default-image

Ένας Ισπανός αστυνομικός νεκρός σε επίθεση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ

Κόσμος
Ένας Ισπανός αστυνομικός νεκρός σε επίθεση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από την ισπανική πρεσβεία στην Καμπούλ σημειώθηκε την Παρασκευή, σκοτώνοντας έναν Ισπανό αξιωματικό της αστυνομίας και τραυματίζοντας άλλα έξι άτομα. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι είπαν ότι την έκρηξη πυροδότησε καμικάζι.

Το θάνατο του αστυνομικού επιβεβαίωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος νωρίτερα είχε διευκρινίσει πως στόχος δεν ήταν η πρεσβεία, αλλά ένας ξενώνας κοντά στο κτήριο.

Σύμφωνα με τον Αφγανό υφυπουργό Εσωτερικών, η έκρηξη σημειώθηκε σε περιοχή που στεγάζονται πρεσβείες και άλλα διπλωματικά κτήρια, που θεωρείται μια από τις πιο ασφαλείς της αφγανικής πρωτεύουσας.

Ο Αφγανός υπουργός είπε ότι δύο εμπλεκόμενοι στην επίθεση έπεσαν νεκροί από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών και ένας τρίτος τραυματίστηκε.

Την ευθύνη για την έκρηξη που συγκλόνισε ολόκληρη την περιοχή ανέλαβαν οι Ταλιμπάν. Ακολούθησαν πυροβολισμοί, ενώ δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει την περιοχή.

Η Ισπανία απέσυρε τους τελευταίους στρατιώτες της από το Αφγανιστάν τον Οκτώβριο, αν και λίγοι αξιωματικοί της παραμένουν στις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στην Καμπούλ.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι δύο Αφγανοί φρουροί έχασαν τη ζωή τους όταν Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε ξενώνα που βρίσκεται κοντά στην πρεσβεία της Ισπανίας στην Καμπούλ, σύμφωνα με το ισπανικό δίκτυο TVE που επικαλέστηκε πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών.

Μία ομάδα τριών με επτά δραστών εισέβαλαν σε ξενώνα που βρίσκεται κοντά στην ισπανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν και πυροδότησαν εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι. Την ίδια στιγμή, οι τρομοκράτες ενεργοποίησαν εκρηκτικά με τα οποία ήταν παγιδευμένο το αυτοκίνητο που στάθμευσε έξω από τον ξενώνα.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, Σεντίκ Σεντίκι, «οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έκρηξη από αυτοκίνητο που εξερράγη κοντά στην περιοχή Σιρ Πουρ στην Καμπούλ».

Λίγη ώρα αργότερα, οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη, διευκρινίζοντας στο μήνυμά τους πως στόχος τους ήταν ξενώνας που βρίσκεται κοντά στην ισπανική πρεσβεία.

«Ο ξενώνας των εισβολέων δέχθηκε επίθεση», ανέφερε μήνυμα των τρομοκρατών μετά τη φονική επίθεση.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών δικτύων, ακούστηκαν και πυροβολισμοί που προέρχονταν από το εσωτερικό της πρεσβείας.

Μάλιστα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ένα όχημα της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ισπανίας στην Καμπούλ τυλίχτηκε στις φλόγες.

«Μετά την έκρηξη αυτοκινήτου, μερικοί καμικάζι μπήκαν σε ξενώνα κοντά στην πρεσβεία της Ισπανίας. Οι ειδικές δυνάμεις έφτασαν στο σημείο και απέκλεισαν την περιοχή», δήλωσε επικεφαλής των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Εσωτερικών, Χομαγιούν Αινί.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με Ισπανίδα δημοσιογράφο που επικαλείται πληροφορίες από τις τοπικές Aρχές, δύο Ισπανοί διπλωμάτες κατάφεραν να διαφύγουν και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή τοποθεσία.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το σημείο της επίθεσης, ακούγονται πυροβολισμοί, διακρίνονται άνδρες να μεταφέρουν τραυματίες και φαίνονται οχήματα των αστυνομικών Aρχών που έχουν σπεύσει στην περιοχή.

Όπως αναφέρει Αφγανός δημοσιογράφος που επικαλείται πηγές από τις αφγανικές Aρχές, τουλάχιστον τρεις Ταλιμπάν κατάφεραν να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο της πρεσβείας και να πυρπολήσουν δύο οχήματα, τα οποία τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Ο ίδιος δημοσιογράφος, Μπιλάλ Σαργουάρι, επισημαίνει πως η επίθεση ήταν σχεδιασμένη, ενώ κάνει λόγο για αποτυχημένα μέτρα ασφαλείας, τη στιγμή που σε απόσταση λίγων μέτρων ζει ο πρώην γενικός στρατηγός του αφγανικού στρατού και αντιπρόεδρος της χώρας. Ο Σαργουάρι προσθέτει ότι είδε έναν Ισπανό διπλωμάτη να κλαίει και να χτυπάει το κεφάλι του σε ένα όχημα.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, στο μήνυμά του τόνισε πως «ο πόλεμος συνεχίζεται σε καλό ρυθμό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News