default-image

Αγωγή κατά ΟΑΣΝΗ για απόλυση δίχως αποζημίωση

Κρήτη
Αγωγή κατά ΟΑΣΝΗ για απόλυση δίχως αποζημίωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγωγή κατά της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου, καταγγέλλοντας ότι την απέλυσε χωρίς να την αποζημιώσει μετά από 21 συνεχόμενα χρόνια δουλειάς, κατέθεσε η Άννα Τζωρακολευθεράκη.

Η μοναδική υπάλληλος της ΟΑΣΝΗ απολύθηκε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου. Μαζί με την αποζημίωση, η κ. Τζωρακολευθεράκη διεκδικεί, μέσω της αγωγής, την καταβολή δεκάδων χιλιάδων ευρώ από απλήρωτα δεδουλευμένα και επιδόματα εορτών και αδείας.

Η αγωγή της Άννας Τζωρακολευθεράκη κατά της ΟΑΣΝΗ έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων στις 17 Φεβρουαρίου του 2016. Η εφημερίδα μας επικοινώνησε χθες με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Γιώργο Τζωρτζάκη, ο οποίος μας είπε ότι στην παρούσα φάση δε θέλει να δώσει καμία απάντηση. Επιφυλάχτηκε, όμως, να απαντήσει, σε χρόνο που θα αποφασίσει ο ίδιος.

Η αγωγή

«Με έγκυρη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου προσλήφθηκα από την εναγόμενη στις 20/4/1994, για να εργαστώ ως υπάλληλος γραφείου», αναφέρει στην αρχή του κειμένου της αγωγής της η κ. Τζωρακολευθεράκη.

Αφού επεξηγεί το εργασιακό καθεστώς που διέπει από τότε τη σχέση της με την ΟΑΣΝΗ, η απολυθείσα αναφέρει παρακάτω: «Με αυτή την ειδικότητα προσέφερα τις υπηρεσίες μου στην εναγόμενη από την πρόσληψή μου, συνεχώς και αδιάκοπα, με κάθε επιμέλεια, εργαζόμενη καθημερινά σύμφωνα με τους όρους της συμβάσεώς μου. Παρ' όλα αυτά, η εναγόμενη, παραβιάζοντας κατάφωρα τους όρους της μεταξύ μας συμβάσεως εργασίας, καθυστερούσε να μου καταβάλλει τις δεδουλευμένες αποδοχές μου για τις οποίες υπάρχει δήλη μέρα καταβολής τους, καταβάλλοντάς μου έναντι των αποδοχών μου, από δε τον Ιανουάριο 2014 δε μου κατέβαλε κανένα ποσό για τις δεδουλευμένες αποδοχές μου. Για την αντισυμβατική αυτή συμπεριφορά της εναγόμενης επανειλημμένα διαμαρτυρήθηκα και η εναγόμενη στη συνέχεια, στις 30 Ιουλίου 2015, κατήγγειλε εγγράφως τη μεταξύ μας εργασιακή σχέση, χωρίς όμως να μου καταβάλει τη με βάση το συνολικό χρόνο απασχολήσεώς μου σε αυτή αποζημίωση απολύσεώς μου».

Απόλυση "άκυρη"

Η αγωγή συνεχίζει αναφέροντας ότι η κ. Τζωρακολευθεράκη, μετά την καταγγελία της σύμβασής της από τους εκπροσώπους της ΟΑΣΝΗ, προσέφυγε στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας και ζήτησε την παρέμβασή της, προκειμένου να της καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση. Κι ενώ δόθηκαν υποσχέσεις από την πλευρά της ΟΑΣΝΗ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το κείμενο της αγωγής, κανένα ποσό δεν καταβλήθηκε στην απολυθείσα.

Όπως αναφέρει παρακάτω, η απόλυσή της με τον τρόπο που έγινε και όπως προκύπτει από τη διάταξη του άρθρου 5 παράγραφος 3 του Νόμου 3198/1955 είναι απολύτως άκυρη.

Έτσι, η ενάγουσα αξιώνει να της αναγνωριστεί η απόλυτη ακυρότητα της επιδίκου καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας της και να υποχρεωθεί η εναγόμενη εργοδότρια να της καταβάλει τους μισθούς υπερημερίας για το διάστημα αυτό της υπερημερίας της.

Τι διεκδικεί

Αφού γίνεται η ανάλυση όλων των ποσών, η αγωγή συνεχίζει με τα ποσά που διεκδικεί η Άννα Τζωρακολευθεράκη από την ΟΑΣΝΗ.

Έτσι, εφόσον αναγνωριστεί η ακυρότητα της απόλυσης, τότε η ενάγουσα διεκδικεί το ποσό των 38.291,19 ευρώ, με το νόμιμο τόκο επιδικίας από τότε που το κάθε κονδύλιο κατέστη απαιτητό, άλλως από την επίδοση της αγωγής της μέχρι εξοφλήσεως.

Στην περίπτωση που κριθεί ότι η καταγγελία της σύμβασης είναι έγκυρη, τότε η απολυθείσα διεκδικεί το παραπάνω ποσό συν τη νόμιμη αποζημίωση. Δηλαδή ζητάει να υποχρεωθεί η εναγόμενη να καταβάλει στην ενάγουσα το ποσό των 53.772,54 ευρώ, με το νόμιμο τόκο επιδικίας από τότε που το κονδύλιο κατέστη απαιτητό, άλλως από την επίδοση της παρούσας αγωγής μέχρι εξοφλήσεως.

Ιστορικές στιγμές

Η Άννα Τζωρακολευθεράκη έζησε πολλές ιστορικές στιγμές της ΟΑΣΝΗ, με προέδρους τον Ναπολέοντα Λουκαδάκη, τον Αριστείδη Σχοιναράκη, τον Στάθη Φραγκιαδάκη, τον Λάμπρο Περβολαράκη, τον Θανάση Καλύβα, τον Μιχάλη Καλλέργη, τον Γιώργο Σκλάβο, τον Ζαχαρία Σπυριδάκη, τον Θωμά Παυλάκη και τα τελευταία 6 χρόνια τον Γιώργο Τζωρτζάκη. Να αναφέρουμε, τέλος, ότι η ΟΑΣΝΗ στεγάζεται χωρίς να πληρώνει ενοίκιο, σε κτήριο ιδιοκτησίας της ΕΑΣ Ηρακλείου. Τόσο η ΕΑΣΗ όσο και οι άλλες Ενώσεις του νομού, όπως και η ΚΣΟΣ, τα προηγούμενα χρόνια, στήριζαν οικονομικά την Ομοσπονδία,

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News