default-image

Ένα καλώδιο Ισραήλ - Κύπρος - Κρήτη - Αθήνα

Κρήτη
Ένα καλώδιο Ισραήλ - Κύπρος - Κρήτη - Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Αθήνα ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, μπορεί ακόμη να ασχολείται με το καλώδιο του "Χ" ιδιώτη ή την πρόταση της ΔΕΗ για καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, όμως την ερχόμενη Παρασκευή, στη Λευκωσία, Ισραήλ-Κύπρος και Ελλάδα αλλά και η Ιταλία υπογράφουν την πρώτη πράξη ενεργειακής τους διασύνδεσης με τη σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ένα καλώδιο που φέρει τον τίτλο "EuroAsia Interconnector" και που ήδη είναι ενταγμένο ως βασικός ενεργειακός πυλώνας δικτύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το θέμα είχε αποκαλυφθεί για πρώτη φορά πριν 2,5 χρόνια από την εκπομπή της "ΚΡΗΤΗ ΤV" "Αντιθέσεις" σε συνέντευξη του σύμβουλου στρατηγικής καθηγητή Νίκου Λυγερού. Τότε πολλοί είχαν μιλήσει για σχέδια-ουτοπία, παρότι ο Νίκος Λυγερός είχε δείξει και τους σχετικούς χάρτες.

Σήμερα ως φαίνεται κάποιοι μόνο στην Αθήνα ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει και δυστυχώς κάποιοι εξ αυτών είναι και σε κυβερνητικές θέσεις.

Το ενιαίο καλώδιο από Ισραήλ-Κύπρο και από Κρήτη (Ηράκλειο) σε Αθήνα θα είναι τμηματικής κατασκευής, που θα συνδέει για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας τις τρεις χώρες, με βάση του το φυσικό αέριο και παρακαταθήκη τον ενεργειακό πλούτο των υδρογονανθράκων στην περιοχή, όπου η Κρήτη θα έχει το δικό της ξεχωριστό ρόλο. Ταυτόχρονα θα δίνει τη δυνατότητα σε περιοχές όπως η Κρήτη να λειτουργήσουν αυτόνομα μελλοντικά (εφόσον αξιοποιηθεί ο υποθαλάσσιος ενεργειακός πλούτος μας νότια της Κρήτης κυρίως), ως κόμβοι παροχής ενέργειας στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα και μέσω αυτής στην υπόλοιπη Ε.Ε. Διόλου τυχαία λοιπόν, στην πρώτη αυτή πράξη, με επίκεντρο την Λευκωσία, ξεχωριστή είναι η πρόσκληση στην Περιφέρεια Κρήτης, την οποία θα εκπροσωπήσει η αρμόδια θεματική αντιπεριφερειάρχης "Ενέργειας - Βιομηχανίας", Βιργινία Μανασάκη.

Στρατηγικές προετοιμασίες για το EuroAsia Interconnector

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω του γραφείου του στην Κύπρο προετοιμάζεται για την τελετή αυτή την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, που σηματοδοτεί ένα ιστορικό ορόσημο του έργου EuroAsia Interconnector που θα ενισχύσει το ευρωπαϊκό δίκτυο διανομής ηλεκτρισμού και θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης, της Κύπρου και του Ισραήλ. Αυτό το ηλεκτρικό καλώδιο, που θα έχει μήκος μεγαλύτερο από 1.000 χιλιόμετρα και θα μεταφέρει 2 GW που θα παράγονται από την καύση του μεθανίου που προέρχεται από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων των τριών χωρών, αλλάζει στρατηγικά το χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και τη συνδέει έμπρακτα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτή την τελετή, που θα γίνει στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία, θα ανατεθούν επίσημα και οι τρεις μελέτες στις εταιρείες που επιλέχθηκαν μετά τη συμμετοχή τους στη διαδικασία προσφορών. Αυτές οι μελέτες έχουν ως εξής: η μία είναι τεχνική και τεχνολογική μελέτη, η άλλη βυθομετρική μελέτη και μια άλλη, το σύνολο των περιβαλλοντικών μελετών. Για λόγους στρατηγικής αλλά και γεωπολιτικής θα παραβρεθούν ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου και βέβαια οι πρέσβεις της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Ιταλίας, αφού όλες αυτές οι χώρες συμμετέχουν στην κατασκευή και στο πέρασμα μέσω των ΑΟΖ τους, του καλωδίου EuroAsia Interconnector.

Έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector

Το έργο EuroAsia Interconnector αποτελείται από την ηλεκτρική διασύνδεση των συστημάτων Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας (μέσω Κρήτης) με υποθαλάσσια καλώδια DC και με χερσαίους σταθμούς μετατροπής (converter stations) HVDC σε κάθε σημείο σύνδεσης, και θα έχει συνολική δυναμικότητα 2.000 MW. Το έργο αποτελεί την ενεργειακή γέφυρα μεταξύ δύο ηπείρων και το συνολικό μήκος της διασύνδεσης είναι περίπου 1.520 χλμ., και δημιουργεί ένα αξιόπιστο εναλλακτικό διάδρομο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη.

-Οφέλη υλοποίησης έργου EuroAsia Interconnector

Το έργο τυγχάνει θετικής αξιολόγησης αφού εμπίπτει στην ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεισφέρει στους ενεργειακούς στόχους που έχουν τεθεί, αφού, μεταξύ άλλων:

* Τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου σαν κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και αυτής της Κρήτης. Ο τερματισμός ενεργειακής απομόνωσης όλων των κρατών-μελών αποτελεί βασικό στόχο και προτεραιότητα της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

* Δημιουργεί ένα διάδρομο ηλεκτρικής ενέργειας από Ισραήλ-Κύπρο-Κρήτη-Ελλάδα (Ευρώπη), μέσω των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί με ασφάλεια να εφοδιάζεται με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και από τις διαθέσιμες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμβάλλοντας την ίδια στιγμή για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς.

* Συνεισφέρει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των τριών χωρών και του συστήματος της Ε.Ε. συνολικά, με την ενσωμάτωση των απομονωμένων μικρών συστημάτων Κύπρου με το ισραηλινό και ευρωπαϊκό δίκτυο για αδιάλειπτη ροή ενέργειας.

* Υποβοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας ΑΠΕ και στη μείωση των εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

* Προσφέρει σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη στα εμπλεκόμενα κράτη.

* Συνεισφέρει στο στόχο του 10% της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

* Παρέχει σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη (socio-economic benefits) σε όφελος 10 δισ. ευρώ.

H σημασία του για την Κρήτη

Το EuroAsia Interconnector είναι το ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέσει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ, για να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια, που θα προέρχεται από την καύση του μεθανίου των κοιτασμάτων των τριών χωρών. Έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τώρα προχωρά και σε πρακτικό επίπεδο που αφορά στις περιφέρειες. Πιο συγκεκριμένα, η διαδρομή του στην πατρίδα μας αφορά την Αττική και την Κρήτη, δηλαδή μια ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Ηρακλείου. Σε αυτό το μέρος του όλου προγράμματος, που είναι διεθνές, έχουμε να κάνουμε μόνο και μόνο με ελλαδικό πεδίο δράσης.

Είναι λοιπόν σημαντικό για την Περιφέρεια της Κρήτης να συμμετάσχει έμπρακτα στις εξελίξεις, αφού το EuroAsia Interconnector θα μετατρέψει άμεσα την Κρήτη σε ενεργειακό κόμβο και θα της δώσει στη συνέχεια τη δυνατότητα να αποτελεί ένα ενεργειακό HUB και για τα νησιά του Αιγαίου. Αυτή η μετατροπή είναι μια αλλαγή φάσης, αφού μας επιτρέπει να απαλλαγούμε από το ναυτιλιακό πετρέλαιο, που είναι κοστοβόρο και δημιουργεί στάχτες μη φιλικές προς το περιβάλλον. Έτσι η σύνδεση αυτή πρέπει να μελετηθεί και στα πλαίσια της περιφέρειας και του προγράμματος ανάπτυξης, αφού θα είναι έτοιμο αυτό το κομμάτι εντός 2017, καθώς το καταγράφει και ο χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι πια μια ουτοπία, ούτε κάτι το αδιανόητο και αποτελεί μια άμεση εφαρμογή της υψηλής στρατηγικής της ΑΟΖ μέσω της έννοιας της γαλάζιας ενέργειας.

Είναι λοιπόν σημαντικό σκέλος της στρατηγικής ανάπτυξης της Κρήτης, που δεν πρέπει πια να μείνει στο περιθώριο σε ενεργειακά θέματα, αφού αποτελεί κλειδί για την πατρίδα μας. Η παρουσία της Περιφέρειας Κρήτης την Παρασκευή στη Λευκωσία, για την υπογραφή της ανάθεσης των τριών βασικών μελετών του έργου, είναι ίσως ένα από τα πιο καθοριστικά βήματα για την παρουσία αυτή του νησιού μας στα νέα ενεργειακά πεδία, που στο μέλλον ίσως να αποδειχτούν καθοριστικά για την ενεργειακή κάλυψη όλης της Ευρώπης. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να εξεταστεί λεπτομερειακά και από τώρα λοιπόν η τοποθέτησή του καλωδίου αλλά και του κόμβου ως προς την περιοχή του Ηρακλείου που θα επιλεγεί καθώς και οι προδιαγραφές που απαιτεί, αφού είναι ικανό να μεταφέρει 2 GW και θα πρέπει να προσαρμοστούμε τοπικά, έτσι ώστε να κάνουμε τη βέλτιστη αξιοποίησή του.

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News