default-image

Ξανά στις "γαλάζιες" κάλπες την Κυριακή

Ελλάδα
Ξανά στις "γαλάζιες" κάλπες την Κυριακή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από μία μακρά προεκλογική περίοδο που διήρκεσε πάνω από τρεις μήνες, η ώρα για την εκλογή νέου αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία έφτασε. Το μεγάλο στοίχημα για τη γαλάζια παράταξη είναι το κόμμα να βγει αλώβητο από τις πληγές του φιάσκου της 22ας Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα να διασφαλίσει από την επομένη κιόλας των εκλογών ότι η ενότητα θα είναι ακλόνητη.

Για τους καλά γνωρίζοντες, η ενότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση, παρότι και οι τέσσερις υποψήφιοι, Γεωργιάδης, Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας, σπεύδουν να καθησυχάσουν για το ακριβώς αντίθετο.

Το σίγουρο είναι ότι στο τακτικό συνέδριο, στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, αναμένεται να συζητηθούν μία σειρά από σημαντικά ζητήματα, με ό,τι άλλο προκύψει από την ημέρα των εκλογών. Σε αυτήν την προεκλογική μάχη οι δημοσκοπήσεις έμειναν εκτός, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το δημόσιο διάλογο, καθώς κανένας υποψήφιος δε θέλησε να τις χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα. Αντιθέτως, κυριάρχησε η κριτική προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και η κοινή θέση των υποψηφίων ότι η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται γενναίες αλλαγές στο εσωτερικό της για να καταφέρει να ξαναβγεί δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Εγγυήσεις

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης, σε κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ Γιάννη Τραγάκη, εμφανίστηκε κατηγορηματικός ως προς την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, δίνοντας όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις ούτως ώστε ο κόσμος να μην αποτραπεί και να συμμετέχει ενεργά. Τα γαλάζια στελέχη άλλωστε εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει τις 300.000 με 400.000 περίπου άτομα. Αριθμοί οι οποίοι έχουν τεθεί ανεπισήμως και ως "ψυχολογικό όριο".

«Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Όλο αυτό το διάστημα κάναμε σκληρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση σε συνεργασία με βουλευτές», σημείωσε σε κάθετο τόνο ο Γιάννης Πλακιωτάκης, συμπληρώνοντας: «Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα των πολιτικών αρχηγών και συμμετείχαμε στη Σύνοδο του ΕΛΚ. Μέριμνά μου ήταν να λειτουργήσω συνθετικά και ενωτικά. Η επιτυχία οφείλεται στα κομματικά στελέχη και στους φίλους της παράταξης, στην ΚΕΦΕ και στον κ.Τραγάκη. Προσπαθήσαμε να ανακτήσουμε το γόητρο της Ν.Δ. και ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Την Κυριακή η επιτυχία θα είναι να μείνει η Ν.Δ. ενωμένη και καλώ τα στελέχη και τους φίλους να προσέλθουν για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας. Να εκπληρώσουμε το χρέος μας στην ιστορία της Ν.Δ.».

Σε ετοιμότητα οι ΝΟΔΕ

Από τις κατά τόπους ΝΟΔΕ σημειώνουν ότι τα πάντα είναι έτοιμα και οι χειριστές έχουν λάβει τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και οδηγίες, ενώ οι νομαρχιακές επιτροπές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τα κεντρικά του κόμματος για την αυριανή ημέρα. Τα μέρη που θα στηθούν οι κάλπες της 20ής Δεκεμβρίου δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με αυτές της 22ας Νοεμβρίου, ενώ δεν έχουν αλλάξει και άλλα διαδικαστικά ζητήματα.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας υπενθυμίζει χρήσιμες πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία ανάδειξης προέδρου της Νέας Δημοκρατίας την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015:

«- Ψηφίζεις σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο την ημέρα των εκλογών.

- Μπορείς να δεις όλα τα εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό στην επίσημη ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας nd.gr ή να ενημερωθείς από τις κατά τόπους Τοπικές και Νομαρχιακές Οργανώσεις (ΝΟΔΕ).

- Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών.

- Πριν κάποιος ψηφίσει συμπληρώνει αίτηση επαναβεβαίωσης/εγγραφής μέλους, υπογράφοντας σχετική δήλωση με τα στοιχεία του.

- Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίδειξη επίσημου αποδεικτικού δημόσιου εγγράφου για ταυτοπροσωπία (αστυνομική ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, διαβατήριο).

- Το αντίτιμο συμμετοχής είναι 3 ευρώ.

- Σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, ψηφίζεις στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισες την πρώτη φορά, χωρίς κανένα αντίτιμο συμμετοχής.

- Σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι είχαν ψηφίσει και στον πρώτο γύρο.

- Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα».   

Αν δεν πιάσει κάποιος το όριο του 50%

Εάν αύριο κανείς από τους τέσσερις υποψηφίους, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκο Μητσοτάκη, Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη, δε συμπληρώσει το 50% και χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, αυτή θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου. 

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει δηλώσει από την πλευρά του ότι, εάν είναι πρώτος, τότε θα κατέβει στην επαναληπτική ψηφοφορία, εάν βγει δεύτερος τότε θα αποσυρθεί. 

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, στην περίπτωση που αυτοί είναι δεύτεροι, θα καθορίσουν τη στάση τους ανάλογα με το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.

Καραμανλής-Τσίπρας

Την ίδια ώρα, συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή προσπαθούν να μαζέψουν τις αντιδράσεις που προκληθήκαν από τις δηλώσεις Ρουσόπουλου, στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος χαρακτήρισε ηγετική φυσιογνωμία τον Αλέξη Τσίπρα. Εκείνο το οποίο τόνισαν είναι ότι πρόκειται για προσωπικές θέσεις και όχι θέσεις του πρώην προέδρου της Ν.Δ., ενώ έσπευσαν να διαρρεύσουν το διάλογο που είχε ο Κώστας Καραμανλής με τον Αλέξη Τσίπρα την περίοδο των κρίσιμων διαπραγματεύσεων.

«Η χώρα βυθίζεται, κάνε το χρέος σου», φαίνεται να είπε ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. στον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε το MEGA, ωστόσο επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του Κώστα Καραμανλή δεν υπήρξε, όπως επίσης σιγή ιχθύος τηρούν και από το στρατόπεδο του πρωθυπουργού.

Νικολέτα Σφακιανάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News