Ειδήσεις

Παγκρήτια: Πανστρατιά για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση

Μάχη για να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να στεφθεί από επιτυχία το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης δίνει η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, η οποία αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, στηρίζοντας χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Επιμελητήρια, Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Ηρακλείου και παραγωγικοί φορείς του τόπου στηρίζουν την προσπάθεια, ενώ στόχος όλων είναι η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα να παραμείνει στα χέρια Κρητικών. Η σημερινή εκδήλωση είχε ακριβώς αυτόν το στόχο, καθώς μέχρι τώρα - δεδομένης και της δύσκολης συγκυρίας - δεν υπήρξε ικανοποιητική ανταπόκριση των επενδυτών.

Για να επιτευχθεί το εγχείρημα απαιτούνται 61 εκατομμύρια ευρώ, με τον πρόεδρο και υψηλόβαθμα στελέχη να προτρέπουν τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στην ανακεφαλοποίηση της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα σε επίπεδο ενεργητικού, δανείων, καταθέσεων και πλήθους συνεταίρων, ενώ διαθέτει ένα καλά θωρακισμένο δανειακό χαρτοφυλάκιο.

Την ανάγκη να διατηρηθεί η φυσιογνωμία της τράπεζας, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην τοπική οικονομία και στην ανάπτυξη της Κρήτης, τονίζουν εμπλεκόμενοι φορείς που απευθύνουν σχετικό κάλεσμα στους πολίτες, καθώς μέχρι σήμερα η ανταπόκριση των πολιτών δεν ήταν η αναμενόμενη.

«Ο στόχος είναι εφικτός», δηλώνει ο Νίκος Μυρτάκης.

Ο ίδιος εξέφρασε την πικρία του για τη μη ενεργοποίηση του κυβερνητικού μηχανισμού όπως έγινε με άλλες τράπεζες, ενώ τις επόμενες μέρες θα επιδιώξει επαφές στην Αθήνα.

«Οι καταθέσεις είναι απόλυτα ασφαλείς», υποστήριξαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση τονίζοντας την ανάγκη οι Κρητικοί να κάνουν ακόμη πιο ισχυρή την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Τι ειπώθηκε στην εκδήλωση

Ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας κ. Γιάννης Λεμπιδάκης δήλωσε απογοητευμένος από το γεγονός ότι έχουν υποβληθεί μόλις 7.000 αιτήσεις και κάλεσε τους Κρητικούς να στηρίξουν έμπρακτα το δικό τους δημιούργημα τονίζοντας ότι «είναι αμαρτία αυτό το δημιούργημα που έγινε τόσα χρόνια με την εμπιστοσύνη τους και τη βοήθειά τους να περάσει σε ξένη τράπεζα».

Ο αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας κ. Νίκος Μυρτάκης επισήμανε ότι πολυπόθητος στόχος είναι η συγκέντρωση του ποσού των 61 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι ο στόχος αυτός δεν είναι μακρινός. Παράλληλα ανέφερε ότι ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες η ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού ώστε να βοηθήσει με κάθε τρόπο και για το λόγο αυτό θα μεταβεί ο ίδιος για συζητήσεις στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι κύριος στόχος είναι να υπάρξει στήριξη από τα μέλη και τους πελάτες της τράπεζας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και μέλος Δ.Σ. Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, τόνισε ότι σκοπός είναι να μείνει αυτή η τράπεζα στα χέρια των Κρητικών και να διατηρηθεί ο συνεταιριστικός της χαρακτήρας. Για να συμβεί αυτό, επισήμανε ο κ. Αλιφιεράκης, «πρέπει να συμβάλουμε όλοι και με τη συμμετοχή του ο καθένας μπορεί να σηματοδοτήσει τη βιωσιμότητα και την περαιτέρω λειτουργία και ανάπτυξη της τράπεζας».

Ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Λασιθίου και μέλος Δ.Σ. Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας κ. Θωμάς Χαριτάκης αναφέρθηκε στη στήριξη που έχει προσφέρει η τράπεζα, από τη σύστασή της, στις ΜΜΕ επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία γενικότερα, υπογραμμίζοντας ότι στο νομό Λασιθίου έχει διαθέσει, όλα αυτά τα χρόνια, 4.000 δάνεια ύψους περίπου 160 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 120 εκατ. είναι επιχειρηματικά. Υπογράμμισε επίσης ότι «είναι απαραίτητο να συσπειρωθούμε όλοι, επιχειρηματίες, αγρότες, επαγγελματίες, νοικοκυριά, όσοι δηλαδή τόσα χρόνια στήριξαν και στηρίχθηκαν από αυτή την τράπεζα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με την τράπεζα, η οποία παρέχει υψηλό επιτόκιο στις καταθέσεις και άριστες υπηρεσίες. «Είναι υπόθεση του καθενός μας να διατηρηθεί η τράπεζα με τα χαρακτηριστικά που έχει τώρα», υποστήριξε ο κ. Κουκιαδάκης, και υπενθύμισε την τύχη άλλων συλλογικών προσπαθειών της Κρήτης που ανέπτυξαν την οικονομία αλλά τελικά έχασαν το συλλογικό τους χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος των Εργαζομένων της Παγκρήτιας Τράπεζας κ. Γιάννης Δραμουντάνης τόνισε ότι το σωματείο στηρίζει την προσπάθεια της τράπεζας, η οποία βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή, και κάλεσε όσους αισθάνονται Κρητικοί να βοηθήσουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Ο κ. Δραμουντάνης ζήτησε μάλιστα από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να έχει ίδια μεταχείριση η Παγκρήτια Τράπεζα με τις άλλες μη συστημικές τράπεζες.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Στέλιος Βοργιάς επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα θέσεων εργασίας και λειτουργίας της τράπεζας την επόμενη μέρα, αλλά επιθυμητό είναι να διατηρηθεί ο συνεταιριστικός της χαρακτήρας παραμένοντας στα χέρια των Κρητικών συνεταίρων της κι όχι να περάσει σε ξένα συμφέροντα.

Σχόλια