Ειδήσεις

Καινοτόμες εφαρμογές πληροφορικής στον τουρισμό

Με στόχο την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος, η Περιφέρεια Κρήτης επενδύει σε καινοτόμες εφαρμογές πληροφορικής, βάζοντας δυνατά στο παιχνίδι τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κρήτης, τα οποία εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη σχετικών τεχνολογιών.

Στην ημερίδα που έλαβε χώρα στο Ηράκλειο και συντόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας σε θέματα Τουρισμού, Μιχάλης Βαμιεδάκης, παρουσιάστηκαν όλες αυτές οι τεχνολογίες που μπορούν να στηρίξουν και να αναβαθμίσουν τον τουρισμό του νησιού.

Φωτογραφία: Νίκος Χαλκιαδάκης

Φωτογραφία: Νίκος Χαλκιαδάκης

Καινοτόμες εφαρμογές για την προβολή και διαχείριση μουσείων και επισκέψιμων χώρων, ψηφιακά εργαλεία προώθησης και προβολής ειδικών μορφών τουρισμού, εξειδικευμένες εφαρμογές πληροφορικής για επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό, ψηφιακή διαχείριση του Brand Name ΚΡΗΤΗ, εξειδικευμένα συστήματα διαχείρισης προορισμών τουριστικών περιοχών για βέλτιστο Destination Marketing, καθώς και εφαρμογές διασύνδεσης και αποτελεσματικής δικτύωσης τουρισμού και πολιτισμού.

Στην ημερίδα που οργάνωσε η Περιφέρεια στο ξενοδοχείο "Ατλαντίς" παρουσιάστηκαν όλες οι δυνατότητες-ευκαιρίες που προσφέρει η νέα Προγραμματική Περίοδος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού με τη στήριξη των ερευνητικών, επιστημονικών ιδρυμάτων της Κρήτης, ενώ, όπως τονίστηκε, επιδιώκεται η συνεργασία όλων για την εξειδίκευση των δράσεων των τομέων προτεραιότητας της στρατηγικής, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο των προσκλήσεων που θα εκδοθούν από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας στο πλαίσιο υλοποίησης του Ε.Π. Κρήτη 2014-2020. Στην ημερίδα, παρουσία αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων-αντιδημάρχων και περιφερειακών συμβούλων, συμμετείχαν και μίλησαν εκπρόσωποι ερευνητικών, επιστημονικών ιδρυμάτων, Δήμων, φορέων, παραγωγικών τάξεων, επιχειρηματίες, που εμπλέκονται στον τουρισμό και στον πολιτισμό της Κρήτης και αναφέρθηκαν σε καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση του τουρισμού με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Βαμιεδάκης, μεταφέροντας το χαιρετισμό του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη που βρίσκεται στην Αθήνα για την προώθηση θεμάτων της Κρήτης, τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης μέσω της νέας Προγραμματικής Περιόδου αξιοποιεί όλα τα «εργαλεία» για την ανάπτυξη του τουρισμού με τη σύμπλευση-συνεργασία της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας που παράγουν τα επιστημονικά-ερευνητικά μας Ιδρύματα.

«Η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου προχωρεί στη διαδικασία της επιχειρηματικής ανακάλυψης και φέρνει κοντά επιχειρηματίες του τουρισμού αλλά και ερευνητικά και επιστημονικά ιδρύματα προκειμένου να δούμε ουσιαστικά τι ζητάει η αγορά για να αξιοποιήσει, και το τι μπορούν να προσφέρουν τα Ιδρύματα», δήλωσε ο Μιχάλης Βαμιεδάκης.

Η τεχνολογία, πρόσθεσε «μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη του τουρισμού, να έχουμε πιο γρήγορη διάχυση της ενημέρωσης, να προσελκύσουμε περισσότερους και ποιοτικότερους επισκέπτες. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα "εργαλεία" που μας προσφέρει η νέα προγραμματική περίοδος και τα ευρωπαϊκά κονδύλια τόσο για την προβολή της Κρήτης αλλά και για τη βοήθεια των επιχειρηματιών δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να τις αξιοποιήσουμε».

Από την πλευρά της η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης 2014-2020 Μαρία Κασωτάκη επεσήμανε: «Τα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα του νησιού παράγουν τεχνολογία η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί από τους ενεργώντες επιχειρηματίες στον τουρισμό και στον πολιτισμό. Αυτό είναι το ζητούμενο, το πώς θα κάνουμε μια καινοτόμα επιχειρηματικότητα, πώς θα αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα των βασικών τομέων της οικονομίας της Κρήτης μεταξύ των οποίων και ο τουρισμός αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που δίνει η καινοτομία στην επιχειρηματικότητα».

Ο διευθυντής στο Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης Αρτέμης Σαϊτάκης τόνισε ότι «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε μέσω της επιχειρηματικής "ανακάλυψης" είναι να ταυτοποιήσουμε τη ζήτηση και την προσφορά τεχνολογικών υπηρεσιών από και προς τις επιχειρήσεις, στα Ιδρύματα, και σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται. Με αυτό τον τρόπο θα δούμε ποιες είναι οι δράσεις οι οποίες πρέπει να προταθούν στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που έχει βάλει η στρατηγική για την "έξυπνη" εξειδίκευση στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της τεχνολογίας-πληροφορικής-επικοινωνίας».

Σχόλια