Ειδήσεις

Συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών για το δεύτερο πακέτο μέτρων

Σε συμφωνία κατέληξαν Ελλάδα και δανειστές για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων, το βράδυ της Παρασκευής. Οι μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, ξεκλειδώσουν την υποδόση του ενός δισ. ευρώ.

Την είδηση της επίτευξης συμφωνίας επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters και το Mega, ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη λήξη της συνάντησης.

Η συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με το κουαρτέτο στο Hilton άρχισε στις 4:30 το απόγευμα και διήρκεσε περίπου πέντε ώρες και ενώ είχε προηγηθεί η... ολονυχτία στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τη δημιουργία ενός νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, τα έσοδα του οποίου θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση των επενδύσεων και την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει από την Πέμπτη στη μερική ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ενώ στο τραπέζι ετέθη και το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, θα υπάρξει νέο πλαίσιο που θα ορίζει το τι θα ισχύσει μετά τις 15 Φεβρουαρίου για στεγαστικά πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά και τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, η συμφωνία που επιτεύχθηκε προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς για τα επιχειρηματικά δάνεια και τα στεγαστικά, εκτός αυτών που αφορούν σε πρώτη κατοικία για τα οποία προβλέπεται εξαίρεση έως τις 15 Φεβρουαρίου από κοινού με τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης συνάντησης και συνέχισε: «Από το Φεβρουάριο θα ισχύσει το κανονιστικό πλαίσιο που συμφωνήσαμε σήμερα, ενώ θα υπάρξει νέος γύρος διαβουλεύσεων για τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε πως με το ενιαίο μισθολόγιο δεν υπάρχει καμία μείωση μισθών. Σε ό,τι αφορά το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, η έναρξη λειτουργίας του τοποθετείται σε εύλογο χρόνο, περί το Πάσχα, μεταξύ α' και β' τριμήνου.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Σάββατο και θα ψηφιστεί μέχρι την Τρίτη ώστε η Ελλάδα να λάβει τη δόση μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

Eκτός από τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Euroworking Group μέσω τηλεδιάσκεψης, οι υφυπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν και το απόγευμα της Τετάρτης, με στόχο να εγκριθεί η υποδόση.

Υπενθυμίζεται ότι στη λίστα του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων για το 1 δισ. ευρώ περιέχονται οι διατάξεις για:

- Τα "κόκκινα" δάνεια με επίκεντρο το πλαίσιο για τη χορήγηση αδειών σε μη τραπεζικά ιδρύματα που θα τα διαχειρίζονται.

- Την εφαρμογή του πτωχευτικού δικαίου που πρόσφατα θεσπίστηκε.

- Οι νέοι κανόνες της ΤτΕ για τα κριτήρια αξιολόγησης της οικονομικής δυνατότητας του δανειολήπτη και οι κανόνες επιλογής και αξιολόγησης της διοίκησης των τραπεζών μέσω του ΤΧΣ.

- Το πλαίσιο για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μέσω ομάδας δράσης που θα ετοιμάσει τις σχετικές προτάσεις.

- Το νέο χωροταξικό και ο δασικός νόμος.

- Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

- Νέα αποτίμηση για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

- Νέες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ με επίκεντρο τα καύσιμα και τα αναψυκτικά.

- Σαφές χρονοδιάγραμμα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

- Ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων

- Δράσεις κατά της φοροδιαφυγής ειδικά στα καύσιμα και στις τριγωνικές συναλλαγές ΦΠΑ.

- Δευτερογενής νομοθεσία για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και στις διαγνωστικές εξετάσεις.

- Εφαρμογή του Νόμου για το ΕΣΠΑ με τη λήψη όλων των αναγκαίων αποφάσεων για την εξάλειψη των καθυστερήσεων.

Σχόλια