διεκδικητών του χώρου. Από ιδιώτες μέχρι και θεσμούς, που έβλεπαν ότι αυτή η προοπτική μπορεί να δώσει ανάσα στους κατοίκους αλλά στενεύει τα δικά τους συμφέροντα, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να βάλουμε και κάποιες προτεραιότητες».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, και είναι μεγάλες και τις βλέπουμε όλοι, πρέπει να δίνουμε το βάρος σε κάποιους ξεχασμένους πολίτες, στα λαϊκά στρώματα, στους δήμους και γενικότερα στις λαϊκές γειτονιές, ιδιαίτερα της Β' Πειραιά, του Πειραιά αλλά και όλης της χώρας». Διότι, όπως υπογράμμισε, «αυτό είναι που μπορεί να κάνει τη διαφορά και να αναδείξει ότι ακόμη και στις μεγαλύτερες δυσκολίες αν υπάρχει στοχοπροσήλωση σε μια πολιτική προτεραιότητα, σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, σε αυτούς που είναι στο περιθώριο, με ταξικό πρόσημο να το πω έτσι, υπάρχει προοπτική». Συμπλήρωσε πως η μάχη δε σταματάει εδώ, ότι «τώρα η μάχη είναι πρώτα και κύρια δική σας και της αυτοδιοίκησης. Η περιοχή αυτή θα περάσει στην αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η δέσμευσή μας» και ότι «θα πρέπει να συνεργαστούμε προκειμένου άμεσα να γίνουν οι πρώτες ενέργειες ώστε αυτό το θαλάσσιο μέτωπο να γίνει δημόσιος χώρος, οι πολίτες όλου του Πειραιά να έχουν πρόσβαση και να κατανοούν ότι αυτό το θαλάσσιο μέτωπο είναι δικό τους».

«Και βεβαίως», είπε, «σε συνεργασία με την Περιφέρεια από φέτος να γίνουν τα πρώτα έργα ανάπλασης στην περιοχή, ώστε να μπορούν εδώ οι πολίτες όχι μόνο του Πειραιά, αλλά από όλη την Αθήνα, από όλο το Λεκανοπέδιο να έρχονται για αναψυχή, για περίπατο, να γίνονται πολιτιστικές δραστηριότητες και μελλοντικά να δούμε και τη συνολική ανάπλαση».

«Βλέπω εδώ ότι οι χώροι είναι εξαιρετικοί, και αυτοί οι χώροι πρέπει να αξιοποιηθούν», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Και κατεστραμμένοι στα χέρια όλων εκείνων που υποτίθεται ότι θα ανέπτυσσαν τη χώρα, την προηγούμενη δεκαετία», σχολίασε ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος. «Πάμε μπροστά», υπογράμμισε ο δήμαρχος και μίλησε για μια «θετική εξέλιξη» που «εμάς μας γεμίζει χαρά, γιατί πρέπει να μας γεμίζει χαρά κάθε εξέλιξη και ταυτόχρονα να έχουμε και πείσμα να αντιμετωπίσουμε και τα «άλλα» μεγάλα ζητήματα, όπως το να καταφέρουμε εμείς εδώ στην πόλη να στηρίξουμε οποιονδήποτε θέλει να κρατήσει δημόσιο το λιμάνι μας». «Σ' αυτή την κατεύθυνση», τόνισε, «είναι μια θετική εξέλιξη που τη χαιρετίζουμε» και καλωσόρισε τον Αλέξη Τσίπρα «γιατί φέρατε καλή είδηση σε μια πόλη που είναι τσακισμένη και υποφέρει με προβλήματα ανεργίας και με πολιτικές που την οδήγησαν, ένα μεγάλο κομμάτι, στην πείνα και την εξαθλίωση...».

«Στη Δραπετσώνα έχουμε ζωή»

«Στόχος μας, δήμαρχε, είναι από 'δω και πέρα να τραγουδάμε "στη Δραπετσώνα έχουμε ζωή…"», είπε ο κ. Τσίπρας.

Συνομιλία με τον αρχηγό του Λιμενικού, για το θέμα της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων

Σε σύντομη συνομιλία που είχε στην περιοχή με τον αρχηγό του Λιμενικού, για το θέμα της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, ο κ. Τσίπρας εξήρε το έργο της ελληνικής Ακτοφυλακής. Αναφερόμενος ουσιαστικά στην πρόταση της Επιτροπής για δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, τόνισε: «Τους είπα ένα πράγμα. Να φτιάξουμε την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Να φτιάξουμε αν νομίζετε ότι θα μπορείτε να κάνετε ένα πράγμα παραπάνω απ αυτό που κάνει η ελληνική Ακτοφυλακή. Γελιέστε. Δε θα τα καταφέρετε, γιατί ούτε την εμπειρία έχετε, που έχουν οι Έλληνες ναυτικοί, ούτε βεβαίως είστε λαοί που έχετε τη θάλασσα όπως την έχουμε εμείς. Ελάτε όμως. Είμαστε ανοιχτοί. Αλλά θα 'ρθείτε και θα καταλάβετε τότε και θα συνειδητοποιήσετε πόσο σημαντικό είναι το έργο που κάνει η ελληνική Ακτοφυλακή».

Ο αρχηγός του Λιμενικού είπε ότι ένα σκάφος της Frontex δεν κάνει τίποτε παραπάνω από αυτό που κάνουν τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος. «Και το κάνουμε καλύτερα γιατί έχουμε την εμπειρία», πρόσθεσε. «Όχι μόνο αυτό. Έχετε διασώσει μέσα σε αυτούς τους 6 μήνες, χιλιάδες ζωές», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, ενώ στην επισήμανση του αρχηγού του Λιμενικού ότι έχουν διασώσει 57.000 ανθρώπους έως χθες, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Τους μετράτε; Εγώ έχω χάσει το μέτρημα…».

Στο Δημαρχείο Δραπετσώνας

Νωρίτερα, κατά τη συνομιλία που είχαν στο Δημαρχείο, ο κ. Βρεττάκος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα η πόλη πρέπει να αποκτήσει επιτέλους καταρχήν πρόσβαση στη θάλασσα και κυρίως πρέπει συνολικά αυτό το κομμάτι των 640 στρεμμάτων να αποτελέσει ένα εργαλείο στα χέρια μας να αναπτυχθεί η περιοχή σε μια άλλη κατεύθυνση πια». Σημείωσε ότι «θα έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο και όχι το κέρδος και τις ανάγκες ανθρώπων που την τσακίζουν. Εδώ έχουμε μια επιθετική πρωτοβουλία», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι στις 21 Γενάρη, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, αδειοδοτήθηκαν τα διυλιστήρια, 50 μέτρα έξω από την πόλη.

«Έγινε, όμως», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «ένα σημαντικό βήμα με τη νομοθέτηση που κάναμε ώστε να ακυρώσουμε τις προβλέψεις του νόμου του 2014 που προέβλεπε για την περιοχή τη χωροθέτηση και την εγκατάσταση βιομηχανικών χρήσεων».

«Αυτό θα ακύρωνε κάθε προοπτική ανάπλασης», συνέχισε, για να προσθέσει ότι «ταυτόχρονα μειώσαμε και το συντελεστή δόμησης από 0.6 σε 0.15». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για απόφαση «κόντρα σε συνασπισμένα ετερόκλητα συμφέροντα όπου εν πάση περιπτώσει θεωρούσαν ότι αυτή η περιοχή είναι ένα φιλέτο που θα πάει για άλλου είδους χρήσεις».

Ο κ. Βρεττάκος επισήμανε ότι «για 19 χρόνια έχουν αφήσει την περιοχή και έχει μεταβληθεί σε κρανίου τόπος» και πρόσθεσε ότι «αυτή η εξέλιξη μας κάνει να πιστεύουμε ότι ακόμα και στα δύσκολα μπορούμε να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε».

«Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορείς να πετυχαίνεις πράγματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «εμείς ως αριστεροί έχουμε μία μακρά εμπειρία αγώνων ηρωικών, με αρνητική κατάληξη, ωστόσο προσδοκούμε ότι κάποιοι από αυτούς θα έχουν και θετική κατάληξη».

Επόμενη "στάση", το Πέραμα

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι η επόμενη "στάση" θα είναι το Πέραμα. «Όχι γιατί έχουμε πολλά να δούμε στο Πέραμα. Δεν ξέρω αν έχουμε να δείξουμε τόσο σημαντικούς δημόσιους χώρους», όπως είπε, αλλά γιατί «έχουμε να κάνουμε κοινωνική δουλειά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News