default-image

Ένωση Αστυνομικών Ηρακλείου: Όχι στο σχέδιο αναδιάρθρωσης

Κρήτη
Ένωση Αστυνομικών Ηρακλείου: Όχι στο σχέδιο αναδιάρθρωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να μην προχωρήσει η εφαρμογή οποιουδήποτε «πρόωρου σχεδίου» αναδιάρθρωσης, πριν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές ώστε να καταστεί η Ελληνική Αστυνομία δυνατή και ακέραιη, ζητά από την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης, το γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., με αποδέκτες ακόμη το γενικό αστυνομικό διευθυντή Περ. Κρήτης, τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου, τους βουλευτές του νομού Ηρακλείου αλλά και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, το Δ.Σ. της Ένωσης αναφέρει τα εξής:

«Όπως είναι γνωστό την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015 στο Ηράκλειο, παρουσία του γ. γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη, παρουσιάστηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Κρήτης.

Η αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών συμφωνούμε όλοι ότι είναι πλέον αναγκαίο να πραγματοποιηθεί καθώς έφτασε πια η ώρα να κάνει επιτέλους στροφή το Σώμα μας, να προσαρμοστεί με τα δεδομένα και τις απαιτήσεις των σύγχρονων καιρών, να σταθούμε πραγματικά στο πλευρό του πολίτη, το αίσθημα ασφάλειας του οποίου έχει καταρρακωθεί αλλά και παράλληλα να σταματήσουν να καταπατώνται τα εργασιακά δικαιώματα μας. Το ότι η πρόταση αυτή ήρθε σε δημόσιο διάλογο με τη συμμετοχή τόσο εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και συνδικαλιστικών φορέων είναι ένα πολύ θετικό βήμα.

Η πρόταση που μας παρουσιάστηκε, παρά την χωρίς αμφισβήτηση προσπάθεια που καταβλήθηκε, είναι δυστυχώς καταδικασμένη να αποτύχει καθώς δομήθηκε σε εντελώς λάθος βάση. Η βάση αυτή πάνω στην οποία έπρεπε να δομηθεί και να στηριχτεί η οποιαδήποτε πρόταση είναι χωρίς αμφισβήτηση το ανθρώπινο δυναμικό. Χωρίς την εξασφάλιση του ανθρώπινου αυτού δυναμικού, δυστυχώς οποιαδήποτε προσπάθεια είναι ανώφελη. Από τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις-υποβιβάσεις Αστυνομικών Υπηρεσιών, με τα υπάρχοντα δεδομένα, θα εξοικονομηθεί ελάχιστο έως καθόλου αστυνομικό προσωπικό, θα προκύψουν νέες υποστελεχωμένες, στη θέση των παλιών, Υπηρεσίες με τομέα μεγαλύτερο και δυσκολότερο με περισσότερες απαιτήσεις.

Για να αποφευχθεί η αποτυχία, η οποία θα φέρει μόνο ανασφάλεια και αντιδράσεις στις τάξεις τόσο του αστυνομικού προσωπικού όσο και των τοπικών κοινωνιών, ζητάμε ΠΡΙΝ εφαρμοστεί το οποιοδήποτε σχέδιο αναδιάρθρωσης από όπου κι αν προτείνεται:

  • Ριζική εκ του μηδενός ανακατανομή των οργανικών θέσεων κάθε νομού Πανελλαδικά λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες που θα καθορίσουν αυτές όπως: πληθυσμός, εγκληματικότητα, τουρισμός, λαθρομετανάστευση, γεωγραφία κ.ά.
  • Στελέχωση όλων των Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών με τους αστυνομικούς που θα προκύψουν από την ανωτέρω ανακατανομή, μέσω των τακτικών και έκτακτων μεταθέσεων με προοπτική τριετίας.
  • Επαναπροσδιορισμός καθηκόντων Ελληνικής Αστυνομίας, απαλλαγή από γραφειοκρατία και από πάρεργα (επιδόσεις εγγράφων δικαστηρίων και άλλων πολλών φορέων, φρούρηση ιδιωτικών στόχων, έκδοση ταυτοτήτων-διαβατηρίων, μέτρα τάξης σε γήπεδα προστατεύοντας ιδιωτικές επιχειρήσεις ΠΑΕ-ΚΑΕ κ.ά.) και αφοσίωση ΜΟΝΟ σε καθαρά αστυνομικής φύσεως καθήκοντα.  

Μόνο υπό αυτές τις βασικές προϋποθέσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κι άλλες αλλαγές δεν είναι απαραίτητες, ό,τι γίνει θα γίνει στη σωστή βάση ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες αποτυχίας. Για να γίνουν όμως όλα αυτά πραγματικότητα πρέπει η πολιτική και φυσική μας ηγεσία να βάλουν βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο, να πουν όχι σε ατομικά και ιδιωτικά συμφέροντα ώστε μέσα από αυτό να βγει μία Ελληνική Αστυνομία δυνατή και ακέραιη. Μέχρι τότε, με την αποτυχία προδιαγεγραμμένη τόσο του σχεδίου που μας παρουσιάστηκε όσο και άλλων προτάσεων που παίρνουν το φως της δημοσιότητας και μιλούν για καταργήσεις Υπηρεσιών και μετακινήσεις του ήδη περιορισμένου προσωπικού εντός του νομού μας και μόνο χωρίς να διαπραγματεύονται τις ανωτέρω βασικές προϋποθέσεις, σας καλούμε να μην προχωρήσετε στην εφαρμογή οποιοδήποτε πρόωρου σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Ν.Η.

Ο πρόεδρος Πικράκης Γεώργιος

Ο γενικός γραμματέας Λαγουδάκης Εμμανουήλ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News