default-image

ΤΕΙ Κρήτης: Ομάδα επιστημόνων κατασκεύασε υποβρύχιο ρομπότ

Κρήτη
ΤΕΙ Κρήτης: Ομάδα επιστημόνων κατασκεύασε υποβρύχιο ρομπότ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα υποβρύχιο ρομπότ, που βασίζεται στην κίνηση θαλάσσιων οργανισμών όπως της σουπιάς, κατασκεύασε ομάδα επιστημόνων του Εργαστηρίου Συστημάτων Ελέγχου και Ρομποτικής του ΤΕΙ Κρήτης.

Πρόκειται για μια ερευνητική εργασία που βραβεύτηκε ως μια από τις τέσσερις υποψηφιότητες σε Διεθνές Συνέδριο Ρομποτικής ανάμεσα σε εκατοντάδες επιστήμονες από κορυφαία ιδρύματα του κόσμου, διάκριση που έρχεται να αναδείξει παγκοσμίως την άλλη Ελλάδα, της δημιουργίας και της έμπνευσης.

Ο τηλεοπτικός φακός της "ΚΡΗΤΗ ΤV" βρέθηκε στο Εργαστήριο Συστημάτων Ελέγχου και Ρομποτικής του ΤΕΙ Κρήτης, καταγράφοντας από κοντά το υποβρύχιο ρομπότ αλλά και άλλα ρομποτικά συστήματα που εντυπωσιάζουν.

Όπως οι σουπιές και τα σαλάχια που μετακινούνται με καταπληκτική ευελιξία στο υδάτινο περιβάλλον χρησιμοποιώντας κυματώσεις των εύκαμπτων πτερυγίων που φέρουν πλευρικά κατά το μήκος του σώματός τους, έτσι και το υποβρύχιο ρομπότ βασίστηκε στους ίδιους μηχανισμούς κίνησης.

Η έμπνευση, η σχεδίαση και η κατασκευή της ομάδας επιστημόνων του Εργαστηρίου Συστημάτων Ελέγχου και Ρομποτικής του ΤΕΙ Κρήτης διακρίθηκε σε ένα από τα δύο σημαντικότερα διεθνή συνέδρια στον τομέα της Ρομποτικής, ανάμεσα σε 970 εργασίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ρομποτικό όχημα είναι εξοπλισμένο με ένα ζεύγος πλευρικά τοποθετημένων πτερυγίων κυματοειδούς κίνησης.

Διαθέτει αδρανειακό σύστημα προσδιορισμού προσανατολισμού (μονάδα IMU/AHRS) για την πλοήγησή του στο χώρο, μονάδα ασύρματης επικοινωνίας για την αποστολή δεδομένων τηλεμετρίας, και μία κάμερα για τη λήψη υποβρύχιων πλάνων.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η εφαρμογή του μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα εκτέλεσης ελιγμών ακριβείας των υφιστάμενων υποβρύχιων οχημάτων, για εφαρμογές όπως η επιθεώρηση και συντήρηση υποθαλάσσιων κατασκευών.

Πέρα από το υποβρύχιο ρομπότ, εντυπωσιάζει και ο τηλεχειρισμός ενός βιονικού βραχίονα με τη χρήση οπτικών δεδομένων. Ο βραχίονας και το ρομποτικό χέρι μιμούνται τις κινήσεις του χειριστή σε σχεδόν πραγματικό χρόνο…

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News