Ειδήσεις

Σπ. Δανέλλης: Αρκετά με την υποκρισία για την καύση νεκρών

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου με το Ποτάμι Σπύρου Δανέλλη, σχετικά με τη δημιουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) στην Ελλάδα, ο υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κουρουμπλής, παραδέχθηκε την ύπαρξη και ένταση του προβλήματος.

Σύμφωνα με το βουλευτή Ηρακλείου ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να διευθετήσει το ζήτημα και κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει προτάσεις.

Ο κ. Δανέλλης υπενθύμισε ότι συμμετείχε στην πρώτη πρωτοβουλία ρύθμισης του θέματος που έγινε με διακομματική κατάθεση τροπολογίας, από δώδεκα βουλευτές στις 10/11/1998, «η οποία ωστόσο απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

«Σήμερα», επισημαίνει ο κ. Δανέλλης, «υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, που δίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα δημιουργίας ΚΑΝ, όμως η Αυτοδιοίκηση αποδείχθηκε ανίκανη ως ευεπίφορη στην άσκηση πιέσεων από τις τοπικές Μητροπόλεις.

Η επιλογή της κυβέρνησης να δώσει τη δυνατότητα στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α. - το φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων) να λειτουργεί ΚΑΝ σε εκτάσεις ιδιοκτησίας του, αποτελεί διαιώνιση της υποκριτικής στάσης του κράτους και της έλλειψης πολιτικής βούλησης να επιλύσει το πρόβλημα, αφού έτσι περιπλέκεται ακόμη περισσότερο».

«Η μεταθανάτια αυτοδιάθεση του σώματός μας βρίσκεται στον πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υποκρισία της Εκκλησίας πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Υπάρχουν φωτισμένοι ιεράρχες και αυτοί θα πρέπει να ανοίξουν την σχετική συζήτηση, χωρίς δογματισμούς. Εξάλλου σε γειτονικές ορθόδοξες χώρες, το πρόβλημα της καύσης των νεκρών έχει διευθετηθεί εδώ και χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ηρακλείου.

Σύμφωνα με το βουλευτή του Ποταμιού η μακάβρια διαδικασία εκταφής των οστών αποτελεί αφενός μια επώδυνη διαδικασία για τους συγγενείς και αφετέρου καταδεικνύει την υποκρισία της Εκκλησίας, αφού πρόκειται για νόμιμη μεν, σύληση δε και βαθειά απρέπεια για το νεκρό.

Από την εμπειρία του ως δημάρχου αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα επέκτασης και χωροθέτησης των νεκροταφείων, ένα πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και συνεχώς επιδεινώνεται.

Κλείνοντας ο Σπύρος Δανέλλης κάλεσε τόσο τον υπουργό, όσο και την κυβέρνηση να επισπεύσουν τη συνάντηση της Ελλάδας με τα προτάγματα του Διαφωτισμού και να προβούν στην επίλυση τέτοιων αξιακών ζητημάτων, που εξάλλου δεν έχουν κανένα οικονομικό κόστος.  

Δείτε το βίντεο της συζήτησης:

Ακολουθεί το κείμενο της κατατεθείσας επίκαιρης ερώτησης:

«Επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Θέμα: "Ζήτημα προσωπικής αξιοπρέπειας η ουσιαστική υιοθέτηση και προώθηση της αποτέφρωσης των νεκρών από την Πολιτεία".

Από τα μέσα της δεκαετίας του '90, οπότε και ξεκίνησε η σχετική δημόσια συζήτηση, άρχισε να ωριμάζει σε ολοένα και περισσότερους Έλληνες πολίτες, επώνυμους και μη, η ιδέα της αποτέφρωσης, ως τρόπου μετά θάνατον διάθεσης του σώματός τους. Σήμερα, παρότι υπάρχει θεσμοθετημένο νομικό πλαίσιο (ν.3448/2006, όπως συμπληρώθηκε από το ν. 4277/2014, αλλά και από σχετική Υπουργική Απόφαση της παρούσας κυβέρνησης), το οποίο επιτρέπει στους Δήμους να κατασκευάζουν αποτεφρωτήρια, εξακολουθεί να μην υπάρχει ούτε μια τέτοιου τύπου υποδομή σε ολόκληρη την Επικράτεια, κυρίως κατόπιν ιδεοληπτικών θρησκευτικών πιέσεων, αλλά και αμιγώς οικονομικών και συντεχνιακών συμφερόντων. Ως εκ τούτου, οι Έλληνες πολίτες που αποφασίζουν την καύση των νεκρών τους δυσχεραίνονται δυσανάλογα, σε μια αξιακά θεμελιώδη επιλογή τους, δεδομένου ότι τέτοιου τύπου κοινωνικές υπηρεσίες παρέχονται, μόνο εκτός συνόρων.

Πέρα από τη δεδομένη αξιακή διάσταση του προβλήματος, σε εκτεταμένο ρεπορτάζ του, με ημερομηνία 26 Νοεμβρίου 2015 και τίτλο "Greece: No Place To Die", το έγκυρο BBC στοιχειοθέτησε το μείζον πρόβλημα χιλιάδων, οικονομικά αδύναμων Ελλήνων, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στο κόστος ταφής, αλλά και διατήρησης των οστών των αγαπημένων τους προσώπων σε οστεοφυλάκια, λόγω του υψηλού τιμήματος που συνεπάγονται αυτού του τύπου οι κοινωνικές υπηρεσίες. Αποτέλεσμα αυτής της δραματικής κατάστασης είναι τα οστά να καταλήγουν ανωνύμως σε "χωνευτήρια", εντός των νεκροταφείων, όπου χάνεται κάθε ίχνος αξιοπρέπειας τόσο για τους νεκρούς, όσο και για τους εν ζωή αγαπημένους τους.    

Δεδομένου ότι ο σφιχτός εναγκαλισμός της Πολιτείας με την Εκκλησία, καθώς και πλήθος οργανωμένων συμφερόντων εξακολουθούν, εν έτει 2015 να μην επιτρέπουν το δικαίωμα επιλογής στη διαχείριση του σώματος των πολιτών, ακόμη και μετά θάνατον.

Δεδομένου ότι η Πολιτεία πρέπει να πάψει να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, αλλά να ενθαρρύνει με κίνητρα τους Δήμους ανά την επικράτεια, προκειμένου να προωθήσουν ενεργότερα και αποτελεσματικότερα την αποτέφρωση των νεκρών.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Αντιλαμβάνεται πόσο μακριά βρίσκεται η εν λόγω κατάσταση από τους αξιακούς κώδικες της Αριστεράς;

2. Αν ναι, πώς σκέφτεται να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες, που θα οδηγήσουν στην υπέρβαση των δυσκολιών, για την ουσιαστική εφαρμογή της αποτέφρωσης των νεκρών και στην Ελλάδα;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου».

Σχόλια