Ειδήσεις

Εμπειρία ζωής η ομιλία Λυγερού για μαθητές του 4ου Γυμνασίου

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη 8/12/2015 (10:00-14:00) η εκδήλωση του 4ου Γυμνασίου με ομιλητή τον καθηγητή Γεωστρατηγικής Νίκο Λυγερό που φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του 2ου Γενικού Λυκείου.

Ο διακεκριμένος ομιλητής παρουσίασε στο α' μέρος τις "Επεκτάσεις του Ερωτόκριτου για το μέλλον της Κρήτης", ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα "Επαγγελματικός προσανατολισμός-Στρατηγικές επιλογές". Οι διαλέξεις πλαισιώθηκαν με διαθεματικές δράσεις των μαθητών της Γ' Γυμνασίου που είχαν σημεία αναφοράς τα μαθήματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Γλώσσας, της Μουσικής, της Ιστορίας, των Εικαστικών, της Πληροφορικής και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Εξόχως εύστοχος και αντισυμβατικός συγχρόνως ο τρόπος προσέγγισης των θεμάτων αλλά και του μαθητικού ακροατηρίου από τον ομιλητή, οδήγησε στον κριτικό αναστοχασμό και στη βιωματική επαφή των μαθητών με μια ποικιλία ζητημάτων που αναδείχθηκαν μέσα από τη διαδικασία, προκαλώντας την κινητοποίηση του ενδιαφέροντος. Στο α' μέρος, η επαφή με την ατμόσφαιρα της εποχής που γράφτηκε ο "Ερωτόκριτος" εξελίχθηκε για τους παριστάμενους σε πραγματική μυσταγωγία, ενώ στη συνέχεια, πάντα με το βιωματικό στοιχείο κυρίαρχο, οι μαθητές οδηγήθηκαν σε γόνιμο προβληματισμό σχετικά με το ρόλο του σχολείου στην ανάδειξη των ιδιαίτερων κλίσεων και ικανοτήτων τους, αλλά και τη σημασία της ατομικής ευθύνης για τις αποφάσεις ζωής που ο καθένας θα κληθεί να λάβει, επιτυχημένες μέσα από το πρίσμα της αυτογνωσίας, αλλά και της αδιάλειπτης προσπάθειας για εξέλιξη.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι μαθητές της Γ' τάξης του 4ου Γυμνασίου με επικεφαλής το διευθυντή κ. Αδάμ Γιαχνάκη, ενώ την οργάνωση επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες Γαλανάκη Χαρά, Γκιαουράκη Πολυτίμη, Κανναβού Ελένη, Σερδάκη Ευαγγελία και Χαριάτη Διονυσία, σε συνεργασία με τη σχολική σύμβουλο φιλολόγων κ. Λιάνα Καλοκύρη.

Το 4ο Γυμνάσιο με ανακοίνωσή του ευχαριστεί θερμά τον κ. Λυγερό για την εμπειρία ζωής που είχε την ευκαιρία να βιώσει το μαθητικό ακροατήριο. «Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εξέλιξη των πρωτοβουλιών του, αφενός για την ένταξη του "Ερωτόκριτου" στα μνημεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και αφετέρου για την ανάδειξη της Ιστορίας και την αξιοποίηση των μνημείων της πόλης μας μέσα από μια πραγματικά βιωματική διαδικασία μέθεξης και συνάμα καλλιέργειας της ιστορικής συνείδησης που τόσο έχουμε ανάγκη ως τόπος», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σχόλια