Ειδήσεις

Αβραμόπουλος: Αναγκαία συνεργασία για το προσφυγικό

«Είναι σαφές ότι Ιταλία και Ελλάδα δεν μπορούν να προχωρήσουν στην αναδιανομή προσφύγων αν οι άλλες χώρες δεν προσφέρουν θέσεις», δηλώνει στη La Republica o Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ωστόσο, οι υπόλοιπες χώρες «δεν μπορούν να δεχθούν πρόσφυγες αν πρώτα δεν έχει γίνει η ταυτοποίηση και το φιλτράρισμα σε Ελλάδα και Ιταλία. Είναι δυο διαδικασίες παράλληλες. Για να καταγραφούν οι αφίξεις πρέπει να γίνουν λειτουργικά τα hotspots», επισημαίνει στην ιταλική εφημερίδα ο Ευρωπαίος επίτροπος.

«Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του την κρίση»

Αναγνωρίζει την σημαντική συμβολή της Ιταλίας στη διάσωση χιλιάδων ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο και επιπλέον τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται με τις ιταλικές Αρχές για να βρεθούν λύσεις, ιδίως χάρη στην πλήρη ανάπτυξη των hotspot, για την καταγραφή των μεταναστών. Η Ιταλία είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του την κρίση αυτή». Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογραμμίζει ότι «οι κανόνες του Δουβλίνου δεν είναι πλέον επίκαιροι και για το λόγο αυτό επισπεύδουμε την μεταρρύθμισή τους».

Πώς θα λειτουργεί η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή

Ο κ. Αβραμόπουλος διευκρινίζει στην ιταλική εφημερίδα τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί η συνοριοφυλακή. «Η νέα Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα επαληθεύει ότι οι κανόνες για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων τυγχάνουν σεβασμού, θα μπορεί να δρα αυτόνομα για να προλαμβάνει συνθήκες κρίσης και να παρεμβαίνει άμεσα επί των εξωτερικών συνόρων με επείγουσες δράσεις». Για το λόγο αυτό, θεωρεί ότι «πρόκειται για επανάσταση στο θέμα της διαχείρισης των συνόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και προσθέτει ότι σε μια πραγματική Ένωση, χωρίς εσωτερικά σύνορα, έχουμε όλοι τα εξωτερικά σύνορα. Θα έχουμε όλοι μια ενιαία Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Η Υπηρεσία θα έχει στη διάθεσή της ένα μόνιμο σώμα. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διαθέσουν ένα μέρος του προσωπικού τους το οποίο θα μπορεί να αναπτύσσεται σε άμεσες επεμβάσεις».

Η απόφαση για επαναπατρισμό ή όχι θα παραμείνει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της κάθε χώρας, αναφέρει ο κ. Αβραμόπουλος. «Η Υπηρεσία θα μπορεί να συντονίζει και να ξεκινά επιχειρήσεις επαναπατρισμού, παρέχοντας ένα ειδικό ταξιδιωτικό έγγραφο. Θα υπάρχει ένα ειδικό γραφείο επαναπατρισμών το οποίο θα συνεργάζεται με τα κράτη-μέλη χρηματοδοτώντας ή συγχρηματοδοτώντας τις επιχειρήσεις για να στέλνονται πίσω οι παράνομοι μετανάστες».

Σχόλια