Ειδήσεις

Αγωγές χιλιάδων ευρώ σε βάρος ξενοδόχων της Κρήτης

Τραγούδια για κλάματα και... παραμιλητό ακούγονται τις τελευταίες ημέρες από εκατοντάδες ξενοδόχους της Κρήτης που έλαβαν αγωγές χιλιάδων ευρώ για τη χρήση μουσικής και τηλεόρασης στα δωμάτια, αλλά και στους κοινόχρηστους χώρους των μονάδων τους, από Οργανισμούς διαχείρισης και προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, και μάλιστα αναδρομικά.

Τα παρατράγουδα μετά την εξέλιξη αυτή, όπως ήταν φυσικό, ξεκίνησαν, όπως επίσης και οι αντιδράσεις του κλάδου, με τους ξενοδόχους να προσπαθούν να έρθουν σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων ώστε να μειωθούν τα υπέρογκα, όπως λένε, ποσά, ενώ την ίδια ώρα γίνονται προσπάθειες από την Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων ώστε να πληρώνουν μια εταιρεία και όχι 17, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Πρόστιμα έως και 300.000

«Αυτό θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τα ξενοδοχεία. Έχουν έρθει αυτήν τη στιγμή πολλά εξώδικα, τα οποία λένε πως, αν μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σύντομο, δεν πληρώσεις, αυτόματα σε πάνε στο δικαστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σου πάρουν και την άδεια λειτουργίας. Μάλιστα, ζητάνε να πληρώσουμε αναδρομικά ακόμα και μια δεκαετία πίσω. Οπότε είναι πολλά ποσά, ειδικά σε ξενοδοχεία της Αθήνας, που έφτασαν να ζητάνε από ξενοδοχεία πόλεως έως και 300.000 ευρώ. Το κακό είναι ότι υπάρχει απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που τους δικαιώνει και εμείς τώρα προσπαθούμε να δούμε πώς θα πληρώσουμε λιγότερα, γιατί να τα αποφύγουμε αποκλείεται», είπε το μέλος Δ.Σ.  του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, Κώστας Κυπριωτάκης.

Ο Νίκος Χαλκιαδάκης είναι ένας από τους ξενοδόχους που καλείται να πληρώσει πρόστιμο ύψους 49.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί για τη δημόσια προβολή ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών σε χρονικό διάστημα πέντε ετών. «Μου ήρθε ένα εξώδικο και μου ζητούσανε πρόστιμο 49.000. Αυτήν τη στιγμή, όμως, τα περισσότερα ξενοδοχεία resort της Κρήτης έχουν κόψει τα ελληνικά κανάλια γιατί δε θέλουμε να πληρώνουμε. Μετά από αυτή την εξέλιξη, όπως καταλαβαίνετε, θα πρέπει ή να βρούμε τη χρήση τομή μαζί τους ή να βρούμε λύση μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, που έχουν βγάλει το μνημόνιο, ή θα μας βάλουν φυλακή. Είναι 17 εταιρείες και έρχονται να πάρουν λεφτά από τα ξενοδοχεία. Είναι κάτι που γίνεται τα τελευταία χρόνια», είπε ο ξενοδόχος Νίκος Χαλκιαδάκης.

«Ζητάνε πια δικαιώματα ες αεί και αυτό δεν είναι σωστό. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε πει ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με άλλο τρόπο. Πρότασή μας μάλιστα είναι ένας φορέας να αναλάβει και να εκπροσωπήσει και τους 17 φορείς, πράγμα που το ζητάμε και το απαιτούμε», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης.

Λ. Αυγενάκης: «Δεν το έχουμε ξεχάσει το θέμα»

«Ένιωσαν μια σιγουριά και μια βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να πειραχτεί το νομοθετικό πλαίσιο, παρά τη δέσμευση του προηγούμενου υπουργού, του κ. Ξυδάκη. Πιθανότατα να νομίζουν ότι εμείς το ξεχάσαμε. Σε ό,τι αφορά πάντως το δεύτερο, εγώ δηλώνω ότι δεν το ξεχάσαμε και πως αμέσως μετά τις γιορτές θα επανέλθουμε», είπε ο βουλευτής Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετηθείς στο θέμα.

Και για να μιλήσουμε με νούμερα αναφορικά με το τι καλούνται να πληρώσουν τώρα αρκετοί ξενοδόχοι, να πούμε πως για παράδειγμα ξενοδόχος που διαθέτει 285 δωμάτια καλείται να πληρώσει για τη δημόσια χρήση οπτικοακουστικών έργων του ρεπερτορίου μελών του Οργανισμού ποσό 15 περίπου ευρώ ανά δωμάτιο, δηλαδή σύνολο 4.061 ευρώ τη σεζόν. Ποσό που, αν το πολλαπλασιάσουμε επί 5 έτη, ανέρχεται σε 20.306 ευρώ. Αν προσθέσουμε και το πρόστιμο, που είναι το διπλάσιο, τότε το τελικό ποσό υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ!

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια