Ειδήσεις

Ξένο fund απειλεί 26.000 Έλληνες με κατάσχεση κατοικίας

Τα σπίτια τους κινδυνεύουν να χάσουν, και μάλιστα χωρίς να το γνωρίζουν, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που είχαν λάβει δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα οποία τιτλοποιήθηκαν σε ιδιωτική εταιρεία με σκοπό την απόκτηση ρευστότητας.

Το γαϊτανάκι των προβλημάτων, που ήδη έχουν βάλει θηλιά στο λαιμό των δανειοληπτών, ξεκίνησε το 2006, δίχως κανείς από τους δανειολήπτες να το γνωρίζει και πολύ περισσότερο να μην μπορεί να αντιδράσει, καθώς ακόμη και η όποια διαφοροποίηση της δόσης, λόγω της τιτλοποίησης αυτής, είναι αδύνατη!

Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και οι ανησυχίες για το τι θα επακολουθήσει είναι έντονες στο χώρο των συνδικαλιστών, που αποκαλύπτουν την υπόθεση. Διότι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές τους δεν μπορούν να πληρώσουν, και από την άλλη εκφράζουν φόβους ότι θα χάσουν τα σπίτια τους.

Όμηροι

Τα δάνεια αυτά, που έχουν υψηλά επιτόκια, δεν μπορούν να ρυθμιστούν όπως στις άλλες τράπεζες, με αποτέλεσμα οι δημόσιοι υπάλληλοι που ήδη αντιμετωπίζουν γενναίες μειώσεις στους μισθούς τους, να βρίσκονται επί της ουσίας όμηροι και ταυτόχρονα αδύναμοι να καλύψουν τις υψηλές δόσεις τους.

Για το θέμα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, με τους δημόσιους υπάλληλους να εκφράζουν φόβους ότι από το 2016 θα μεταφερθούν ακόμη περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Στο ΠΑΓΝΗ

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το κλίμα που επικράτησε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, που εργαζόμενοι, λόγω της μεγάλης δόσης του δανείου τους, αμείβονταν με ελάχιστα χρήματα, που είχαν επιβάλει στη διοίκηση του νοσοκομείου από κοινού με το Σωματείο Εργαζομένων να καλύψουν με μερίδες φαγητού τουλάχιστον το θέμα της επιβίωσής τους.

Όπως μας είπε συγκεκριμένα για την υπόθεση αυτή ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Στρατήγης, «οι χιλιάδες αυτοί δημόσιοι υπάλληλοι είναι στην κυριολεξία όμηροι και στην κυριολεξία από το ίδιο το κράτος. Οι συνάδελφοι αυτοί πήραν το δάνειό τους από το Παρακαταθηκών και Δανείων, με επιτόκια υψηλά, από 4,9% έως και 6,2%. Και πλέον το Παρακαταθηκών και Δανείων δεν τους αναγνωρίζει, όπως οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, τη διαδικασία της μείωσης και του παγώματος των μισθών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, να μην μπορούν να αποπληρώσουν τις δόσεις και να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους»!

Το ξένο fund

Στο σημείο αυτό, ο κ. Στρατήγης αναφέρει ότι «παράλληλα με αυτή τη διαδικασία, ενημερωνόμαστε και εμείς ότι υπάρχει ξένο fund στο Λονδίνο, το οποίο αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται τα συγκεκριμένα δάνεια. Είναι επιεικώς απαράδεκτη όλη η διαδικασία», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο συνδικαλιστής.

Στο ερώτημά μας, εξάλλου, αν πρακτικά οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να είναι συνεπείς στις δόσεις των δανείων τους, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ ήταν κατηγορηματικός: «Όχι βέβαια. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να καταλάβει κάποιος ότι, όταν έχει μειωθεί ο μισθός ενός υπαλλήλου στο 50%, σίγουρα δε θα μπορεί να αποπληρώσει μια δόση δανείου που ήταν ο μισός μισθός του πριν. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή ολόκληρος ο μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου θα πρέπει να πηγαίνει στο Παρακαταθηκών και Δανείων. Και δε θα μπορεί να επιβιώσει».

Για το ενδεχόμενο να χαθούν τα σπίτια των ανθρώπων αυτών, ο Γιώργος Στρατήγης εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του και προσθέτει ότι «θα πρέπει ο έχων την ευθύνη της συγκεκριμένης διαδικασίας, ο αρμόδιος δηλαδή υπουργός Οικονομικών, να ασχοληθεί προκειμένου να διευθετήσει αυτό το πρόβλημα»...

Εφιαλτικές καταστάσεις

Εκείνο που δημιουργεί μεγαλύτερο προβληματισμό είναι τα σενάρια που θέλουν τα πράγματα να γίνονται πιο σύνθετα τους επόμενους μήνες, αφού μέσα στο 2016 εκτιμάται ότι, πέραν των 26 χιλιάδων δανείων, αναμένονται ακόμη περισσότερες μεταφορές μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ιδιωτικά κεφάλαια. Και αυτά, με δεδομένο ότι και τα υπόλοιπα 140 χιλιάδες δάνεια του ταμείου σε δημόσιους υπαλλήλους κινδυνεύουν να έχουν την ίδια κατάληξη.

Συγκεκριμένα, θα αρχίσει μέσα στο νέο έτος να λήγει και η πενταετής περίοδος των ρυθμίσεων στις οποίες είχαν προβεί οι δανειολήπτες, που στο σύνολό τους είναι 160.000, με δάνεια ύψους 3,7 δισ. ευρώ. Από αυτά, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, 26.000 στεγαστικά δάνεια ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ τιτλοποιήθηκαν το 2006, δίχως να δίδεται καμία δυνατότητα ρύθμισης στους δανειολήπτες, που όμως έχουν χάσει σχεδόν το ήμισυ του μισθού τους με τις περικοπές.

Κινδυνεύουν

Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, που δηλώνουν όμηροι και ταυτόχρονα αδύναμοι να ανταποκριθούν στις δόσεις των δανείων τους. Όπως ο κ. Μανώλης Μητσακάκης, 48 ετών, εργαζόμενος στο ΠΑΓΝΗ, που έλαβε πριν από χρόνια δάνειο 65 χιλιάδων ευρώ και χρειάστηκε, όπως είπε, μαζί με άλλους συναδέλφους τους να παίρνει μερίδες φαγητού από το νοσοκομείο προκειμένου να ζήσει, αφού ο μισθός του, λόγω της δόσης του δανείου ανά δεκαπενθήμερο, δεν έφτανε ούτε τα 100 ευρώ.

Χριστόφορος Παπαδάκης - Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια