Ειδήσεις

Πώς έμεινε η Παγκρήτια Τράπεζα σε κρητικά χέρια

Απόλυτη επιτυχία είχε η εκστρατεία για την ανακεφαλαιοποίηση της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, με το ποσό που συγκεντρώθηκε να φτάνει ή και να υπερβαίνει τα 69 εκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας το όριο των 61 εκατομμυρίων ευρώ που χρειαζόταν για να αποτραπεί η μεταβίβαση της Τράπεζας σε ξένα funds!

Τις τελευταίες μέρες όλοι οι μαζικοί φορείς της Κρήτης και βέβαια οι άνθρωποι που διοικούν την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα είχαν επιδοθεί σε μία μεγάλη εκστρατεία, που εξελίχθηκε τόσο σε επίπεδο Κρήτης όσο και σε επίπεδο Αθήνας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απολύτως επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα ξεπέρασε τα 69 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πλέον το επόμενο στάδιο, το οποίο περιμένουμε, είναι να πιστοποιηθεί το ποσό.

Επομένως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μόνο που απομένει για την επίσημη ανακοίνωση της επιτυχίας του δύσκολου και εξαιρετικά απαιτητικού αυτού εγχειρήματος είναι η τυπική έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όλα φαίνεται ότι καθορίστηκαν για την επιτυχία του εγχειρήματος από τη μεγαλειώδη κινητοποίηση Κρητικών επιχειρηματιών, που σε συνδυασμό με την τοποθέτηση κεφαλαίων από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες των Αθηνών, οδήγησαν στη χθεσινή εξέλιξη της σωτηρίας της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας.

"Θωρακίστηκε"

Η χθεσινή εξέλιξη - σύμφωνα και με τη σχετική αποκλειστική ανάρτηση του neakriti.gr - λαμβάνει ιστορικά χαρακτηριστικά, καθώς ο κίνδυνος για την "αποκρητικοποίηση" της τράπεζας, που εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί τον αιμοδότη της κρητικής οικονομίας, ήταν απολύτως ορατός!

Ωστόσο η μεγάλη κινητοποίηση οδήγησε στην επιτυχία. Και μάλιστα, με υπέρβαση του ποσού-στόχου των 61 εκατ. ευρώ, που ήταν απαραίτητο για την επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς συγκεντρώθηκαν κεφάλαια ύψους 69 εκατ. ευρώ, που "θωρακίζουν" την τράπεζα και την οδηγούν στο μέλλον με ασφάλεια.

Πλέον η αντιπροσωπία της Παγκρήτιας, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Νίκο Μυρτάκη και τον πρόεδρο Γιάννη Λεμπιδάκη, έχουν "αναπνεύσει" και μπορούν να δουν το μέλλον με αισιοδοξία. Ιδιαίτερα το ζήτημα της υπερκάλυψης των απαιτήσεων κατά 8 εκατομμύρια ευρώ δίνει το μέτρο της δυναμικής της Παγκρήτιας, που υπήρξε άλλωστε το μεγαλύτερο συνεταιριστικό εγχείρημα και έχει μέχρι τώρα μια εξαιρετική παρουσία στην οικονομία της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα.

Στήριξη της κοινωνίας

Να υπενθυμίσουμε ότι τις προηγούμενες μέρες οι εκπρόσωποι των πιο μαζικών φορέων της Κρήτης, μεταξύ αυτών βέβαια και της διοίκησης και των εργαζομένων της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, είχαν συγκεντρωθεί στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Και μέσω των ΜΜΕ, απηύθυναν μαζικό κάλεσμα στην τοπική κοινωνία, στους επιχειρηματίες και σε όλους τους οικονομικούς παράγοντες που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού ιδρύματος. Όπως τόνισαν όλοι τους, αν η Τράπεζα κατέληγε σε ξένα χέρια, θα ήταν μια μεγάλη καταστροφή, όχι μόνο για την ίδια αλλά και για ολόκληρη την τοπική κοινωνία, που εδώ και 23 χρόνια στηρίζεται από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και τη στηρίζει αμοιβαία.

Όλοι μαζί

Τη μάχη για να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να στεφθεί από επιτυχία το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης έδωσαν μαζί με τους ανθρώπους της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας τα Επιμελητήρια, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου και παραγωγικοί φορείς του τόπου που στήριξαν δυναμικά την προσπάθεια, ενώ στόχος όλων είναι η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα να παραμείνει στα χέρια Κρητικών. Είχε προηγηθεί και σχετική εκδήλωση, που είχε ακριβώς αυτόν το στόχο, καθώς μέχρι τώρα - δεδομένης και της δύσκολης συγκυρίας - δεν υπήρξε ικανοποιητική ανταπόκριση των επενδυτών.

Όπως όμως όλα δείχνουν, τέλος καλό... όλα καλά τόσο για την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, όσο και για την Κρήτη γενικότερα.

Γιώργος Παπαδάκης

Σχόλια