default-image

Χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό το 2015

Κρήτη
Χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό το 2015

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 2015 ήταν άλλη μια χρονιά που πέρασε με τους φορείς του τουρισμού να δίνουν... ρεσιτάλ γκρίνιας, ωστόσο επίσημα πλέον καταγράφηκε ως η πιο επιτυχημένη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού!

Το ρεκόρ του 2014 καταρρίφθηκε και κατά τη χρονιά που σε λίγες ημέρες τελειώνει, καθώς οι επισκέπτες της χώρας μας ξεπέρασαν τα 25 εκατομμύρια, υπερκαλύποντας τους στόχους που είχαν τεθεί στην αρχή της χρονιάς.

Αυτά τα 25 εκατ. τουριστών άφησαν στο "ταμείο" συνολικά 14 δισ. ευρώ, που αποτελεί μια εξαιρετικά υψηλή συνεισφορά στο ελληνικό ΑΕΠ, παρότι προφανώς τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα στο άμεσο μέλλον και οι τουρίστες να γίνουν και περισσότεροι και να αφήσουν και περισσότερα χρήματα. Ήδη οι πρώτες προκρατήσεις για τη χρονιά και η παρουσία στις εκθέσεις δείχνουν ότι το 2016 μπορεί να επιτύχει μία αύξηση ύψους περίπου 5% σε σχέση με το 2015, με το στόχο πλέον να είναι να προσεγγίσουμε τα 27 εκατ. τουριστών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Ανδ. Ανδρεάδη, τα έσοδα από τον τουρισμό ενίσχυσαν το ΑΕΠ κατά μία επιπλέον μονάδα. Επιπλέον αυξήθηκε κατά 6% ο όγκος της απασχόλησης των μισθωτών, οι συνολικές αποδοχές των οποίων θα αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ, αυξημένες σχεδόν κατά 200 εκατ. σε σχέση με το 2014. Βεβαίως η αύξηση των αποδοχών - ποσοστιαία - ήταν μικρότερη από την αύξηση των εργαζομένων στον τουρισμό, κάτι που δείχνει ότι οι αμοιβές συμπιέσθηκαν και άλλο, ωστόσο η μείωση ήταν μικρή σε σχέση με άλλους κλάδους της οικονομίας. Παράλληλα, ο τουρισμός συνεισέφερε και στο ασφαλιστικό σύστημα, αφού οι συνολικές εισφορές του τομέα προς το ΙΚΑ θα αγγίξουν το 1,7 δισ. ευρώ.

Παρότι τα δείγματα για τη νέα χρονιά είναι θετικά, εξωγενείς αλλά και εσωτερικοί παράγοντες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, οι παράγοντες αυτοί είναι:

  • Ο διεθνής προβληματισμός νέων τρομοκρατικών επιθέσεων, ιδιαίτερα σε μέσα μεταφοράς.
  • Η σχέση Ρωσίας-Τουρκίας και η βελτίωση ή η περαιτέρω επιδείνωσή της.
  • Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, η εξέλιξη των προσφυγικών ροών και η διαχείρισή τους - ιδιαίτερα στην περίπτωση περαιτέρω ανάφλεξης στη Συρία.
  • Η νέα διαδικασία χορήγησης βιομετρικών θεωρήσεων βίζα Σένγκεν για τους πολίτες σημαντικών αγορών, όπως η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα κ.ά. Είναι μία νέα κατάσταση στην οποία πρέπει να προσαρμοστούν οι κρατικές μας υπηρεσίες επειγόντως - έχουμε ήδη αργήσει πολύ.
  • Εσωτερικά ζητήματα, όπως η εφαρμογή των προαπαιτούμενων της συμφωνίας, με το ασφαλιστικό και την εφαρμογή του νόμου για τα κόκκινα δάνεια να χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Στο θέμα αυτό, ο τουρισμός περιμένει με αγωνία τις εξελίξεις σχετικά με τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Ήδη από τον Οκτώβριο ζητήσαμε να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους, με όρους απολύτως συμβατούς με τα διεθνή χρηματο-οικονομικά πρότυπα.

Παράλληλα, η υπερφορολόγηση του τομέα παραμένει ως το πλέον σημαντικό εμπόδιο για τη θωράκισή μας έναντι των ανταγωνιστών μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου βρισκόμαστε ακόμα σε διαπραγματεύσεις με τους tour operators.

Η συνεχής αύξηση φόρων είναι μια πολιτική που αποδεδειγμένα, πλέον, ενθαρρύνει τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή και οδηγεί σε χαμηλότερα δημόσια έσοδα. Αυτό θα συμβαίνει όσο το ελληνικό κράτος δε δίνει απόλυτη προτεραιότητα και δεν εξαντλεί κάθε διαθέσιμο σύγχρονο μέσο και εργαλείο για την επίτευξη του ενός κομβικού στόχου, την "πηγή", όλης αυτής της κατάστασης: τη διασφάλιση της εισπραξιμότητας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News