Ειδήσεις

Γ. Καραμπελιάς: Μειωμένης κυριαρχίας χώρα η Ελλάδα

Η πρόταση για ευρωπαϊκή συνοριακή δύναμη, που θα μπορεί χωρίς να ρωτά χώρες όπως η Ελλάδα να επεμβαίνει και να συνεργάζεται με την Τουρκία στο Αιγαίο, μπορεί στη διατύπωση, ελέω αντιδράσεων για λόγους αρχής από χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιταλία, να αμβλυνθεί, στην πράξη όμως θα οδηγήσει σε συγκυριαρχία την Τουρκία στο Αιγαίο.

Αυτό σημειώνει ο ιστορικός και αναλυτής Γιώργος Καραμπελιάς, μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη, υποστηρίζοντας πως η χώρα μας, μετά την οικονομική λοβοτομή με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα, οδηγείται σε ραγδαία υποχώρηση και στα εθνικά θέματα, καθώς αντιμετωπίζεται πλέον ως χώρα μειωμένης κυριαρχίας και ειδική ζώνη διαλογής προσφύγων και μεταναστών με σκοπό οι περισσότεροι, ιδίως από τους δεύτερους, να εγκλωβιστούν για πάντα εδώ, οδηγώντας σε εντάσεις, συγκρούσεις και άνοδο ρατσιστικών τάσεων.

Όπως είπε ο Γιώργος Καραμπελιάς, τα παραπάνω οδηγούν μαθηματικά και σε συστηματική προσπάθεια ενός νέου σχεδίου τύπου Ανάν για την Κύπρο. Πρέπει όμως να αντιληφθούμε πως, αν χαθεί η Κύπρος, η Ελλάδα πολύ γρήγορα θα είναι μειωμένης σημασίας χώρα και γεωπολιτικά.

Σχόλια