default-image

Αντ. Ζερβός: Να συνδυαστεί η επιστήμη με τον τουρισμό

Κρήτη
Αντ. Ζερβός: Να συνδυαστεί η επιστήμη με τον τουρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη στο Σταθμό Ατμοσφαιρικών Μετρήσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης πραγματοποίησε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, συνοδευόμενος από το γ.γ. του Δήμου κ. Γιάννη Στεφανάκη και την προϊσταμένη του Τμήματος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Μαρία Δεμέτζου.

«Ως δημοτική Αρχή, θέτουμε ως προτεραιότητα την προστασία της περιοχής γύρω από το Σταθμό Ατμοσφαιρικών Μετρήσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, με νομικές δεσμεύσεις, ούτως ώστε να μην ακυρωθεί το επιστημονικό έργο που συντελείται στο Φινοκαλιά. Ουσιαστικά μιλάμε για επιστημονικό τουρισμό, κάτι το οποίο μας ενδιαφέρει άμεσα. Μάλιστα, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης για το χωροταξικό, αυτό πρέπει να προβλεφθεί».

Τα παραπάνω δήλωσε ο κ. Αντώνης Ζερβός, επισκεπτόμενος το χώρο όπου στεγάζεται ο συγκεκριμένος σταθμός και που τα τελευταία χρόνια, όπως έγινε γνωστό από τους κ. Νίκο Καλυβίτη (μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου Κρήτης) και κ. Γιώργο Κουβαράκη (υπεύθυνο του σταθμού του Τμήματος Χημείας του Π.Κ), συντελεί ένα σοβαρό επιστημονικό έργο, έλκοντας το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, κυρίως σε θέματα που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι αυτή την περίοδο ο Δήμος κάνει σημειακές παρεμβάσεις για τη συμπλήρωση των ατελειών του ΣΧΟΟΑΠ των περιοχών Νεάπολης-Βραχασίου, όπου και υπάγεται ο σταθμός, ενώ δύναται να προβλεφθεί ζώνη προστασίας, ώστε να γίνουν τα πρώτα βήματα.

Ταυτόχρονα, όπως έκανε γνωστό, θα προχωρήσει η διαδικασία για την παραχώρηση με χρησιδάνειο του παλιού Δημοτικού Σχολείου του Φινοκαλιά, ενώ αναζητείται τρόπος για την ανασύσταση ενδεχομένως τμήματος του παλιού οικισμού, για τη δημιουργία ξενώνα, όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται οι επιστημονικοί συνεργάτες, οι φοιτητές, οι ερευνητές και οι καθηγητές που επισκέπτονται το σταθμό, είτε αυτοί προέρχονται από την ελληνικό χώρο, πολύ δε περισσότερο από το διεθνή.

«Μιλάμε ουσιαστικά», τόνισε ο κ. Ζερβός, «για επιστημονικό τουρισμό, άρα για μια πρόταση που μας ενδιαφέρει άμεσα, δεδομένου ότι η περιοχή που βρίσκεται ο σταθμός είναι μοναδική, το τοπίο γύρω του είναι εξαιρετικό, άρα θα μπορούσε να συνδυαστεί ο τουρισμός και η επιστήμη!».

Όπως εξήγησε ο κ. Γιώργος Κουβαράκης, υπεύθυνος του σταθμού, η δομή αυτή ξεκίνησε να λειτουργεί το 1993 και από το 1995 πραγματοποιεί συνεχείς μετρήσεις.

Στο χώρο αυτό, ανέφερε, «μετράμε τη χημική σύσταση των αέριων ρύπων και των σωματιδίων της ατμόσφαιρας. Μελετάμε τη χημική σύσταση των αέριων ρύπων, και τη χημική σύσταση των σωματιδίων και βλέπουμε πώς αυτά αλληλεπιδρούν με την ατμόσφαιρα, το οικοσύστημα και επηρεάζουν εμμέσως τη ζωή μας».

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τους ερευνητές, ο σταθμός του Φινοκαλιά είναι από τους μεγαλύτερους στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεργάζεται με μεγάλα πανεπιστήμια και βρίσκεται σε μεγάλα δίκτυα σταθμών. Κάθε χρόνο πραγματοποιούν επίσκεψη μεγάλες ομάδες ερευνητών από ξένα και ελληνικά πανεπιστήμια και σε συνεργασία με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης γίνονται μελέτες για την ατμόσφαιρα.

Ερωτηθείς σχετικά με την υποδομή που υπάρχει στο σταθμό, ο κ. Κουβαράκης χαρακτήρισε πρωτοποριακά τα μηχανήματα που διαθέτει, ωστόσο παρατήρησε ότι αυτό που απαιτείται στην παρούσα φάση είναι υποστήριξη στις υποδομές για τη φιλοξενία των ερευνητών.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα πρέπει να προστατευτεί η περιοχή από ρυπογόνες δραστηριότητες, που θα επηρεάσουν άμεσα τις μετρήσεις που γίνονται και επιπλέον να παραχωρηθεί το Δημοτικό Σχολείο Φινοκαλιάς προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος φιλοξενίας των ερευνητών.

Ως μακροπρόθεσμη πρόταση προς διερεύνηση κατέθεσε τη δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας στον οικισμό του Φινοκαλιά, ώστε οι ερευνητές να μένουν κοντά στην περιοχή, όπου γίνονται οι μελέτες .

Εξάλλου, όπως έκανε γνωστό, στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν ήδη συζητηθεί οι παραπάνω προτάσεις, υπάρχει θετική ανταπόκριση και μαζί με το Δήμο Αγίου Νικολάου και την Περιφέρεια υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα ευοδωθούν οι στόχοι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News