Ειδήσεις

Κ. Μητσοτάκης: Για μια ευρωπαϊκή και δυναμική Νέα Δημοκρατία

Για τα όραμά του για ένα ανοιχτό, δυναμικό και σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα, έτοιμο να αναλάβει τις τύχες της Ελλάδας, μιλάει ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνέντευξη στη Νικολέτα Σφακιανάκη

Μέσα από τη συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" επαναλαμβάνει τα σχέδιά του για τις 111 ημέρες στις οποίες θα συντελεστούν όλες οι απαραίτητες αλλαγές που χρειάζεται η Ν.Δ., ενώ παράλληλα εγγυάται ότι στις κάλπες της Κυριακής δε θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.

Με λακωνικό τρόπο και με αφορμή τα περί ενδεχόμενης στήριξης Καραμανλή σε συγκεκριμένο υποψήφιο, ο ίδιος τονίζει ότι «η ουδετερότητα που έχουν δείξει ο κύριος Καραμανλής και ο κύριος Σαμαράς αρμόζει στη θεσμική τους ιδιότητα και στην προσφορά τους στη Ν.Δ.», ενώ ξεκαθαρίζει ότι υπό τη δική του ηγεσία η Νέα Δημοκρατία δε θα μπορεί να συνεργαστεί με τον κ. Τσίπρα όσο δεν πληρούνται τρεις αναγκαίες προϋποθέσεις.

Με πρόγραμμα

Οι εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου είναι μια προσωποκεντρική εκλογική διαδικασία τελικά και τίποτα παραπάνω; Γιατί αυτό που έχει περάσει στον κόσμο είναι ότι γίνεται επιλογή ανάμεσα σε πρόσωπα και όχι σε προτάσεις.

«Πίσω από τα πρόσωπα υπάρχουν προτάσεις. Τουλάχιστον όσο αφορά το δικό μου πρόσωπο. Έχω ήδη δημοσιοποιήσει με λεπτομέρεια τις επόμενες κινήσεις μου. Από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, ημέρα που θα αναλάβει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο νέος της πρόεδρος, μέχρι την 1η Μαΐου, που είναι το Πάσχα, μεσολαβούν 111 ημέρες. Στόχος μου είναι μέσα στις 111 αυτές ημέρες να έχουν συντελεστεί οι απαραίτητες αλλαγές στη Νέα Δημοκρατία. Από την πρώτη ημέρα θα ενισχύσουμε το αντιπολιτευτικό μας έργο, θα προσαρμόσουμε το οργανόγραμμα του κόμματος στις οικονομικές του δυνατότητες, θα επαναστελεχώσουμε τη Νέα Δημοκρατία με λιτότερη αλλά αποτελεσματικότερη δομή και θα ξεκινήσουμε την εκστρατεία οικονομικής υποστήριξης της Νέας Δημοκρατίας με διαφάνεια και όπως ο νόμος ορίζει. Η ουσιαστική επανίδρυση της Ν.Δ. θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου σε ένα έκτακτο εθνικό συνέδριο. Εκεί εγκρίνουμε το νέο μας Καταστατικό, που από την 1η Φεβρουαρίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Εγγυώμαι ότι σε 111 μέρες η Νέα Δημοκρατία θα έχει ανασυγκροτηθεί από την αρχή. Θα είμαστε ένα ανοιχτό, δυναμικό, σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα, έτοιμο να αναλάβει τις τύχες της Ελλάδας στην πιο δύσκολη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της. Θα είμαστε έτοιμοι να ανατάξουμε την Ελλάδα από την αρχή».

Κάλεσμα στην κάλπη

Η ενδεχόμενη μικρή συμμετοχή ή κάποιο τεχνικό πρόβλημα μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση το αποτέλεσμα των εκλογών;

«Σας εγγυώμαι πως δε θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα με τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών στη Ν.Δ. Και γι' αυτό καλώ όλα τα μέλη και τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας στην κάλπη. Να εκλέξουν τον επόμενο αρχηγό της αντιπολίτευσης και εν δυνάμει πρωθυπουργό. Να πάρουν τη Νέα Δημοκρατία στα χέρια τους. Η 20ή Δεκεμβρίου είναι μέρα γιορτής για τη δημοκρατία μας. Είναι η μέρα των πολιτών».

Η μεγάλη κεντροδεξιά

Ιδεολογικά η Ν.Δ. έχει ανάγκη να κινηθεί περισσότερο προς το μεσαίο χώρο; Και αν ναι, κατά πόσο μπορούν όλοι οι βουλευτές της να το υποστηρίξουν;

«Στόχος μου είναι να γίνει η Νέα Δημοκρατία η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα δώσει στη χώρα μια αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική λύση. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτόν το στόχο θα τον υποστηρίξουν όλοι οι βουλευτές  και κάθε νεοδημοκράτης. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν ουσιαστικές διαχωριστικές γραμμές σήμερα μεταξύ των πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι, ευρωπαϊστές, φιλελεύθεροι, δεξιοί ή κεντροδεξιοί, ακόμη και σοσιαλδημοκράτες. Υπάρχει, όμως, μία βαθιά διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε όλους εμάς και τα επικίνδυνα άκρα, της άκρας Αριστεράς και άκρας Δεξιάς, που συναπαρτίζουν σήμερα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Οι διαφορές αυτές δεν είναι πρόσκαιρες. Βασίζονται σε διαφορετικές αξίες, σε διαφορετικές πολιτικές φιλοσοφίες, σε διαφορετικές αρχές, σε διαφορετικές προσεγγίσεις και προοπτικές για τη δημοκρατία και την κοινωνία του αύριο. Είναι καθοριστικό λοιπόν, επί τη βάσει των αξιών, ένα σύγχρονο, ευρύχωρο, κεντροδεξιό, αλλά αμφίπλευρα "ανοικτό" κόμμα να οριοθετήσει τη διαχωριστική γραμμή, η οποία ενοποιεί και ενσωματώνει το χώρο της μεσαίας τάξης, το χώρο της λογικής, το χώρο της κανονικότητας, το χώρο της υπευθυνότητας, το χώρο της προόδου».

Αισιοδοξία

Εμφανίζεστε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών. Πού στηρίζετε την αισιοδοξία αυτή;

«Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών και πιστεύω πραγματικά ότι στις 10 Ιανουαρίου θα είμαι πρόεδρος της Ν.Δ. Διεκδικώ την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας διότι ξέρω τι χρειάζεται η Νέα Δημοκρατία για να γίνει ξανά μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, ανοιχτή στην κοινωνία, που να μπορεί να ασκεί ουσιαστική αντιπολίτευση στη Βουλή και να είναι έτοιμη να πάρει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας άμεσα στα χέρια της. Εγώ θέλω μια Ν.Δ. από τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας μέχρι τη δυναμική δεξιά. Μια Ν.Δ. που να χωρά πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί, κεντρώοι, φιλελεύθεροι και ακόμη κεντροαριστεροί. Αυτή τη Ν.Δ. ξέρω πώς να την ανανεώσω. Από την αρχή. Μπορώ να την κάνω ξανά πλειοψηφικό εκφραστή των δυναμικών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας. Επισκέφτηκα σχεδόν όλους τους νομούς της χώρας. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τους νεοδημοκράτες για το μέλλον του κόμματος και την προοπτική του. Η ανταπόκριση που είχα από όλους αυτούς τους ανθρώπους ήταν θεαματική κι από αυτή αντλώ την αισιοδοξία μου».

Ήσασταν από τους πρώτους που αμφισβήτησε τη στήριξη Καραμανλή σε Μεϊμαράκη. Σας ενοχλεί που διέρρευσε αυτό από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού ή το αμφισβητείτε ακόμα; Και τελικά οι πρώην πρόεδροι θα έπρεπε να έχουν πάρει ξεκάθαρα θέση σε αυτές τις εκλογές αποφεύγοντας ενδεχομένως έτσι παρασκηνιακές εργασίες;

«Θεωρώ ότι η ουδετερότητα που έχουν δείξει ο κύριος Καραμανλής και ο κύριος Σαμαράς αρμόζει στη θεσμική τους ιδιότητα και στην προσφορά τους στη Ν.Δ.».

Εγγυήσεις ενότητας

Μπορείτε και οι τέσσερις υποψήφιοι να διασφαλίσετε την ενότητα την επομένη των εκλογών; Οι δικές σας εγγυήσεις ποιες είναι;

«Δε θεωρώ ότι υπήρξε ή υπάρχει θέμα ενότητας της Ν.Δ. Οι τέσσερις υποψήφιοι θα είμαστε όλοι μαζί διότι αυτός είναι ο στόχος που μας ενώνει. Η Νέα Δημοκρατία είναι το πολιτικό μας σπίτι, ο κοινός μας προορισμός. Και από αυτήν τη διαδικασία η Νέα Δημοκρατία θα βγει ισχυρή, ενωμένη και ανανεωμένη. Οι πολίτες που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία μάς δίνουν το οξυγόνο τους, την ψήφο εμπιστοσύνης τους. Συναισθανόμαστε την ευθύνη και τις ελπίδες που εναποθέτουν στους ώμους μας. Εγγυώμαι ότι θα τους τιμήσουμε και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να σταθούμε επάξια στο ύψος των προσδοκιών τους».

Συνεννόηση με ΣΥΡΙΖΑ: Οι τρεις προϋποθέσεις για συναίνεση

Επιμένετε στη συνεννόηση με το ΣΥΡΙΖΑ υπό προϋποθέσεις; Γιατί μπορεί κάποιος να πει ότι είναι μία διπλωματική απάντηση και όχι ένα ξεκάθαρο «ναι» ή «όχι» στη συνεργασία ή τη συνεννόηση με το κυβερνών κόμμα.

«Είμαι υπέρ της ευρύτερης δυνατής πολιτικής συναίνεσης στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα. Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης δε θα είχα κανέναν ενδοιασμό να συναινέσω σε ένα σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, υπό τρεις προϋποθέσεις: Πρώτον, θα έπρεπε να πεισθώ ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι ειλικρινείς. Δεύτερον, θα έπρεπε η κυβέρνηση που ζητά συναίνεση να εμπνέει εμπιστοσύνη. Δίχως αξιοπιστία, συναίνεση δε χτίζεται. Τρίτον, προκειμένου να υπάρξει συναίνεση, θα έπρεπε να συμμετέχει η αντιπολίτευση στη σύνταξη και την εποπτεία υλοποίησης ενός κοινού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης και εξόδου από αυτήν. Υπό τη δική μου ηγεσία, η Νέα Δημοκρατία δε θα μπορεί να συνεργαστεί με τον κ. Τσίπρα όσο δεν πληρούνται οι τρεις αναγκαίες προϋποθέσεις που θέτω».

Σχόλια