default-image

Κέντρο Αστέγων, οι ανθρώπινες ιστορίες

Κρήτη
Κέντρο Αστέγων, οι ανθρώπινες ιστορίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκινά τη μέρα του με ένα καφέ, ανακουφισμένος πια αφού έχει τουλάχιστον ένα κρεβάτι να γείρει τη νύχτα και να ξεκουραστεί. Έμεινε άστεγος, μόνος, χωρίς σπίτι, χωρίς φωλιά. Το σπίτι του είναι το Κέντρο Aστέγων του Δήμου Ηρακλείου  .

Εκεί κοιμάται, τρώει, περνάει το χρόνο του όταν δεν είναι έξω για μεροκάματο. Εκεί έχει βρει μια γωνιά να κουρνιάσει. Εκεί, στο Κέντρο, θα περάσει και τα Χριστούγεννα που έρχονται...

Ένα δέντρο με πολύχρωμες μπάλες και ένας πάνινος Άγιος Βασίλης τού θυμίζουν ότι έρχονται γιορτάρες μέρες. Φέτος θα έχει και παρέα, τους υπόλοιπους φιλοξενούμενους του Κέντρου, εννιά στον αριθμό.

Όλοι τους στην ίδια μοίρα, μόνοι και άστεγοι, βρήκαν καταφύγιο στο Κέντρο Αστέγων, που από τον περασμένο Ιούλιο λειτουργεί υπό τη σκέπη του Δήμου Ηρακλείου. Η δομή ξεκίνησε το 2013 ως Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων, με διαχειριστή το Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου.  

Σήμερα το Κέντρο λειτουργεί με προσωπικό μία κοινωνική λειτουργό, μια νοσηλεύτρια και μια οικογενειακή βοηθό, από τις 7:30 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Ωστόσο παραμένει ανοιχτό όλο το 24ωρο και με φύλαξη κατά τη διάρκεια της νύχτας, για την προστασία των φιλοξενούμενων.

Οι άνθρωποι που έχουν περάσει από το Κέντρο και ωφελούνται από τις υπηρεσίες του έκαναν τα χαρτιά τους στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και, αφού πέρασαν μια σειρά εξετάσεων, που διενεργούνται εντελώς δωρεάν σε δημόσιο νοσοκομείο, πήραν το "πράσινο φως" για το Κέντρο.

Οι παροχές του Κέντρου διευκολύνουν πολύ την καθημερινότητα των ωφελουμένων, μιας και τους παρέχεται η δυνατότητα να μαγειρέψουν με τρόφιμα που υπάρχουν στην κουζίνα, είτε από το Κοινωνικό Παντοπωλείο είτε από δωρεές συμπολιτών μας. Ορισμένοι βέβαια διατρέφονται στα συσσίτια των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού ή της Εκκλησίας. Επιστρέφοντας στο χώρο του Κέντρου, μπορούν να πλύνουν τα ρούχα τους, να σιδερώσουν, ακόμη και να βρουν ρούχα που τους χρειάζονται από τα διαθέσιμα αποθηκευμένα.

Ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 50 άτομα, ενήλικες καθώς και οικογένειες με παιδιά, όπως άλλωστε έχει γίνει και στο παρελθόν, όταν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αστέγων φιλοξενήθηκε μια τετραμελής οικογένεια με δύο παιδιά 3 και 5 ετών, ενώ παλαιότερα φιλοξενήθηκαν και οικογένειες με βρέφη.

Όσο προχωράμε στην καρδιά του χειμώνα, ο Δήμος βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα για τη φιλοξενία όσων έχουν ανάγκη.

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News