default-image

Η Σητεία και 4 άλλες περιοχές στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO

Λασίθι
Η Σητεία και 4 άλλες περιοχές στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων μία της Κρήτης, με ανυπέρβλητο φυσικό κάλλος, συμπεριλήφθηκαν στα "Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO", μια επιτυχία που καταδεικνύει τη γεωλογική, φυσική και πολιτισμική κληρονομιά της χώρας μας.

Η Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι κατά τη συνεδρίαση της 17ης Νοεμβρίου 2015 αποφάσισε τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος του Οργανισμού για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα (International Geoscience and Geoparks Program), στο πλαίσιο του οποίου καθιερώνεται η αναγνώριση περιοχών με τον τίτλο "Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO".

Στο νέο πρόγραμμα εντάσσονται όλες οι περιοχές που ανήκουν σήμερα στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, που αντιστοιχούν σε 120 γεωπάρκα από 33 χώρες.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, καθώς διαθέτει ήδη πέντε περιοχές που χαρακτηρίζονται πλέον "Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO": η Νήσος Λέσβος, η περιοχή του Ψηλορείτη, η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου στην Ήπειρο, το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού στην Αχαΐα και η περιοχή της Σητείας.

Η χώρα μας από την πρώτη στιγμή της έναρξης του θεσμού στάθηκε στην πρωτοπορία και μέσω των συντονισμένων ενεργειών και προσπαθειών της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και του Προέδρου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO, καθηγητή Νικόλαου Ζούρου, κατάφερε να πείσει για την αναγκαιότητα της δημιουργίας του νέου προγράμματος και να προωθήσει εγκαίρως τις ελληνικές περιοχές.

Η αναγνώριση από την UNESCO των παραπάνω περιοχών καταδεικνύει τον πλούτο της ελληνικής γεωλογικής κληρονομιάς και αναδεικνύει ταυτόχρονα τις ευκαιρίες και δυνατότητες που ανοίγονται μέσω της προβολής και της ορθολογικής τους διαχείρισης για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News