Ειδήσεις

Β. Κεγκέρογλου για τις καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων

Στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής συζητήθηκε η ερώτηση του κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την επιστροφή φόρου και ΦΠΑ και τον άμεσο συμψηφισμό τους με οφειλές προς το Δημόσιο, την οποία ο βουλευτής νομού Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θεωρεί πως είναι εφαρμόσιμη.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο κ. Κεγκέρογλου επισήμανε ότι σήμερα το Δημόσιο, όταν οφείλει χρήματα στον πολίτη, αποφασίζει «αυθαίρετα» το πότε θα θεωρήσει εκκαθαρισμένη την απαίτηση για να τα επιστρέψει. Επίσης, όπως είπε, πολλά νομικά και φυσικά πρόσωπα που έχουν υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και ταυτόχρονα το Δημόσιο τους οφείλει επιστροφή φόρου ζητούν συμψηφισμό, ο οποίος δεν πραγματοποιείται.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω προβλήματα ο κ. Κεγκέρογλου διατύπωσε συγκεκριμένη πρόταση, δηλαδή «να τεθούν συγκεκριμένα χρονικά όρια για την επιστροφή φόρου και επιστροφή ΦΠΑ ανάλογα με το ύψος της επιστροφής, π.χ. για 5.000 ευρώ και έως 1 μήνα κ.λπ.».

Σημείωσε δε ότι κατανοεί το πρόβλημα ρευστότητας του Δημοσίου όταν είναι να επιστρέψει χρήματα, αλλά δεν μπορεί να κατανοήσει την καθυστέρηση στις περιπτώσεις που μπορεί να γίνει συμψηφισμός των απαιτήσεων.

«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις νομικών και φυσικών προσώπων που δικαιούνται επιστροφή φόρου, οφείλουν χρήματα στο Δημόσιο και ζητούν το συμψηφισμό και άλλων που θέλουν να υπαχθούν στις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 7 του Ν. 4337/2015.

Οφείλετε να εξετάσετε την πρόταση ώστε να τεθούν χρονικά όρια στην επιστροφή φόρου και ΦΠΑ και, για τις περιπτώσεις καθυστέρησης, να παρατείνεται για ίσο χρόνο το δικαίωμα του πολίτη να ενταχθεί σε ρυθμίσεις, όπως αυτή του Ν. 4337/15», κατέληξε ο βουλευτής.

Η απάντηση του Τρ. Αλεξιάδη

Απαντώντας στην ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης διαβεβαίωσε το βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κατ' επέκταση τους φορολογούμενους πως «δεν υπάρχει καμία εντολή ή παραίνεση για καθυστέρηση ή πάγωμα των οφειλομένων επιστροφών του Δημοσίου προς τους πολίτες».

«Η κυβέρνηση παρέλαβε ένα συγκεκριμένο σύνθετο νομικό πλαίσιο, που κατοχυρώνει όμως και διασφαλίζει τα θέματα της διαφάνειας και του ελέγχου. Για αυτό και υπάρχει καθυστέρηση. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αυθαιρεσία του Δημοσίου αλλά υπάρχει διασφάλιση των συμφερόντων του. Εντοπίσαμε ποια είναι τα προβλήματα, με αυτά παλεύουμε για να τα αντιμετωπίσουμε, και σίγουρα δε θα αφήσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος να επιστρέψουν», σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης.

«Εμείς δε θέλουμε να υπάρχουν τηλεφωνήματα υπουργών ή άλλων για επιλεκτικές διευθετήσεις», αντέτεινε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Το νομικό πλαίσιο είναι το ίδιο που υπήρχε και πριν, δεν άλλαξε μέσα στο 2015, προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες, και δεν επιτρέπεται υπάλληλος ή υπουργός να το παραβεί. Για να γίνει συμψηφισμός του Δημοσίου με τις υποχρεώσεις του πολίτη στην εφορία, πρέπει να υπάρχει βέβαιη και εκκαθαρισμένη οφειλή».

Σχόλια