default-image

Αλλαγή φρουράς στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου

Κρήτη
Αλλαγή φρουράς στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλαγή σκυτάλης στο λιμάνι του Ηρακλείου, με τον Γιάννη Μπρά να παραδίδει το τιμόνι του Οργανισμού Λιμένος στον Απόλλωνα Φιλλιπή και σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, με τα συναισθήματα να είναι ανάμεικτα.

Η περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού, το οποίο μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην παραγωγή ανασυγκρότηση της χώρας, είναι το στοίχημα για τον Απόλλωνα Φιλλιπή.

«Κρατάμε ό,τι θετικό έχει γίνει, δε μηδενίζουμε τίποτα και πάνω εκεί θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε ό,τι καλύτερο για το λιμάνι και την πόλη, στα πλαίσια εκείνα που θα βοηθήσουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και ιδιαίτερα της χώρας μας. Το μεγάλο στοίχημά μας είναι να μπορέσει το λιμάνι, που αγκαλιάζεται από την πόλη του Ηρακλείου, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, αλλά και τους φορείς, να δέσει καλύτερα την αναπτυξιακή του πορεία με τις κοινωνικές ανάγκες, στα πλαίσια πολιτικών που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας», τόνισε ο νέος πρόεδρος κ. Φιλιππής.

Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες γύρω από την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, ο κ. Φιλιππής δήλωσε: «Υπάρχει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας που εποπτεύει τον Οργανισμό. Θα είμαστε σε επαφή και όλα αυτά τα ζητήματα θα τα δούμε στα πλαίσια μιας λιμενικής πολιτικής την οποία θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «εδώ είμαστε όλοι για να κριθούμε και για να κρίνουμε».

Μπρας: «Νιώθω υπερήφανος»

Από την πλευρά του, μετά από 6 περίπου χρόνια, ο Γιάννης Μπρας νιώθει υπερήφανος για τα 17 βραβεία που απέσπασε ο Οργανισμός, αλλά και για τα 350 έργα και παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης του λιμανιού.

«Είχα την ιδιαίτερη τιμή να είμαι επικεφαλής του λιμανιού σχεδόν για 6 χρόνια. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω το προσωπικό, όλους τους συνεργάτες, αλλά και τους πολίτες του Ηρακλείου. Νομίζω ότι έχει γίνει κάτι καλό μέσα σε αυτές τις τόσο δύσκολες συνθήκες στις οποίες ζει η χώρα και το νησί μας. Με υπερηφάνεια λοιπόν νομίζω πως παραδίδουμε ένα λιμάνι το οποίο λειτουργεί άψογα και θα είναι ευχής έργον, πράγμα για το οποίο είμαι σίγουρος, να συνεχιστεί αυτή η καλή του πορεία. Νομίζω πως αφήνουμε μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη με εξοπλισμό που έχουμε πάρει μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά και με τη γνώση των εταιρειών κρουαζιέρας, όπου για 5η συνεχή χρονιά το λιμάνι του Ηρακλείου αποτελεί προορισμό 12 μηνών.

Και σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως περιμένουμε ένα ακόμη κρουαζιερόπλοιο στις 25 του Δεκέμβρη και το επόμενο στις 2 Ιανουαρίου, που θα κάνει ποδαρικό στο λιμάνι μας τη νέα χρονιά», τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Μπρας.

Δύσκολη περίοδος

Εντωμεταξύ, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα αρκετές εταιρείες δεν έχουν γνωστοποιήσει το πρόγραμμα της κρουαζιέρας για το λιμάνι του Ηρακλείου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τον κ. Μπρα να σημειώνει πως αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες «αναπρογραμματίζουν γιατί η κατάσταση είναι δύσκολη, γι' αυτό και θα πρέπει να τους πείσουμε για την ασφάλεια της περιοχής μας, ώστε να έρθουν εδώ».

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της απερχόμενης διοίκησης του ΟΛΗ, το λιμάνι του Ηρακλείου είναι ένα από τα ελληνικά λιμάνια που έχει χαρακτηριστεί ως λιμάνι εθνικής σημασίας με το Ν. 2971/2001, με τον οποίο μετατράπηκαν σε Α.Ε. τα πρώην Λιμενικά Ταμεία των Δήμων, τα οποία διαχειρίζονταν τους σημαντικότερους λιμένες της χώρας. Αυτή η σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση έδωσε πολύπλευρες δυνατότητες στα λιμάνια και επέτρεψε στις διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων να αναλάβουν πρωτοβουλίες, συνδυάζοντας τις υποχρεώσεις μιας «αρχής» με την ευελιξία μιας επιχείρησης.

Η απερχόμενη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. ανέλαβε τις τύχες του λιμένος στα μέσα του 2010, σχεδόν ταυτόχρονα με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και τη διάχυση των συνεπειών της στην ελληνική κοινωνία. Από την αρχή έγινε εμφανές ότι, παρά το χαρακτήρα του λιμένος, ταυτόχρονα ως εμπορικό, ακτοπλοϊκό και λιμάνι κρουαζιέρας, δε θα υπήρχαν οι δυνατότητες για την άσκηση βιώσιμης και άμεσα ανταποδοτικής επενδυτικής πολιτικής, ταυτόχρονα, σε όλες τις δραστηριότητές του. Ωστόσο, έγιναν σημαντικά πράγματα, που πρόκειται να συνεχιστούν.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_31l3eean/

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News