default-image

Επιμένουν για συμμετοχή ΔΝΤ οι Ευρωπαίοι

Ελλάδα
Επιμένουν για συμμετοχή ΔΝΤ οι Ευρωπαίοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαραίτητη προϋπόθεση για την πορεία του τρίτου μνημονίου θεωρούν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα δύο ισχυροί άντρες της Ευρωζώνης: Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group, είναι κατηγορηματικοί για την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ. Έχουμε σαφή μηνύματα από μερικά κράτη-μέλη, όπως η Φιλανδία, ότι τα κοινοβούλια τους δε θα συμφωνήσουν στο κλείσιμο εάν δεν είναι απολύτως βέβαια ότι το Ταμείο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα» δηλώνει ο Τόμας Βίζερ σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής". «Οι κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είναι ξεκάθαροι και απαιτούν τη συναίνεση όλων τα κρατών- μελών για τις εκταμιεύσεις», διευκρινίζει.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι δηλώσεις του ισχυρού άνδρα του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, στο "Βήμα της Κυριακής". «Η γλώσσα της Συνθήκης είναι σαφής, είμαι πεπεισμένος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», τονίζει και εκφράζει παράλληλα την έκπληξή του για την αβεβαιότητα της ελληνικής πλευράς στο θέμα αυτό: «Η συμφωνία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του περασμένου Ιουλίου και η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Αυγούστου δηλώνει ξεκάθαρα ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα», προσθέτει.

Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, η βιωσιμότητα του οποίου αποτελεί και ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ο κ. Ρέγκλινγκ εκτιμά ότι υπάρχει σύγκλιση με το ΔΝΤ για τη ρύθμισή του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News