default-image

Κατατέθηκε το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Κόσμος
Κατατέθηκε το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τελικό σχέδιο της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που έχει σκοπό να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, υποβλήθηκε το Σάββατο στους αντιπροσώπους 195 χωρών που συγκεντρώθηκαν κοντά στο Παρίσι από τον πρόεδρο της COP21 Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος εμφανίστηκε πολύ συγκινημένος.

«Είμαστε σχεδόν στο τέλος ενός δρόμου και χωρίς αμφιβολία στην αρχή ενός άλλου», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σε μία σύνοδο της ολομέλειας, με σπασμένη φωνή και στο όριο των δακρύων.

Νωρίτερα ευχαρίστησε τον προκάτοχό του Μανουέλ Πουλγκάρ-Βιδάλ, προκαλώντας ομοβροντία χειροκροτημάτων.

Ο Φαμπιούς είπε πως το σχέδιο συμφωνίας φιλοδοξεί να μειώσει την υπερθέρμανση «πέρα από τους δύο βαθμούς Κελσίου» και «να προσπαθήσει να τη μειώσει στους ενάμιση βαθμούς Κελσίου».

Χαρακτήρισε τη συμφωνία «δίκαιη, βιώσιμη, δυναμική, ισορροπημένη και νομικά δεσμευτική» και είπε ότι τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει δεσμευτεί να παράσχει ο Βορράς στο Νότο «θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο».

Το σχέδιο προτείνει να περιοριστεί η υπερθέρμανση «κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου» και «να καταβληθεί προσπάθεια να μειωθεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου», δήλωσε ο Φαμπιούς, μεταδίδει το kathimerini.gr.

Το πλάνο «επιβεβαιώνει τον κεντρικό στόχο μας, που είναι και ζωτικός, να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου και να προσπαθήσουμε να την περιορίσουμε στους 1,5 βαθμούς, κάτι που θα επιτρέψει να μειωθούν σημαντικά οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά από τους αντιπροσώπους που συνήλθαν σε ολομέλεια.

Αυτό το σχέδιο συμφωνίας είναι «δίκαιο, βιώσιμο, δυναμικό, ισορροπημένο και νομικά δεσμευτικό. Τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο που έχουν υποσχεθεί να χορηγήσουν οι χώρες του Βορρά σε εκείνες του Νότου για τις πολιτικές τους σχετικά με το κλίμα θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο», είπε ακόμη ο Φαμπιούς.

Ολάντ: «Μεγάλη πράξη για την ανθρωπότητα»

Λαμβάνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τις 195 χώρες που εκπροσωπούνται στο Παρίσι να κάνουν «το αποφασιστικό βήμα».

Μιλώντας για μια «μεγάλη πράξη για την ανθρωπότητα», ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κάλεσε τους αντιπροσώπους να ενεργήσουν ώστε «η 12η Δεκεμβρίου να είναι μια μέρα όχι μόνο ιστορική αλλά μια ημερομηνία για την ανθρωπότητα». «Η Γαλλία σας ζητά, η Γαλλία σας ικετεύει να εγκρίνετε την πρώτη παγκόσμια συμφωνία της ιστορίας μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν κάλεσε όλες τις χώρες «να τελειώσουν τη δουλειά», εγκρίνοντας τη συμφωνία κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Το τέλος είναι κοντά. Ας τελειώσουμε τώρα τη δουλειά. Ο κόσμος παρακολουθεί. Εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τη σοφία σας», είπε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Οι αντιδράσεις των ΜΚΟ

Το σχέδιο συμφωνίας για το κλίμα, που παρουσιάστηκε σήμερα στη διάσκεψη του ΟΗΕ, αποτελεί μια «στροφή», δήλωσαν σήμερα ΜΚΟ, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στο ότι παραμένει το χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση προς τα πάνω των εθνικών σχεδίων μείωσης των εκπομπών ρύπων.

Το σύμφωνο στέλνει στην «άσχημη πλευρά της Ιστορίας» την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, που είναι εν πολλοίς η αιτία της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, εκτίμησε η Greenpeace.

«Ο τροχός της δράσης γυρίζει αργά, όμως στο Παρίσι γύρισε. Το κείμενο τοποθετεί τη βιομηχανία των ενεργειών από ορυκτά καύσιμα στην άσχημη πλευρά της Ιστορίας», δήλωσε ο διευθυντής της Greenpeace, Κούμι Ναΐντου.

«Το ποτήρι είναι γεμάτο κατά τα τρία τέταρτα», συνοψίζει ο Πασκάλ Κανφίν, ειδικός στο World Resources Institute, που εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το κείμενο ορίζει επιτέλους έναν μακροπρόθεσμο στόχο για τις εκπομπές αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πηγή αυτή της χωρίς προηγούμενο απορρύθμισης του κλίματος.

Το βράδυ η συζήτηση του σχεδίου

Το σχέδιο της τελικής συμφωνίας θα συζητηθεί από τους αντιπροσώπους των 195 χωρών στη διάρκεια μιας συνόδου σε ολομέλεια που ξεκίνησε στις 18:30 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία της COP21.

«Προκειμένου να δοθεί αρκετός χρόνος για την εξέταση του προσχεδίου, η Επιτροπή του Παρισιού θα συνέλθει στις 17:30 (ώρα Γαλλίας)» στο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι, ανέφερε η προεδρία της διάσκεψης, που ελπίζει ότι το κείμενο θα εγκριθεί στη διάρκεια της ημέρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News