default-image

Μεϊιμαράκης: Πολιτική συκοφαντία τα σενάρια συγκυβέρνησης

Ελλάδα
Μεϊιμαράκης: Πολιτική συκοφαντία τα σενάρια συγκυβέρνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ένα δριμύ κατηγορώ προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης βάζει τέλος σε οποιοδήποτε σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας. Με συνέντευξή του στη "Νέα Κρήτη" ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. τονίζει ότι «τα σενάρια περί συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτική συκοφαντία», σημειώνοντας πως ως πρόεδρος δε θα κάνει τη Ν.Δ. δεκανίκι "στην ανεύθυνη και αδιέξοδη πολιτική του Αλέξη Τσίπρα".

Συνέντευξη στη Νικολέτα Σφακιανάκη

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλάει για τις εσωκομματικές διαδικασίες, τονίζοντας ότι «οι νεοδημοκράτες γνωρίζουν πολύ καλά τη διαδρομή όλων», στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα ενότητας.

* Γιατί στις 20 Δεκέμβρη οι ψηφοφόροι να επιλέξουν εσάς και όχι έναν από τους άλλους τρεις υποψηφίους;

«Είναι σε όλους γνωστό ότι διαχρονικά έχω υπηρετήσει στην πράξη την ενότητα και το αξιόμαχο του κόμματος. Ουδέποτε κατέθεσα την κομματική μου ταυτότητα κι αυτό είναι γνωστό στους νεοδημοκράτες. Επιλογή μου είναι η σύνθεση και όχι η ρήξη. Στόχος μου ήταν και παραμένει ενωμένη και ισχυρή η Νέα Δημοκρατία. Πιστεύω ότι η κομματική βάση της Ν.Δ., και όχι μόνο, θα επιλέξει εκείνον που ξέρει και μπορεί να λειτουργεί συλλογικά προς όφελος της παράταξης και της πατρίδας.

Δεν υποτιμώ κανέναν από τους συνυποψήφιούς μου. Ο καθένας έχει τη δική του πολιτική διαδρομή τόσο στην παράταξή μας όσο και στο δημόσιο βίο. Και βέβαια ο καθένας μας έχει δώσει δείγματα, αλλά και το στίγμα της γραμμής του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει τη χώρα και την κοινωνία μας. Και ο τόπος, σ' αυτές τις δύσκολες ώρες, έχει ανάγκη από μια ηγεσία ισχυρή, υπεύθυνη και αξιόπιστη, που μπορεί να προσδώσει στην παράταξη τη δυναμική που έχει ανάγκη».

Εθνικό χρέος

* Με ποια κριτήρια να μεταβούν στις κάλπες οι ψηφοφόροι;

«Η προσέλευση στις κάλπες δεν είναι μόνο μια κομματική ή μια παραταξιακή υποχρέωση όλων μας. Είναι εθνικό χρέος. Αυτές τις δύσκολες ώρες, η πατρίδα έχει ανάγκη από μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Μια δύναμη ισχυρή και αξιόπιστη, που θα πρεσβεύει την αξιοκρατία και την κοινωνική συνοχή. Μια παράταξη που θα απλώνει δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους και θα δίνει ίσες ευκαιρίες για όλους.

Οι πολίτες με την ψήφο τους προσδοκούν μια παράταξη που θα τους εκφράζει και θα τους δίνει ελπίδα και κυβερνητική προοπτική. Με πολιτικές που μεταφράζονται σε περισσότερο κοινωνικό κράτος, μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή, περισσότερη Δημοκρατία και ισότιμη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Εκτιμώ λοιπόν ότι θα προσέλθουν όλοι εκείνοι που επιθυμούν να γίνει η Ν.Δ. το κόμμα που θα λειτουργεί ξανά συλλογικά, που θα συγκινεί το σύνολο των Ελλήνων πολιτών και θα επιχειρήσει τις δομικές ανατροπές προς όφελος του Έλληνα και της Ελληνίδας».

Δομικές αλλαγές

* Πιστεύετε ότι η Ν.Δ. χρειάζεται ριζικές αλλαγές στο εσωτερικό της; Και ποια θα είναι η μεγαλύτερη ανατροπή στο εσωτερικό της Ν.Δ. με πρόεδρο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη;

«Η παράταξη πρέπει να βρει ξανά το βηματισμό της και να οικοδομήσει τη λειτουργία της σε ένα ευέλικτο και στιβαρό οργανωτικό σχήμα. Χρειάζονται δομικές αλλαγές και ανασυγκρότηση εκ βάθρων για την αναγέννηση της παράταξης, απορρίπτοντας την αναπαλαίωση που οδηγεί σε τέλμα, αδράνεια και εντέλει πολιτική αυτοπαγίδευση. Όλοι μαζί, με εμπειρία και τόλμη, θα επιχειρήσουμε την ανανέωση σε όλα τα επίπεδα, προχωρώντας συντεταγμένα στην αναδιοργάνωση και ανασύνταξη σε κεντρικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο, με επαναλειτουργία των οργανώσεών μας, που έχουν αδρανήσει. Με άνοιγμα στην κοινωνία και διαρκή διάλογο μαζί της και βέβαια έμφαση στην παραγωγή πολιτικής, αξιοποίηση κάθε καινοτόμου και δημιουργικής ιδέας, κάθε επαγγελματικού, επιστημονικού και κοινωνικού φορέα.

Οραματίζομαι ένα κόμμα που θα παράγει πολιτική, θα επεξεργάζεται λύσεις για τα προβλήματα της κοινωνίας. Πρεσβεύω με άλλα λόγια ένα νέο πολιτικό και αξιακό όραμα, που να εμπνέει τους πολίτες. Ως μεγάλη ανατροπή, τέλος, στοίχημα και στόχος μου είναι η εξάλειψη διχαστικών λογικών, που ήταν αποτρεπτικές της συσπείρωσης, της ανάπτυξης αλληλεγγύης και συναγερμού γύρω από τον κοινό στόχο».

«Εξαπάτησε ο Τσίπρας»

* Συναίνεση, συνεννόηση, συγκυβέρνηση ή τείχος με το ΣΥΡΙΖΑ;

«Η Ν.Δ., ως υπεύθυνη δύναμη, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, έχει μάθει να βάζει πλάτη στις κρίσιμες για τον τόπο στιγμές. Είναι η παράταξη που πάνω απ' όλα προτάσσει, σταθερά και διαχρονικά, απέναντι στα προβλήματα την εθνική ενότητα. Το κάναμε το καλοκαίρι που μας πέρασε, για να αποτρέψουμε τη χρεωκοπία της χώρας και την έξοδό της από την ευρωζώνη. Όμως η συνεννόηση και η συζήτηση απαιτούν προτάσεις, αρχές, απόψεις και ήθος, που ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του δε διαθέτουν. Ακολουθεί ένα μείγμα πολιτικής σε λάθος κατεύθυνση. Ο κ. Τσίπρας ακολούθησε πρακτικές πολιτικού τυχοδιώκτη και εξαπάτησε τους Έλληνες. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να συμβάλουμε θετικά σε μια πορεία που δεν πιστεύουμε και επιπλέον βαθαίνει την ύφεση.

Είναι ξεκάθαρο ότι ως πρόεδρος της Ν.Δ. δε θα συμπράξω με την ανεύθυνη και αδιέξοδη πολιτική του κ. Τσίπρα, καταστώντας την παράταξή μας δεκανίκι μιας καταστροφικής για τον τόπο πολιτικής. Θα επαναλάβω ότι τα σενάρια περί συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτική συκοφαντία».

Ιδεολογικές αρχές

* Τίθεται θέμα ιδεολογικού αναπροσανατολισμού στη Ν.Δ. και αν ναι, προς τα πού;

«Δεν υπάρχει θέμα μεταβολής ή αναθεώρησης των ιδεολογικών μας αρχών. Καμιά παρέκκλιση από τις αρχές αυτές δεν είναι επιτρεπτή. Έχουν εξ υπαρχής διατυπωθεί με πληρότητα και σαφήνεια. Εκείνο που χρειάζεται είναι η επικαιροποίησή τους και η σαφέστερη οριοθέτησή τους απέναντι στη "νεοφιλελεύθερη αριστερή" εμπειρία, έτσι ώστε να εκφράζονται και να υλοποιούνται με συνέπεια στο πρόγραμμα και την καθημερινή πολιτική δραστηριότητα. Είμαστε η παράταξη του ριζοσπαστικού, πολιτικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού. Η παράταξη του μεταρρυθμιστικού κέντρου και του μέτρου, που απορρίπτει τα άκρα. Μια παράταξη με έμφαση στην κοινωνική προστασία και δικαιοσύνη, με αδιαπραγμάτευτη την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και φυσιογνωμία, μια παράταξη διαρκώς μετεξελισσόμενη. Άμεσο λοιπόν καθήκον της Ν.Δ. σ' αυτή την αντιπολιτευτική φάση είναι να δώσει στον ελληνικό λαό ένα ενοποιητικό και κινητήριο ιδανικό. Πριν απ' όλα όμως χρειάζεται παλινόρθωση της αισιοδοξίας και παράλληλα να δοκιμαστούν η αντοχή, η ορθότητα και η αποτελεσματικότητα των ιδεολογικών μας αρχών στη συγκεκριμενοποίησή τους στη σύγχρονη πραγματικότητα».

* Η θέση σας στη Ν.Δ. στο υποθετικό σενάριο που δεν εκλεγείτε πρόεδρος ποια θα είναι;

«Οι νεοδημοκράτες γνωρίζουν πολύ καλά τη διαδρομή όλων μας. Γνωρίζουν ότι παρέμεινα σταθερά και με συνέπεια στο κόμμα και στα εύκολα, αλλά κυρίως στα πολύ δύσκολα. Ποτέ δεν παρέδωσα την κομματική μου ταυτότητα. Η ενωμένη και ισχυρή Ν.Δ. είναι ο στόχος μου».

«Πρώτα θα φτιάξουμε το σπίτι μας και μετά θα καλέσουμε τον κόσμο»

* Έχετε πει πολλές φορές ότι στις εκλογές πρέπει να συμμετέχουν οι νεοδημοκράτες, αποκλείονται δηλαδή οι εν δυνάμει ψηφοφόροι; Αυτοί που έφυγαν, αλλά υπάρχει η προοπτική να γυρίσουν;

«Οι ενστάσεις μου είναι γνωστές από την αρχή. Άλλωστε, από το 2009 είχα τονίσει πως δε με βρίσκει σύμφωνο μια διαδικασία χωρίς εκλογικούς καταλόγους, χωρίς εκλογικό σώμα. Αυτό που συμβαίνει είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Σε κανένα ευρωπαϊκό κόμμα, απ' ό,τι γνωρίζω, δεν ψηφίζουν περαστικοί αλλά μόνο εγγεγραμμένα μέλη ή και φίλοι, οι οποίοι όμως περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους. Πρόσφατο παράδειγμα οι εσωκομματικές εκλογές των εργατικών τον Ιούνιο του 2005 στην Αγγλία, όπου ψήφισαν 270.000 μέλη και 150.000 φίλοι, σε μια χώρα δηλαδή με εξαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα.

Βεβαίως, θέλουμε την κοινωνία μαζί μας. Άλλωστε, καμιά μάχη δεν κερδίζεται όταν έχεις την κοινωνία απέναντί σου. Κανέναν δεν αποκλείουμε. Αυτή η διαδικασία είναι πρωτίστως νεοδημοκρατική και γι' αυτό εγώ συμμετέχω με νεοδημοκρατικούς όρους. Συνηθίζω να λέω ότι πρώτα θα φτιάξουμε το σπίτι μας και μετά θα καλέσουμε τον κόσμο. Άλλωστε, ένα ωραίο σπίτι όλοι θέλουν να το επισκεφθούν!».

* Ενότητα την επομένη των εκλογών. Ιδανική εκδοχή ή δύσκολη δουλειά για τον πρόεδρο;

«Στην πολιτική μου διαδρομή έχω αποδείξει ότι ενώνω και συνθέτω. Πιστεύω στη σύνθεση ιδεών, απόψεων και προτάσεων, έτσι ώστε όλοι μαζί να βρίσκουμε λύσεις για τα προβλήματα του τόπου και των πολιτών. Πιστεύω ότι στη Ν.Δ. όλοι μας, βουλευτές, στελέχη, μέλη των οργανώσεών μας, νέοι και νέες, μπορούμε να έχουμε λόγο και ρόλο. Από την επομένη της εκλογής μου ως προέδρου της Ν.Δ. ξεκινά η νέα προσπάθεια για να καταστήσουμε την παράταξή μας πρώτη πολιτική δύναμη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News