Ειδήσεις

Γιορτινές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι αγρότες

Όχι μόνο σε εορταστικούς, όπως για όλους εμάς τους υπόλοιπους, αλλά και σε έντονα αγωνιστικούς ρυθμούς θα βρουν τα φετινά Χριστούγεννα τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης... Η "σφαγή" που επήλθε στις επιδοτήσεις, μετά από μπάχαλο μηνών, ήταν η σταγόνα που ήρθε να ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής των αγροτών.

Ο αναβρασμός στις τάξεις του αγροτικού κόσμου είναι έντονος. Και αποτυπώθηκε ανάγλυφα στη χθεσινή γενική ανοιχτή συνέλευση που έγινε στον Προφήτη Ηλία με τη μαζική συμμετοχή αγροτών και αγροτοσυνδικαλιστών από όλο το νησί. Η χθεσινή γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στον Προφήτη Ηλία από το Παγκρήτιο Αγροτικό Κίνημα και την Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης.

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, αγρότες και από τους 4 νομούς της Κρήτης εξέφρασαν την αγωνία τους για το παρόν και το μέλλον τους, με κυρίαρχο θέμα το "ψαλίδι" που έπεσε στις κοινοτικές επιδοτήσεις. Η συζήτηση έγινε σε πολύ υψηλούς τόνους και δεν έλειψαν τα ξεσπάσματα οργής από συνδικαλιστές και αγρότες. Όπως ειπώθηκε κατά κόρον απ' όλα τα χείλη, πλέον ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης τραβά κόκκινη γραμμή...

Απαιτεί την άμεση διόρθωση των λαθών στα ποσά των επιδοτήσεων, αλλά συνάμα και πολιτική λύση σε εκείνες τις περιπτώσεις δικαιούχων όπου για τον ένα ή τον άλλο λόγο οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν υποβάλλουν ενστάσεις... Στην πλέον δεινή θέση μάλιστα, όπως επισημάνθηκε εμφατικά, είναι οι νέοι αγρότες, οι οποίοι είδαν ακόμη μεγαλύτερο "ψαλίδι" στις κοινοτικές ενισχύσεις.

Οι περιπτώσεις αδικιών που ξεδιπλώθηκαν από το βήμα της συνέλευσης πολλές. Για παράδειγμα νέος αγρότης, που λάμβανε 10.500 ευρώ επιδότηση πέρυσι, έλαβε φέτος 1.410 ευρώ, ενώ ο ΕΛΓΑ εισέπραξε εισφορές 3.500 ευρώ. Για πρώτη φορά, όπως αναφέρθηκε, ο ΕΛΓΑ εισπράττει το 90% των εισφορών αντί το 50%, σε δύο δόσεις.

«Ο ΕΛΓΑ έπρεπε να πάρει το 50%, όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές. Αντί να πάρει το 50%, ο ΕΛΓΑ πήρε το 90%!», σημείωσε για το θέμα ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Πρίαμος Ιερωνυμάκης. Τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι αγροτοσυνδικαλιστές περιέγραψαν με άκρως μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση του αγροτικού κόσμου και τον κίνδυνο διάλυσης της παραγωγής που αυτή συνεπάγεται. Όπως ειπώθηκε, ούτε να ζήσουν, ούτε χρήματα για να καλλιεργήσουν δεν έχουν αρκετοί αγρότες στην Κρήτη, που είτε είδαν ψαλιδισμένη την επιδότησή τους, είτε δεν είδαν ούτε ευρώ στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

«Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν λεφτά ούτε για να πάρουν ψωμί στο σπίτι τους, να ταΐσουν την οικογένειά τους. Οι αγρότες δεν παίρνουν μισθό. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως η επιδότηση δεν είναι μονάχα για την τροφή τους, αλλά και για τις καλλιέργειές τους. Δε θα μπορούν να καλλιεργήσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι», ξέσπασε ο κ. Ιερωνυμάκης.

Εκτός τόπου και χρόνου

«Ο κόσμος σε όλη τη χώρα διαπιστώνει μια καταστροφή. Μια σφαγή με όλη τη σημασία της λέξης. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Ο κ. υπουργός θα πρέπει να προχωρήσει τις επόμενες μέρες όσα πρέπει να κάνει για να ανακουφιστεί, να δικαιωθεί τόσος κόσμος», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης.

Ο ίδιος κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να ανοίξει άμεσα το ηλεκτρονικό σύστημα, ώστε από σήμερα το πρωί οι ενδιαφερόμενοι αγρότες να μπορέσουν να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενστάσεις και διορθώσεις.

"Βαφτίσια"

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, κτηνοτροφικές ζώνες που υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις "βαφτίστηκαν" από το σύστημα ως βοσκότοποι, με αρκετούς αγρότες να χάνουν χιλιάδες ευρώ.

Όπως αποφασίστηκε, συντονιστική επιτροπή απ' όλη την Κρήτη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, θα καταγράψει όλα τα προβλήματα, ώστε αυτά να τεθούν σε συνάντηση που θα επιδιώξουν άμεσα με αρμόδιο υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στα κάγκελα ετοιμάζονται να βγουν και οι νέοι αγρότες. Οι ίδιοι θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους αύριο Τρίτη, οπότε θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, με ανοικτό το ενδεχόμενο να βάλουν μπλόκο στη λειτουργία των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη.

Παρέμβαση βουλευτών της Ν.Δ.

Το αίτημα του αγροτικού κόσμου για την άρση των αδικιών και του γενικότερου μπάχαλου γύρω από τις επιδοτήσεις έχει μεταφερθεί και στη Βουλή μέσω κοινοβουλευτικής παρέμβασης της Ν.Δ.

Την παρέμβαση έκαναν ο βουλευτής Ηρακλείου και τομεάρχης Υποδομών της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης και άλλοι 23 "γαλάζιοι" βουλευτές, οι οποίοι αναφέρουν: «Στις 7 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης, με μεγάλη καθυστέρηση εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών. Σε προγενέστερο χρόνο, ο αρμόδιος υπουργός με δηλώσεις του συνιστούσε στους παραγωγούς υπομονή, δεσμευόμενος ότι οι πληρωμές που θα γίνουν θα αφορούν το 90% των δικαιωμάτων, ενώ, όπως αποδείχτηκε, αφορούσαν το 90% της βασικής ενίσχυσης του 55% (!).

Επιπλέον, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης στερείται η δυνατότητα από τους δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης να κάνουν χρήση του νέου ευεργετικού κοινοτικού Κανονισμού 1748/2015 και να πληρωθούν μέχρι 30 Νοεμβρίου 2015 το 70% της προκαταβολής, αντί του 50%, όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια».

«Πιο συγκεκριμένα, οι νεοεισερχόμενοι αγρότες-κτηνοτρόφοι, δικαιούχοι του Εθνικού Αποθέματος, δεν πληρώθηκαν την προκαταβολή. Επιπλέον, οι περισσότερες από τις μεταβιβάσεις δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ οι αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί από τα τέλη Ιουνίου, με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί την προκαταβολή οι συγκεκριμένοι παραγωγοί που μεταβίβασαν. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν στρέμματα σε περιοχές τηλεπισκόπησης, τα οποία δεν έχουν υπολογιστεί ως στρέμματα στα δικαιώματα, που εκδόθηκαν για τους παραγωγούς, παρόλο που στο χάρτη δεν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα.

Δυστυχώς, οι πληρωμές έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι κάνουν λόγο για μεγάλα λάθη, παραλείψεις και άδικους αποκλεισμούς, με τον απολογισμό να δείχνει ότι εκτός πληρωμών μένουν 1 στους 4 παραγωγούς», επισημαίνουν ακόμα οι βουλευτές της Ν.Δ.

Κάλεσμα σε συλλαλητήριο

Εν μέσω γενικού αγωνιστικού αναβρασμού του αγροτικού κόσμου, το δικό τους στίγμα για δυναμικές κινητοποιήσεις έδωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων, απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική αγροτική συμμετοχή στο πανεργατικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, στις 7 αύριο το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας.

«Το πετσόκομμα των ενισχύσεων-επιδοτήσεων μαζί με τις χαμηλές τιμές για τους παραγωγούς για όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα, η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, η προκαταβολή φόρου, το ψηλό κόστος παραγωγής, που ανεβαίνει ακόμα με το 23% ΦΠΑ στα εφόδια, οι μεγάλες ζημιές στην παραγωγή που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, ο τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ οδηγούν όλα μαζί σε μεγάλη μείωση του ήδη μειωμένου εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων, και συνεχίζουν: «Ενημερώνουμε τους μικρομεσαίους αγρότες των περιοχών μας, συμμετέχουμε με τους εργάτες και τους επαγγελματίες στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Τρίτη ενάντια στα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση. Κλιμακώνουμε τη δράση μας με κορύφωση το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη, σε συντονισμό με την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, κόντρα στην πολιτική που μας τσακίζει!

Διεκδικούμε:

- Να καταβληθούν άμεσα το 100% των ενισχύσεων, σύμφωνα με τις δηλώσεις καλλιέργειας.

- Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες και δικαιούχους (εξισωτικής, κ.λπ.).

- Να μη γίνει καμία δέσμευση-κατάσχεση από Δημόσιο-τράπεζες».

Γεωργία Μακάκη, Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια