default-image

Οδ. Ζώρας: Πανεπιστήμιο ανοιχτό και αυτοχρηματοδοτούμενο

Κρήτη
Οδ. Ζώρας: Πανεπιστήμιο ανοιχτό και αυτοχρηματοδοτούμενο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πανεπιστήμιο ανοιχτό στην κοινωνία, και μάλιστα που να αφουγκράζεται τον παλμό της, φιλοδοξεί να γίνει επί των ημερών του ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας, όπως είπε στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη, αποδεχόμενος ότι, παρά τον ακαδημαϊκό του διεθνισμό, το ίδρυμα, σε σχέση με την κοινωνία της Κρήτης, βρέθηκε σε εσωστρέφεια.

Σημείωσε μάλιστα με έμφαση ότι έχει αντίληψη πως η υπόθεση Ρίχτερ και οι χειρισμοί του Πανεπιστημίου δημιούργησαν ρήγμα στις σχέσεις με την κοινωνία και πλήγωσαν ιδίως οι υπερβολικές αναφορές του Ρίχτερ τους περήφανους Κρητικούς.

Ο Οδυσσέας Ζώρας δήλωσε ότι πιστεύει στη σύνθεση όλων των δυνάμεων του Πανεπιστημίου και ειδικά για τους φοιτητές είπε ότι κατά τη γνώμη του ακόμη και η συμμετοχή τους στις πρυτανικές εκλογές θα πρέπει να επανεξεταστεί σε θετική βάση, καθώς είναι οι πρώτες πρυτανικές εκλογές που έγιναν χωρίς την ψήφο φοιτητών.

Αναφορικά με την υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου, ο νέος πρύτανης δήλωσε ότι πιλοτικά θα προχωρήσει η εξ αποστάσεως φοίτηση στα μεταπτυχιακά προγράμματα με καταβολή διδάκτρων, κόστος κατά πολύ υποδεέστερο από τη συντήρηση ετήσια από τις οικογένειες σπιτιού στο Ρέθυμνο ή το Ηράκλειο, την ώρα που θα μπορούσαν από τον τόπο κατοικίας του μεταπτυχιακού φοιτητή με μικρότερο κόστος να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Η κίνηση αυτή, που σε καμία περίπτωση δε θα αμφισβητήσει το δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, είπε ο κ. Ζώρας, σε συνδυασμό με άλλες δράσεις όπως δωρεές, έχει στόχο το σταδιακό απεγκλωβισμό του Ιδρύματος από τη λειψή κρατική επιχορήγηση αλλά και τις οικονομικές εξαρτήσεις από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News