default-image

Αποσύρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο με το "παράλληλο πρόγραμμα"

Ελλάδα
Αποσύρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο με το "παράλληλο πρόγραμμα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποσύρει η κυβέρνηση από τη Βουλή το νομοσχέδιο με το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», με πρόθεση να το επανακαταθέσει μετά τις γιορτές, ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για να τεθεί υπό την επεξεργασία του κουαρτέτου.

Αυτό φαίνεται πως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Γιάννης Δραγασάκης, με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αποσύρει το πολυνομοσχέδιο, η κατάρτιση του οποίου προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση των θεσμών.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που επικαλείται η "Καθημερινή", το κουαρτέτο δεν ήταν ενήμερο ούτε για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ούτε για την πρόθεση της κυβέρνησης να το καταθέσει άμεσα. Μάλιστα πολλές από τις διαφορετικές προτάσεις των άλλων υπουργείων που περιλαμβάνονταν στο παράλληλο πρόγραμμα δεν ήταν κοστολογημένες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υποστήριζαν δεν ήταν επαρκώς στοιχειοθετημένες οι διατάξεις του νομοσχεδίου.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να μεταθέσει το νομοσχέδιο μετά τις γιορτές και προφανώς μετά από συνεννόηση με τους θεσμούς.

Το θέμα απασχόλησε και την έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή, όπου ο κ. Βούτσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε τα μέλη της ότι αναβάλλονται, με ορίζοντα τα μέσα Ιανουαρίου, τόσο οι συνεδριάσεις των Επιτροπών για σήμερα και αύριο, όσο και η διαδικασία στην Ολομέλεια στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Ο πρόεδρος της Βουλής φέρεται να επικαλέστηκε τις χθεσινές σφοδρές αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι κρίθηκε σκόπιμο, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, να υπάρξει αυτή η αναβολή.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, αργά το απόγευμα της Πέμπτης από το γραφείο Τύπου της Βουλής, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τόνισε ότι η Διάσκεψη πήρε ομόφωνα την απόφαση για τροποποίηση της διαδικασίας σε σχέση με τη συζήτηση και ψήφιση του Νομοσχεδίου "Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις". Τόσο η συζήτηση όσο και η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θα διεξαχθούν μετά τις 7 Ιανουαρίου. Η πρόταση του πρόεδρου της Βουλής στη Διάσκεψη των Προέδρων έγινε μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση και τους τρεις προέδρους των Επιτροπών, έτσι ώστε να υπάρχει άνεση στη διαβούλευση και τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου».

Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού: «Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε»

Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού προχώρησε στον απόηχο των γεγονότων σε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε καθώς ο πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στη Σύνοδο των Προέδρων η συζήτηση να συνεχιστεί στην αρχή του χρόνου. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Μετά τη χθεσινή ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από τη κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Κατόπιν αυτού ο πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στη Σύνοδο των Προέδρων τη συνέχιση της συζήτησης του ν/σ, με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, στην αρχή του χρόνου. Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News