Ειδήσεις

Απόστολος Τζιτζικώστας: Όχι σε ανθρώπους του προέδρου

Εβδομάδα τελικής ευθείας για τις εσωκομματικές κάλπες στη Ν.Δ. και ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ίσως ο μόνος από τους 4 υποψηφίους που εκτιμά πως ο νέος αρχηγός στη Ν.Δ. μπορεί να προκύψει ακόμη και από τον πρώτο γύρο που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 20 Δεκεμβρίου.

Στην τελική ευθεία προς την κάλπη, σε μία συνέντευξή του εφ' όλης της ύλης στη "Νέα Κρήτη", στέλνει μήνυμα πως οι μεγάλες τομές γίνονται από πολιτικούς που δεν έχουν διαψεύσει τις προσδοκίες του κόσμου. Παραδέχεται ότι η αδυναμία να γίνουν εκλογές το Νοέμβριο ήταν πλήγμα για τη Ν.Δ., στέλνει μήνυμα πως «άνθρωποι του προέδρου» - αν εκλεγεί - και «περιβάλλοντα» τέλος, ενώ προτείνει το "πόθεν έσχες" υπουργών και πολιτικών να ανατεθεί πλέον σε ειδικό σώμα ανώτατων δικαστών και από τα 3 ανώτατα δικαστήρια της χώρας με πλήρη δικαιώματα ελέγχου και απόδοσης ευθυνών.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΑΧΙΝΗ

* Πόση αγανάκτηση έχει σωρεύσει στη βάση της Ν.Δ. το εκλογικό φιάσκο του Νοέμβριου; Αρκούν όσα μόλις είπατε σε αυτόν τον κόσμο, η ανάδειξη ενός κομματικού πατριωτισμού, να τον οδηγήσουν ξανά στην κάλπη; Δε φοβάστε ότι ο κόσμος απηύδησε και θα σας γυρίσει - και στους 4 υποψήφιους - την πλάτη;

«Ελπίζω, εύχομαι, να είναι αρκετά ισχυρά κίνητρα. Γιατί, έχετε δίκιο, υπάρχει αγανάκτηση, υπάρχει ένα αίσθημα ταπείνωσης από το φιάσκο που ήρθε στη χειρότερη δυνατή στιγμή για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και για τη χώρα, που χρειάζεται μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά εγώ, ξέρετε, εμπιστεύομαι τον κόσμο αυτής της παράταξης γιατί τον γνωρίζω καλά. Αγαπάει αυτόν το χώρο, τον πονάει, δεν ψηφίζει για ρουσφέτια και προσωπικό όφελος. Μιλάω στις περιοδείες μου για το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και τις μεγάλες και τολμηρές ιστορικές επιλογές της παράταξης που έχουν δικαιωθεί και βλέπω όχι μόνο ηλικιωμένους, αλλά και νέους ανθρώπους, να χαμογελάνε σχεδόν περήφανα και να χειροκροτούν. Ταυτόχρονα, είναι άνθρωποι που απαιτούν, έχουν κριτικό λόγο και αυστηρές απαιτήσεις. Θέλουν να έχουν λόγο, όχι μόνο στην επιλογή του πρόεδρου, αλλά και στις στρατηγικές επιλογές του κόμματος. Αυτήν τη θέλησή τους υπερασπίζομαι, ένα τέτοιο κόμμα επιθυμώ, και γι' αυτό πιστεύω ότι η συμμετοχή στις εκλογές θα είναι υψηλή. Αυτό είναι κάτι πολύ υγιές και ταυτόχρονα πολύ ελπιδοφόρο».

* Από μία οπτική, η αναβολή των εκλογών δε σας φέρνει σε μειονεκτική θέση, αν πούμε ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν μία κάποια βάση, αν και η Ν.Δ. έχει "καεί" από αυτές... Τουλάχιστον σας δίνει περισσότερο χρόνο για να αυξήσετε την αναγνωρισιμότητά σας σε εθνικό επίπεδο και να προετοιμαστείτε καλύτερα; Εισπράττετε κάτι τέτοιο;

«Μπορεί να έχετε δίκιο, δεν το έχω σκεφτεί, αλλά ακόμη κι έτσι δε μου ταιριάζει αυτή η οπτική. Το πλήγμα ήταν μεγάλο για τη Νέα Δημοκρατία, οπότε ποιος κέρδισε και τι δεν αφορά νομίζω κανέναν και, πάντως, δεν αφορά εμένα».

* Κάνετε λόγο για ανανέωση στη Ν.Δ.. Πιστεύετε ότι η ανάγκη για ανανέωση περιλαμβάνει την κοινοβουλευτική ομάδα, κι αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

«Ξέρετε αυτές ο εκλογές δεν είναι κρίσιμες μόνο για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και για τη χώρα. Δε ζούμε σε μια κανονική πολιτικά και εθνικά περίοδο, δεν υπάρχει χρόνος, δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα λάθη, δεν υπάρχει η πολυτέλεια της κανονικότητας άλλων εποχών. Ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ πιο σημαντικός σε εποχές κρίσης. Με δεδομένη την κυβέρνηση- "καραβάνι που προχωρεί σε μια έρημο", χρειάζεται υπεύθυνη αλλά και μαχητική αντιπολίτευση. Πάνω από όλα χρειάζεται μια Νέα Δημοκρατία ανανεωμένη σε δομές, λειτουργία και πρόσωπα που θα κερδίζει τις μάχες στην κοινωνία. Εκεί χάσαμε. Η μετακίνηση 2 εκατομμυρίων ψηφοφόρων από το 2004 και η απώλεια 200.000 στις πρόσφατες εκλογές του Σεπτεμβρίου, σε σχέση με τον Ιανουάριο, το αποδεικνύουν στο μέγιστο βαθμό. Την ίδια μάλιστα στιγμή που η αποχή άγγιξε το 50% και την ίδια ώρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραφε το τρίτο μνημόνιο, φορτώνοντας νέα βάρη στους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία πάντα κέρδιζε και συνεχίζει να κερδίζει τις μάχες στη Βουλή, διαθέτοντας έμπειρα, αξιόλογα και δυναμικά στελέχη».

* Προτείνετε την αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών και την κατάργηση βουλευτικών προνομίων. Πιστεύετε ότι αρκούν αυτά για να εμπιστευθεί ξανά ο πολίτης το πολιτικό σύστημα;

«Έχω μιλήσει για την ανάγκη ενός δίκαιου πολιτικού συστήματος, ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους πολίτες και το πολιτικό σύστημα, αρχίζοντας κυρίως από όσους έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη, αυτούς δηλαδή που βάζουν τους κανόνες. Η διάταξη περί κατάργησης των βουλευτικών προνομίων αποτελεί έναν από τους πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Αναγέννησης της χώρας, ο οποίος πλαισιώνεται από την άμεση κατάργηση του Νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών, τη συνταγματική πρόβλεψη για το "πόθεν έσχες" των πολιτικών προσώπων και την ανάθεση του ελέγχου του σε ειδικό σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας και προφανώς με τη θεσμοθέτηση αυστηρού πλαισίου για τον έλεγχο και της χρηματοδότησης και του πολιτικού χρήματος στα κόμματα. Όλες αυτές οι σημαντικές παρεμβάσεις έχουν το στόχο της επανάκτησης της χαμένης εμπιστοσύνης. Και αυτό είναι το αίτημα των πολιτών. Προσέξτε, όμως. Αυτό το αίτημα μπορούν να το υπηρετήσουν αποτελεσματικά μόνο όσοι δεν έχουν διαψεύσει τα όνειρα και τις προσδοκίες του κόσμου. Γι' αυτό στις 20 Δεκεμβρίου θα έχουμε μια μαζική συμμετοχή του κόσμου, ώστε να γυρίσει σελίδα και να προχωρήσει δυναμικά μπροστά όχι μόνο η Νέα Δημοκρατία, αλλά η χώρα».

* Υποστηρίζετε έναν άλλο δρόμο για να φτάσει η χώρα στην ανάπτυξη, με βάση την τόνωση της ελεύθερης οικονομίας. Πώς θα το επιτύχετε αυτό, δεδομένου ότι η χώρα δεσμεύεται από μνημονιακές υποχρεώσεις που απαιτούν κυρίως μέτρα λιτότητας και δευτερευόντως μεταρρυθμίσεις;

«Η πραγματικότητα, στον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι μία: 95% είναι μέτρα λιτότητας και τα φορολογικά βάρη ξεπερνούν πλέον το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας. Οι εμμονές και οι ιδεοληψίες του κ. Τσίπρα, για να οικοδομήσει ένα συγκεντρωτικό και κομματικό κράτος, τον έχουν οδηγήσει στο να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο της λιτότητας. Με συγχωρείτε, αλλά εγώ θα διαλέξω το δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Η χώρα χρειάζεται μια νέα, μεγάλη κοινωνική συμφωνία για ένα εθνικό σχέδιο αναγέννησης. Γιατί ξέρω πως το μόνο παράλληλο πρόγραμμα και το μόνο ισοδύναμο που μπορεί σήμερα να σώσει τη χώρα είναι η στροφή στην ελεύθερη οικονομία και την παραγωγή πλούτου, με βασικότερους άξονες της οικονομικής πολιτικής:

1) Τις διαρθρωτικές αλλαγές για ένα κράτος ευέλικτο και ανταγωνιστικό, που δε βάζει εμπόδια στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

2) Την ενίσχυση της ρευστότητας με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση του ΕΣΠΑ και ένα νέο αναπτυξιακό νόμο.

3) Τις αποτελεσματικές και γρήγορες αδειοδοτήσεις, που δε βάζουν εμπόδια στον επενδυτή, που τον διευκολύνουν. Για να σταθεί στα πόδια της η χώρα, για να έρθουν επενδύσεις, να ευνοείται η επιχειρηματικότητα».

«Μην κουράζονται ορισμένοι… Η ενότητα της παράταξης δεν κινδυνεύει…»

* Φοβάστε μια διάσπαση της Ν.Δ. μετά τις 20 Δεκεμβρίου;

«Αστειεύεστε; Η ενότητα της παράταξης δεν κινδυνεύει, όσο και αν κάποια συστήματα ή κέντρα έξω από τη Νέα Δημοκρατία τη θέλουν μικρή ή διαιρεμένη. Τους λέω, λοιπόν, ξεκάθαρα ότι ματαιοπονούν. Την ενότητα της παράταξης την εγγυάται η βάση, αλλά και εγώ προσωπικά. Μην κουράζονται λοιπόν ορισμένοι με σενάρια, τα οποία στο κάτω-κάτω το μόνο που εκφράζουν είναι τις φαντασιώσεις εκείνων που τα σκέφτονται και τα διακινούν».

* Εκείνο το ντιμπέιτ με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη τι απέγινε;

«Το ζήτησα από την πρώτη στιγμή, με όλους. Όπως ζήτησα και θεματικές συνδιασκέψεις για να παρουσιαστούν οι θέσεις όλων των υποψηφίων. Και παρά την επί δυόμισι μήνες προεκλογική περίοδο, δεν κατέστη εφικτό. Κρίμα. Πάντως, τις θέσεις μου για τη λειτουργία του κόμματος, τις θεσμικές αλλαγές, και για την οικονομία, τις έχω ήδη παρουσιάσει».

* Εάν κερδίσετε στις εκλογές, ποιος θα είναι ο "άνθρωπος του προέδρου" στη Βουλή;

«Το μοντέλο "οι άνθρωποι του προέδρου" ανήκει στο παρελθόν, τουλάχιστον για εμένα. Αυτό ακριβώς θέλω να αλλάξω. Μιλώ για μια νέα συλλογικότητα, μακριά από κλειστούς μηχανισμούς. Μια συλλογικότητα που συγκροτείται πάνω στον ανοιχτό διάλογο, τη λογοδοσία στα μέλη και στην ανάληψη θέσεων ευθύνης των στελεχών με κριτήριο την αξιοσύνη και μόνο».

Σχόλια