default-image

"Στον αέρα" τα σεμινάρια για τα φυτοφάρμακα

Κρήτη
"Στον αέρα" τα σεμινάρια για τα φυτοφάρμακα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απέτυχε η περίφημη "πιστοποίηση των αγροτών" μέσα από τα σεμινάρια φυτοφαρμάκων, αφού μικρό είναι το ποσοστό των αγροτών που ανταποκρίθηκε για να καθίσει στα θρανία, ενώ μπλόκαρε και το σύστημα και "άφησε" εκτός πολλούς που είχαν παρακολουθήσει τα σεμινάρια αυτά, τα οποία τώρα θα συνεχιστούν μέσα από παράταση που έχει αποφασιστεί.

Πάντως, η υπόθεση βρίσκεται στον "αέρα", καθώς υπολογίζεται ότι, από τους 600 χιλιάδες αγρότες, λιγότεροι από 100 χιλιάδες έχουν εξασφαλίσει τη σχετική άδεια!

Εκτός από τη μικρή συμμετοχή του κόσμου, υπήρχε και η εμπλοκή του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής των στοιχείων των πιστοποιημένων παραγωγών. Έτσι στο σύστημα δεν έχουν καταγραφεί όσοι έσπευσαν λίγο πριν τη λήξη της πρώτης φάσης πιστοποίησης να καθίσουν στα θρανία.

Όπως λέει χαρακτηριστικά το στέλεχος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης, «τη μια δε δούλευε το σύστημα, την άλλη έδιναν εξετάσεις αλλά αυτές δεν καταχωρίζονταν στο σύστημα του υπουργείου. Γενικά, αυτό το θέμα προχωράει με ρυθμούς χελώνας. Δεν ξέρουμε κατά πόσο θα έχει τον επόμενο καιρό επιτυχία και κατά πόσο οι αγρότες θα πρέπει να βγάλουν το πιστοποιητικό αυτό. Θα το δούμε στην πορεία».

Το είχαμε πει

Πάντως, η "Νέα Κρήτη" και το neakriti.gr από τα τέλη Ιουλίου είχαν γράψει ότι το ποσοστό των αγροτών που είχαν παρακολουθήσει αυτά τα σεμινάρια ήταν μικρό. Και αυτό το γεγονός εγκυμονεί κινδύνους για την τελική... απαγόρευση της παραγωγής προϊόντων, λόγω του αποκλεισμού πολλών στο δικαίωμα προμήθειας φυτοφαρμάκων. Διότι προς τα εκεί οδεύει η κατάσταση, αν μέχρι τις 26 Νοεμβρίου - όπως είχε ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση - η συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου δε θα είχε επιμορφωθεί και εξεταστεί για να αποκτήσει το πιστοποιητικό εκείνο που θα δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να συνεχίσουν να προμηθεύονται φυτοφάρμακα και κατά συνέπεια να καλλιεργούν σωστά τη γη και να παράγουν αγαθά για να τροφοδοτούν την κοινωνία.

Εκτός από τους αγρότες, στα θρανία κάθονται υποχρεωτικά και οι επαγγελματίες έμποροι φυτοφαρμάκων, δηλαδή οι γεωπόνοι και οι απλοί έμποροι στο χώρο αυτό. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η σχετική απόφαση, «υποχρέωση απόκτησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων έχει αυτός στο όνομα του οποίου εκδίδονται τα παραστατικά προμήθειας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή ο επιβλέπων τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Τα πιστοποιητικά γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων χορηγούνται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από επιτυχή εξέταση των ενδιαφερομένων σε ειδικά εξεταστικά κέντρα».

Δόθηκε παράταση

Εξαιτίας της κατάστασης αυτής, πάντως, γίνεται γνωστό ότι δόθηκε επ' αόριστον παράταση στην πρώτη φάση της διαδικασίας. Το κόστος για τον παραγωγό ανέρχεται στα 25 ευρώ, για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και ένα ποσό που ξεκινά από τα 20 ευρώ για τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης που διενεργούν τις εξετάσεις.

«Τον τελευταίο χρόνο», όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Καμπιτάκης, «έχει γίνει ένα μπάχαλο. Υπήρξαν διάφορες τιμές. Οι τιμές αυτές, εκτός από το παράβολο των 25 ευρώ, κυμαίνονταν από 50 μέχρι 100 ευρώ επιπλέον για να πάρει κάποιος το πιστοποιητικό. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι γεωπόνοι να εξακολουθούν να πουλούν φυτοφάρμακα, χωρίς έλεγχο, ακυρώνοντας στην ουσία το στόχο του μέτρου.

Εξάλλου, στο χώρο των αγροτών αλλά και των γεωτεχνικών έχει επικρατήσει η άποψη πως πρόκειται για μια υπόθεση εισπρακτικού χαρακτήρα, ενώ υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν με σθένος ότι μέσα από τα σεμινάρια αυτά επιχειρούν οι πολυεθνικές των φυτοφαρμάκων να ελέγξουν τη διατροφή μας. Σε ό,τι αφορά το Παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, αυτό τονίζει ότι στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο, καθώς μέσα από τη διαδικασία αυτή οι πολυεθνικές θα μπουν σε μια ελεγχόμενη κατάσταση, που θα βάλει τέλος στην άναρχη διακίνηση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Πάντως, αυτό που όλοι ξέρουν ότι τα σεμινάρια αυτά είναι υποχρεωτικά για όλους τους αγρότες, τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους ερασιτέχνες, αν θέλουν να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα χημικά φάρμακα και σε ποσότητες που τους χρειάζονται για να ψεκάσουν εκτάσεις περίπου από τρία στρέμματα και πάνω. Ωστόσο, αν ένας αγρότης, ακόμα και επαγγελματίας, θέλει να αγοράζει μόνο βιολογικά φάρμακα, ανεξαρτήτου ποσότητας, όπως για παράδειγμα θειάφι, βάκιλο, χαλκό κ.ά., δεν έχει την υποχρέωση να παρακολουθήσει σεμινάρια.

Βέβαια, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και η άποψη σύμφωνα με την οποία «οι πολυεθνικές, μέσω της διατροφικής αλυσίδας, θέλουν να ελέγξουν τα πάντα. Και γι' αυτό γίνεται από πέρυσι η καταγραφή των φαρμάκων με ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο του επαγγελματία αγρότη που θα τα αγοράσει. Και το δεύτερο θέμα είναι ότι δε θέλουν πολλούς παραγωγούς μικρούς. Θέλουν τσιφλικάδες πλέον. Αυτή είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παγκοσμιοποίηση. Και θέλουν μεγάλους αγρότες. Τους μικρούς θέλουν να τους αφανίσουν. Γι' αυτό γίνονται και οι μειώσεις στις επιδοτήσεις», όπως μας είχε καταγγείλει στο δημοσίευμα του Ιουλίου ο τεχνολόγος γεωπόνος Αριστείδης Κοζής.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_jj5mgdtj/

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News