default-image

Κατηγόρησε Παππά και Αστυνομία ο Παναθηναϊκός

Ποδόσφαιρο
Κατηγόρησε Παππά και Αστυνομία ο Παναθηναϊκός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδικάστηκε η έφεση του Παναθηναϊκού με τους ανθρώπους των πράσινων να κατονομάζουν ως υπεύθυνους τον Παππά και την αστυνομία. Οι εκπρόσωποι του τριφυλλιού στάθηκαν στην έγγραφη εγγύηση της αστυνομίας για ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα που δεν έλαβε υπ' όψιν του ο Παππάς.

Περισσότερο από δυο ώρες κράτησε η απολογία του Παναθηναϊκού στην πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ στην έφεση των πράσινων για όσα έγιναν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και ακολούθησε τη βαριά τιμωρία του τριφυλλιού.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του Παναθηναϊκού κα. Μπαλωμένου και κ. Κάρμης έριξαν την ευθύνη στον διαιτητή της αναμέτρησης κ. Παππά αλλά και στην αστυνομία. Στον κ. Παππά γιατί ενώ είχε και την έγγραφη εγγύηση της αστυνομίας δεν ξεκίνησε τελικά το ματς και στην αστυνομία γιατί ουσιαστικά δεν άφησε τους πράσινους να κάνουν και αυτοί τον δικό τους έλεγχο ενώ πριν το ματς με την στάση τους είχαν βγάλει εκτός εαυτών τους οπαδούς του τριφυλλιού.

Σε ότι έχει να κάνει με την απόφαση αυτή αναμένεται να βγει την επόμενη εβδομάδα. Να σημειώσουμε ότι στην εκδίκαση βρέθηκαν από πλευράς Παναθηναϊκού οι κ. Κάρμης, Παναγόπουλος, Κασκάνης, Βλάχος και η κα. Μπαλωμένου ενώ ο Ολυμπιακός αν και είχε κάνει πρόσθετη παρέμβαση δεν εκπροσωπήθηκε.

Αρχικά ο δικηγόρος του Παναθηναϊκού κ. Κάρμης τόνισε:

"Η αντίρρηση μας και πρωτοδίκως και ενώπιον σας είναι ότι με την παραδοχή της παρέμβασης του Ολυμπιακού σε πρώτο βαθμό, σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχει αντιδικία. Ήταν απαράδεκτη η πρόσθετη παρέμβαση του Ολυμπιακού που ωστόσο έγινε δεκτή από το πρωτοβάθμιο όργανο.

Η ένσταση μας έπρεπε να γίνει δεκτή γιατί η απόφαση που πήρε ο διαιτητής Παππάς για την μη τέλεση του αγώνα δεν είχε βάση σε καμία διάταξη του πειθαρχικού κώδικα ή του ΚΑΠ.

Οι πειθαρχικές παραβάσεις για μη τέλεση αγώνα αναφέρονται στο άρθρο 15 του πειθαρχικού κώδικα. Αυτά τα οποία αναφέρονται από τον αθλητικό δικαστή για δικαιολογητικούς λόγους όσον αφορά τη μη έναρξη είναι παντελώς αβάσιμα. Τα όσα έκαναν οι οπαδοί μας ήταν απαράδεκτα, καταδικαστέα αλλά μη ελεγχόμενα.

Ο Παππάς είχε τη διαβεβαίωση του αστυνομικού διευθυντή ότι η αστυνομία μπορούσε να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα προέβη στην εκτίμηση ότι η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη. Η έκθεση της ΔΕΑΒ δε, αναφέρει ότι ήταν πεποίθηση ότι ο αγώνας ήταν έτοιμος να ξεκινήσει. Ω της εκπλήξεως όμως, ο αγώνας δεν έγινε ποτέ με αποτέλεσμα να συμβούν τα επεισόδια από τους οπαδούς μας μετά την ανακοίνωση της αναβολής".

Τον λόγο πήρε εν συνεχεία και η Αθηνά Μπαλωμένου η οποία ανέφερε:

"Ο ΚΑΠ προσδιορίζει το περιεχόμενο του. Το άρθρο 21 που αφορά την μη τέλεση η διακοπή αγώνα αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτά που είναι προαπαιτούμενα για να διεξαχθεί ένας αγώνας. Δεν μπορούμε μία περίπτωση όπως η ρίψη φωτοβολίδων και η τεταμένη ατμόσφαιρα να την εντάξουμε στο συγκεκριμένο άρθρο.

Δεν έχει προβλεφθεί από τον νομοθέτη η δυνατότητα μη έναρξης του αγώνα από την ρίψη φωτοβολίδων. Πουθενά δεν προβλέπεται ότι ο διαιτητής δικαιούται να μην αρχίσει τον αγώνα. Ο αγώνας έπρεπε να αρχίσει κανονικά".

Μετά τη σύντομη αυτή τοποθέτηση ο κ. Κάρμης υποστήριξε και πάλι:

"Στις 5.15 και στις 5.20 τα επεισόδια, εκτός γηπέδου, έγιναν σε χώρο για τον οποίο δεν έχει ευθύνη η ΠΑΕ. Ο αθλητικός δικαστής βελτίωσε την κατηγορία λέει και μας επέβαλε τιμωρία για το άρθρο 15, παραγραφος 6 για την οποία δεν είχε ασκήσει δίωξη ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας. Κύριε πρόεδρε έλεος, δεν το έχω ξανακούσει αυτό.

Δεν είναι δυνατόν να γίνει η επέκταση του κατηγορητηρίου και να επιβληθεί ποινή με το άρθρο 15 παράγραφος 6. Αφορά επεισόδια πριν, κατά την διάρκεια ή μετά τον αγώνα. Για αγώνα που έχει τελεστεί δηλαδή. Αν δεν έχει τελεστεί, δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η διάταξη.

Είναι σαν να άσκησε δίωξη ο αθλητικός δικαστής για το συγκεκριμένο άρθρο, κάτι που απαγορεύεται. Μόνο ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας μπορεί. Πως έλαβε κυρώσεις ο αθλητικός δικαστής με αυτό το άρθρο.

Κύριε πρόεδρε, οι σκέψεις που υπάρχουν σε αυτή την απόφαση έρχονται να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στον πειθαρχικό κώδικα. Η απόφαση πέφτει και σε άλλα σφάλματα. Με έναν έναν νομικό ακροβατισμό, γίνεται ένας διαφορετικός χαρακτηρισμός των επεισοδίων σε εκτεταμένα. Δεν είχε αρμοδιότητα να ασκήσει πειθαρχική δίωξη για εκτεταμένα ο αθλητικός δικαστής".

Σε ότι αφορά τις ρίψεις των φωτοβολίδων στους παίκτες του Ολυμπιακού πριν την έναρξη του ματς υποστήριξε:

"Έγιναν από στυλό τα οποία δεν μπορούν να ελεγχθούν κατά την είσοδο των οπαδών. Μόνο αν υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα μπορούν να βρεθούν. Είναι πολύ μικρά. Τα επεισόδια δεν επηρέασαν τον αγώνα. Ο αγώνας έπρεπε να ξεκινήσει και αν ξεκινούσε δεν θα γινόντουσαν τα επεισόδια που επακολούθησαν την ανακοίνωση της αναβολής".

Η κυρία Μπαλωμένου παρενέβη σε εκείνο το σημείο για να σημειώσει:

"Η απόφαση πάσχει ως προς την αιτιολογία της. Λέει ότι έλαβαν χώρα, που έλαβαν χώρα, ότι υπάρχουν φθορές αλλά δεν μας λέει πότε έλαβαν χώρα τα επεισόδια. Προ της έναρξης του αγώνα, κατά την διάρκεια ή μετά. Είναι ελλιπής η αιτιολογία.

Οι πειθαρχικές κυρώσεις της παραγράφου 6, είναι ποινές με βαρύτατες αγωνιστικές και οικονομικές επιπτώσεις για μια ΠΑΕ. Η προσβαλομένη απόφαση οδηγεί σε μία δυσθεώρατη οικονομική ζημιά που υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ.

Θα ήθελα αυτά να τα λάβετε υπόψιν σας για το αν αυτά τα περιστατικά υπάγονται στον συγκεκριμένο κανόνα του πειθαρχικού δικαίου.

Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο δεν μπορούσε να μας ελέγξει για το άρθρο 15, 6δ. Είναι σαν μια αυτοτελής δίωξη. Γιατί δεν την άσκησε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας; Είναι μία αυτοτελής πειθαρχική δίωξη και δεν έχει δικαίωμα να την κάνει.

Ο κ. Σιμιτζόγλου συνειδητά επέλεξε να μην συμπεριλάβει στο κατηγορητήριο την περίπτωση Δ. Οφείλουμε να το σεβαστούμε αυτό. Θα ήθελα εκ μέρους της ΠΑΕ Παναθηναϊκός να πω ότι για την περίπτωση των εκτεταμένων δεν συντρέχουν οι λόγοι για την εφαρμογή τους, οι ποινές για τις οποίες είναι άκρως εξαντλητικές".

Κασκάνης: "Σε 5.000 κόσμο δεν μπορείς να ελέγξεις 100% έναν οπαδό"

Στη συνέχεια μίλησε ο υπεύθυνος ασφαλείας του Παναθηναϊκού κ. Κασκάνης ο οποίος είπε:

"Είχαμε αποφασίσει ορισμένα μέτρα με την αστυνομία. Είχαν γίνει διπλά μπλόκα για να μπεις στις θύρες. Ένα μετά τις κλούβες και ένα στην είσοδο των θυρών. Μέχρι να φτάσει η αποστολή του Ολυμπιακού είχαν αποκλειστεί οι χώροι γύρω από το γήπεδο. Υπήρχε μεγάλος συνωστισμός και αυτό δυσκόλευε τον έλεγχο από την αστυνομία.

Σε 5.000 κόσμο, να ελέγξεις 100% έναν οπαδό είναι δύσκολο. Το στυλό για την φωτοβολίδα που πέταξαν στους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού είναι πολύ μικρό. Μπορείς να το βάλεις στο παπούτσι και να το περάσεις άνετα.

Από την ρίψη των φωτοβολίδων και ύστερα, δεν υπήρξε κάτι άλλο εκτός από ορισμένες αψιμαχίες στην 11. Απλά σπρωξίματα ήταν, ανεβήκαμε αμέσως πάνω και τους χωρίσαμε. Αυτόν έγινε κατά τις 7.10. Ο κόσμος δεν υπήρχε κάτι εκτός από το πάθος που φωνάζουνε. Όλοι περιμέναμε πότε ο διαιτητής θα μπει μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να δει ότι όλα ήταν εντάξει και να γίνει ο αγώνας κανονικά. Όλοι αυτή την αίσθηση είχαμε.

Δεν έσπασαν τα λουκέτα στις πόρτες. Είχαμε βάλει ειδικά λουκέτα που δεν έσπαγαν. Ξερίζωσαν τις πόρτες, τις πετάξανε και μπήκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Με την ΑΕΚ ήταν πιο έντονη η ατμόσφαιρα. Από τα μεγάφωνα γινόντουσαν συνεχώς εκκλήσεις".

"Αντικειμενικά δεν μπορεί να ελεγχθεί ένας οπαδός ότι δεν θα περάσει 100%. Σε όλα τα γήπεδα" απάντησε ο κ. Κασκάνης σε σχετική ερώτηση από τον πρόεδρο της Εφέσεων.

Ποια ήταν τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που πήρατε;

"Δεχθήκαμε να γίνει διπλός έλεγχος και όχι μονός που συμβαίνει στους υπόλοιπους αγώνες. Μετά τις φωτοβολίδες στους παίκτες του Ολυμπιακού, μέχρι την ανακοίνωση της αναβολής του αγώνα, δεν έγινε κάτι άλλο παρά μόνο ορισμένα σπρωξίματα στην θύρα 11".

Ο κ. Σκουτέρης, πρόεδρος της Επιτροπής Εφέσεων στέκεται στο γεγονός ότι ο υπεύθυνος της αστυνομικής δύναμης, εγγυήθηκε εγγράφως για την ομαλή διεξαγωγή του ντέρμπι.

Η ΠΑΕ αν ήθελε θα μπορούσε να είχε δικούς της ανθρώπους στον έλεγχο;

"Η αστυνομία είπε ότι τον έλεγχο θα το κάνει αυτή. Εμμέσως της απαγορεύτηκε από την αστυνομία να κάνει έλεγχο".

Έχετε σκεφτεί να έχετε ειδικά μηχανήματα σκάνερ, στον έλεγχο;

"Είναι χρονοβόρο".

Ο κύριος Κάρμης ρωτάει το προεδρείο:

"Ελέγχθηκε ο διαιτητής που στον αγώνα της Βέροιας με τον Ολυμπιακό, δεν διέκοψε τον αγώνα;"

"Είναι ρητορικό αυτό το ερώτημα" απάντησε ο Δ. Σκουτέρης, πρόεδρος της Εφέσεων.

Η απολογία του Παναθηναϊκού έκλεισε με μια πρόταση από την Αθηνά Μπαλωμάνου η οποία τόνισε ότι οι πράσινοι με δικές τους ενέργειες προσπαθούν να πάρουν ειδικά σκάνερ προκειμένου να μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τους οπαδούς.

Χαρακτηριστικά σημείωσε:

"Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός με δική της πρωτοβουλία, είμαστε σε αναζήτηση να πάρουμε ειδικά σκάνερ για να διεξάγεται έλεγχος μπάς και με αυτό τον τρόπο σταματήσουν να περνάνε αντικείμενα στις θύρες. Έχουμε απευθυνθεί σε ειδικό. Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια".

ΠΗΓΗ: sport24.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News