default-image

Χωρίς ανταλλακτικά και προσωπικό τα ασθενοφόρα στην Κρήτη

Κρήτη
Χωρίς ανταλλακτικά και προσωπικό τα ασθενοφόρα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με "γερασμένο" στόλο ασθενοφόρων και με σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης προσωπικού, κάτι που καθιστά δυσχερές αλλά και επικίνδυνο το έργο της παροχής υπηρεσιών υγείας - κυρίως σε έκτακτα περιστατικά - λειτουργεί το ΕΚΑΒ Κρήτης. Το θέμα έφτασε στη Βουλή μέσω επίκαιρης ερώτησης που απηύθυνε στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ο βουλευτής Ηρακλείου με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Την ίδια ώρα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από τις προσλήψεις εργαζομένων του ΕΚΑΒ, που αναμένονται μέσα στο επόμενο διάστημα, ούτε μία δεν αφορά στην Κρήτη.

«Δεν είμαστε σε οριακό σημείο. Έχουμε ήδη υπερβεί τα όριά μας». Έτσι περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί ο αντιπρόεδρος του Παγκρήτιου Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ-Εθελοντών Αιμοδοτών, Μενέλαος Καρακωνσταντάκης. Ενδεικτικό των συνθηκών που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ είναι το ότι χθες ασθενοφόρο με πλήρωμα του ΕΚΑΒ από το Ηράκλειο χρειάστηκε να μεταβεί στη Σητεία, προκειμένου να καλύψει το κενό που παρουσιάστηκε εκεί.

«Αρχαία οχήματα»

«Ασθενοφόρα έχουμε. Το θέμα είναι σε τι κατάσταση βρίσκονται», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος των εργαζομένων της 4ης Περιφέρειας ΕΚΑΒ Κρήτης Νίκος Καλογιαννάκης, ο οποίος, μιλώντας για τα περισσότερα από 25 ασθενοφόρα που διαθέτει το ΕΚΑΒ Κρήτης, πρόσθεσε: «Όταν έχεις οχήματα του 2004 ή ακόμα και του 2008, τα οποία έχουν γράψει χιλιάδες χιλιόμετρα, αυτόματα έχεις πολλά έξοδα συντήρησης. Επίσης, κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης, λόγω της παλαιότητάς τους, τα ασθενοφόρα αυτά μένουν εκτός υπηρεσίας για πολλές μέρες...».

Πολλά κενά

Κι αν για τα ασθενοφόρα διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα, καθώς, σύμφωνα με τις ενημερώσεις που έχουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων από την Πολιτεία, τις επόμενες εβδομάδες θα ενταχθούν στο στόλο του ΕΚΑΒ Κρήτης νέα οχήματα μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Κρήτης, αναφορικά με το έμψυχο δυναμικό το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο.

«Έχουμε πάρα πολλά κενά. Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορούν να καλυφθούν, πέρα από το να έρθει προσωπικό», μας λέει ο Μενέλαος Καρακωνσταντάκης.

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο ΕΚΑΒ Κρήτης. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το γεγονός ότι στις σχετικές προκηρύξεις που έχουν "ανοίξει" δεν προβλέπεται ούτε μία πρόσληψη για όλη την Κρήτη!

Βασίλης Κεγκέρογλου

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό κι έφτασε μέχρι τη Βουλή των Ελλήνων. Εκεί ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας.

«Η επίλυση των προβλημάτων του ΕΚΑΒ αποτελεί κοινωνικό αίτημα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου. Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής σημειώνει ότι η πρόσληψη προσωπικού, η παράδοση των ασθενοφόρων για χρήση, ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, αλλά και η επίλυση των θεσμικών (νέος οργανισμός ΕΚΑΒ, παράταση λειτουργίας του ΙΕΚ ΕΚΑΒ για τους ήδη υπηρετούντες κ.λπ.), οικονομικών (πληρωμές εκτός έδρας και υπερωριών, δαπάνη στολής κ.λπ.) και ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών θεμάτων (αναγνώριση στο συνταξιοδοτικό των βαρέων και ανθυγιεινών και αντιμετώπιση του θέματος της ιδιαιτερότητας του διασώστη, ο οποίος δεν μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρι 67 ετών, κατάργηση ασφαλιστηρίων συμβολαίων από 1-1-2016) πρέπει να αντιμετωπιστούν, και επιπλέον των παραπάνω:

Ερωτάστε κ. υπουργέ

1. Ποια είναι η κατανομή προσωπικού από τις τελευταίες προσλήψεις; Πόσοι προβλέπονται για την Κρήτη και σε ποιες υπηρεσίες;

2. Πόσους επικουρικούς σκοπεύετε να προσλάβετε για την Κρήτη;

3. Πόσοι από τους προσληφθέντες μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ θα διατεθούν στο ΕΚΑΒ Κρήτης;

4. Τι σκοπεύετε να πράξετε με τους νέους σταθμούς ΕΚΑΒ για την εξυπηρέτηση των αναγκών της ενδοχώρας της Κρήτης;

5. Ο χαρακτηρισμός βαρέα και ανθυγιεινά θα ενσωματωθεί στο συνταξιοδοτικό των διασωστών κ.λπ.;

6. Τι θα πράξετε για την ενίσχυση των παθολογικών κλινικών όλων των νοσοκομείων της Κρήτης, αλλά και των Κέντρων Υγείας, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο: η μεγάλη πλειοψηφία των περιστατικών που διακομίζονται στο νοσοκομείο ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο να παίρνει εξιτήριο μετά από λίγες ώρες;».

Νέες διοικήσεις

Στο μεταξύ, ο κ. Κεγκέρογλου προώθησε στη Βουλή - μαζί με τους κ.κ. Χριστοφιλόπουλο και Γρηγοράκο - ένα ακόμη θέμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον τομέα της Υγείας σε πανελλαδικό επίπεδο. Ειδικότερα, ο βουλευτής Ηρακλείου - και πάλι μέσω επίκαιρης ερώτησης - αναφέρθηκε στα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων της χώρας. Η ερώτηση έρχεται με αφορμή τα δημοσιεύματα που θέλουν δύο από τα άτομα που τοποθετήθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας να διατηρούν φιλικές σχέσεις με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News