Ειδήσεις

Σε δημόσια διαβούλευση κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, με την αριθ. 81/2015 απόφασή της, αποφάσισε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το με αριθμό 04/2015 Πρακτικό της Επιτροπής Κυκλοφορίας που αφορά σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (προτεραιότητα οδών, απαγόρευση στάσης - στάθμευσης, κ.λπ).

H απόφαση με το Πρακτικό της Επιτροπής Κυκλοφορίας που αφορά σε κυκλοφοριακά θέματα και ρυθμίσεις σε διάφορες οδούς της πόλης του Ηρακλείου έχει αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων και στην ιστοσελίδα του Δήμου, προκειμένου να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι και να εκφράσουν τυχόν παρατηρήσεις ή προτάσεις και στη συνέχεια να λάβει σχετική απόφαση η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο πρακτικό της Επιτροπής Κυκλοφορίας, αναφέρονται οι εξής παρεμβάσεις, επί των οποίων μπορούν να εκφέρουν άποψη οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς:

«ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Μετά από εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής συζητήθηκαν τα Θέματα της εκτός ημερησίας διάταξης που είναι τα ακόλουθα:

1ο ΘΕΜΑ:

Με την 45/2015 απόφαση της Δημοτικής Ενότητας Ν. Αλικαρνασσού προτείνεται η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς που διεξάγεται κάθε Τρίτη από την οδό Ηροδότου στην οδό Αναπαύσεως και σε ένα τμήμα της οδού Καραϊσκάκη.

Για την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας τις ώρες λειτουργίας της λαϊκής προτείνεται η οδός Μελπωμένης να λειτουργήσει ως διπλής κατεύθυνσης μόνο κατά τη διάρκεια της λαϊκής αγοράς.

Πρόταση προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Για το εν λόγω θέμα η επιτροπή συμφώνησε ομόφωνα, για την αλλαγή της φοράς της οδού Μελπομένης, που προτείνεται να λειτουργήσει ως διπλής κατεύθυνσης κατά τη διάρκεια της λαϊκής αγοράς. (βλ. επισυναπτόμενο σκαρίφημα)

2ο ΘΕΜΑ:

Προτάσεις από τη Δημοτική Αστυνομία για κυκλοφοριακά θέματα:

Α. Προτείνεται η τοποθέτηση οριοθετών για την αποφυγή της παράνομης στάθμευσης και για τη διευκόλυνση της διέλευσης των λεωφορείων σε συγκεκριμένα σημεία στις οδούς που αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω.

Πρόταση προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Για το εν λόγω θέμα η επιτροπή συμφώνησε ομόφωνα, για την τοποθέτηση οριοθετών σε όλα τα σημεία όπως περιγράφονται αναλυτικά:

α. Διασταύρωση Λ. Ικάρου με Δ. Μποφώρ έξω από το Μουσείο και έναντι αυτού,

β. Έξοδος οδού Αβέρωφ δεξιά (Ιατρικό)

γ. Δικαιοσύνης από τη συμβολή της με την οδό Έβανς έως τη συμβολή με την οδό 1821.

δ. Στην αρχή της οδού 1821 δεξιά, μετά τη συμβολή της με την οδό Ίδης.

ε. Στην οδό Μητσοτάκη από τη συμβολή της με την Μ. Αγκαράθου έως την οδό Λ. Μαρινέλη (δεξιά)

στ.  Στην οδό Ανθεμίου κάτω από το Καπετανάκειο, προκειμένου να εμποδίζεται η στάθμευση από τη δεξιά πλευρά, αλλά και να οριοθετείται ένα στενό πεζοδρόμιο δίπλα από το πρανές για χρήση από τους μαθητές.

η. Στην Λ. Ικάρου από το ύψος της Παγκρήτιας Τράπεζας έως την Κρήνη Γενιτσάρ Αγάρ πάνω στο πεζοδρόμιο, στην αρχή της οδού Επιμενίδου και στην έξοδο της οδού Σαπφούς, γιατί υπάρχουν μόνιμα παρκαρισμένα στο σημείο αυτό θέτοντας σε κίνδυνο τους πεζούς.

θ. Στην οδό Μ. Οδηγητρίας από τη συμβολή της με την οδό 1821 έως και τη συμβολή της με την οδό Κατεχάκη στην νότια πλευρά, ώστε να αποφευχθεί η στάθμευση δικύκλων.

Β. Να εξεταστεί το αίτημα της Τροχαίας Ηρακλείου, με το οποίο προτείνεται σήμανση στο χώρο μεταξύ του Δικαστικού Μεγάρου και της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου. Καθώς και το αίτημα της Εισαγγελίας Ηρακλείου να τους παραχωρηθούν 2-3 θέσεις από την ελεγχόμενη στάθμευση.

Πρόταση προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Για το εν λόγω θέμα η επιτροπή πρότεινε την τοποθέτηση πινακίδας επί της οδού Δικαιοσύνης , βάση της οποίας θα απαγορεύεται η στάθμευση των οχημάτων με εξαίρεση τα οχήματα που επιτρέπεται να σταθμεύουν με βάση τις 595/2009 και 353/2010 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επίσης πρότεινε την παραχώρηση δύων (2) θέσεων επί της οδού Χατζημιχάλη Γιάνναρη για την Εισαγγελία Ηρακλείου.

Γ. Σχετικά με τις εταιρείες φορτοεκφορτώσεων η Δημοτική Αστυνομία αιτείται να δοθεί επιπλέον χώρος στην Ίδης, από πλ. Νικηφόρου Φωκά έως τη διάβαση πεζών έναντι της οδού Αργυράκη και να διευρυνθεί το ωράριο φορτοεκφόρτωσης.

Πρόταση προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

      Για το εν λόγω θέμα η επιτροπή συμφώνησε ομόφωνα να παραχωρηθεί χώρος στην οδό Ίδης από την Πλ. Νικηφόρου Φωκά μέχρι την οδό Αργυράκη καθώς και στην οδό Μινωταύρου για τις εταιρείες φορτοεκφορτώσεων. Ο χώρος φορτοεκφόρτωσης επί της οδού Ίδης θα είναι ελεύθερος για όλο το 24ώρο, ενώ στην οδό Μινωταύρου οι ώρες φορτοεκφόρτωσης θα είναι από τις 6:00 - 10:00 π.μ. και 15:00 - 17:30 μ.μ.

Δ. Προτείνεται η αντικατάσταση των πινακίδων Ρ- 40 (απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση) επί της οδού Αγ. Μηνά με πινακίδες Ρ-39 (απαγορεύεται η στάθμευση).

Πρόταση προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

      Για το εν λόγω  θέμα η επιτροπή συμφώνησε ομόφωνα για την αντικατάσταση των πινακίδων αυτών επί της οδού Αγ. Μηνά μέχρι τη συμβολή της με την οδό Κυρίλλου Λουκάρεως.

Ε. Όσον αφορά την οδό Δικαιοσύνης προτάθηκαν τα εξής:

1. Δεξιά στις θέσεις που επιτρέπεται η στάθμευση μόνο δικύκλων, να τοποθετηθούν κάθετα διαχωριστικά ανά 1.5 -2.0 μ. που να διαχωρίζουν τις θέσεις των δικύκλων και κυρίως να εμποδίζουν τη στάθμευση των οχημάτων.

2. Κατά μήκος των πεζοδρομίων της οδού Δικαιοσύνης να τοποθετηθούν κάγκελα με κενά μόνο για διαβάσεις πεζών στα εξής σημεία: είσοδος Περιφέρειας, είσοδος Δικαστηρίων και Ίδης.

3. Να μειωθούν οι θέσεις στάθμευσης ταξί στην Πλατεία Ελευθερίας και στη Δικαιοσύνης

Πρόταση προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

      Για το εν λόγω θέμα η επιτροπή συμφώνησε ομόφωνα για το 1ο και 2ο θέμα, ενώ δεν γνωμοδότησε σχετικά με το 3ο θέμα που αφορά την μείωση των θέσεων στάθμευσης ταξί στην πλατεία Ελευθερίας και στην οδό Δικαιοσύνης.

3ο ΘΕΜΑ:

Η 1η Δημοτική Κοινότητα Ηρακλείου με την 216/2015 απόφαση της ζητάει να τοποθετηθούν σαμαράκια επί της οδού Ιδομενέως.

Πρόταση προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

      Για το εν λόγω θέμα η επιτροπή δεν γνωμοδότησε δεδομένου ότι το τμήμα της οδού Ιδομενέως, από τη Μεραμβέλου μέχρι την Κορωναίου, εξετάζεται ως πεζόδρομος στα πλαίσια αναθεώρησης της κυκλοφοριακής μελέτης Παλιάς Πόλης στην περιοχή του Αγ. Τίτου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Εφορίας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων.

4ο ΘΕΜΑ:

Κατασκευή υπερυψωμένων διαβάσεων επί της Λ. Σοφ. Βενιζέλου στο ύψος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για την ασφαλή διέλευση των πεζών.

Πρόταση προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Για το εν λόγω θέμα η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την κατασκευή των διαβάσεων επί της Λ. Σοφ. Βενιζέλου, οι οποίες θα κατασκευαστούν  με βάση την ήδη εκπονηθείσα μελέτη γι' αυτή την περιοχή.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Α) ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΦΟΡΕΩΝ-ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

1)      Η Δημοτική Αστυνομία με έγγραφό της (αρ.πρωτ 106603/10-08-2015),  ζητεί τη μονοδρόμηση των οδών Ετεάρχου και Σικυώνος στην περιοχή των Μεσαμπελιών θεωρώντας ως ανεπαρκές για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων, το υφιστάμενο πλάτος τους.

Εισήγηση Υπηρεσίας:

Η Υπηρεσία μας δεν έχει αντίρρηση στην ανωτέρω πρόταση και προτείνει την μονοδρόμηση των οδών Ετεάρχου και Σικυώνος ως ακολούθως: Η οδός Ετεάρχου να μονοδρομηθεί με κατεύθυνση από Παπαπέτρου Γαβαλά προς Ούλαφ Πάλμε, ενώ η οδός Σικυώνος να μονοδρομηθεί με κατεύθυνση από Ούλαφ Πάλμε προς Παπαπέτρου Γαβαλά (βλ. σχέδιο Α1). Παράλληλα προτείνει την επίσπευση των διαδικασιών για την εφαρμογή του σχεδίου πόλης και την πλήρη διάνοιξη των οδών στο προβλεπόμενο πλάτος τους.

Πρόταση προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Για το εν λόγω θέμα η επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για τη μονοδρόμηση των οδών Ετεάρχου και Σικυώνος, όπως φαίνεται στο επισυναπτόμενο σχέδιο Α1.

2)      Η 4η Δημοτική Κοινότητα Ηρακλείου, με την 89/2015 απόφασή της ζητεί την τοποθέτηση κατακόρυφης σήμανσης στις οδούς Χαράς και Κατσιφάρη προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής διευθέτηση της κυκλοφορίας.

Εισήγηση Υπηρεσίας:

Η Υπηρεσία μας μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε διαπίστωσε την ανυπαρξία κατακόρυφης σήμανσης στις ανωτέρω οδούς και προτείνει την τοποθέτηση της ως ακολούθως: Να χαρακτηριστεί η οδός Κατσιφάρη ως δρόμος προτεραιότητας έναντι των καθέτων της, πλην των οδών Ε. Χατζάκη και Αθ. Μούση. Επίσης να χαρακτηριστεί η οδός  Πικροδάφνης ως δρόμος προτεραιότητας και να τοποθετηθούν  πινακίδες STOP στις  συμβολές των οδών Χαράς - Πολυχρόνη και Χαράς - Πικροδάφνης (βλ. Σχέδιο Α2).

Πρόταση προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Για το εν λόγω θέμα η επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για την τοποθέτηση κατακόρυφης σήμανσης στις οδούς Χαράς και Κατσιφάρη όπως φαίνεται στο επισυναπτόμενο σχέδιο Α2. Συγκεκριμένα προτείνονται ναχαρακτηριστεί η οδός Κατσιφάρη ως δρόμος προτεραιότητας έναντι των καθέτων της, πλην των οδών Ε. Χατζάκη και Αθ. Μούση. Επίσης να χαρακτηριστεί η οδός  Πικροδάφνης ως δρόμος προτεραιότητας και να τοποθετηθούν πινακίδες STOP στις συμβολές των οδών Χαράς - Πολυχρόνη και Χαράς - Πικροδάφνης.

3)      Η 4η Δημοτική Κοινότητα Ηρακλείου, με την 81/2015 απόφασή της, ζητεί την τοποθέτηση πινακίδας STOP στην συμβολή των οδών Ζώρζη και Μηνά Δημάκη στη περιοχή του Αγίου Ιωάννη Κνωσού.

Εισήγηση Υπηρεσίας:

Η Υπηρεσία εισηγείται το χαρακτηρισμό της οδού Γερουλάνου ως δρόμου προτεραιότητας έναντι των καθέτων της πλην των οδών Αρχ. Ευγενίου και Ερμή (βλ. σχέδιο Α3).

Πρόταση προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Για το εν λόγω θέμα η επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για τον χαρακτηρισμό της οδού Γερουλάνου ως δρόμο προτεραιότητας έναντι των καθέτων της πλην των οδών Αρχ. Ευγενίου και Ερμή.

4)      Η Τοπική Κοινότητα Σταυρακίων, με το αριθ. Πρωτ. 193533/8-11-2013 αίτημα της ζητεί την τοποθέτηση δυο πινακίδων STOP στην πρώτη προς βορρά παράλληλη με την κεντρική αρτηρία οδό που διέρχεται τον οικισμό και έχει κατεύθυνση Βορρά -Νότο.

Εισήγηση Υπηρεσίας:

Η Υπηρεσία μας μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε, διαπίστωσε την ορθότητα του αιτήματος και συνηγορεί στην τοποθέτηση των πινακίδων STOP όπως περιγράφονται στο αίτημα της κοινότητας Σταυρακίων (βλ. σχέδιο Α4.)

Πρόταση προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Για το εν λόγω θέμα η επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για την τοποθέτηση πινακίδων STOP στην πρώτη προς βορρά παράλληλη με την κεντρική αρτηρία οδό που διέρχεται τον οικισμό και έχει κατεύθυνση Βορρά -Νότο.

Β) ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΩΝ

1)      Περίοικοι των οδών Σμπώκου και Κωνσταντινίδη με παλαιότερη αίτησή τους (αριθ. Πρωτ. 154/14-5-2013) ζητούσαν τον επανασχεδιασμό της κυκλοφορίας των οχημάτων στις οδούς Σμπώκου, Κωνσταντινίδη και Ομήρου. Μετά το θανατηφόρο τροχαίο της  27-09-2015  επανήλθαν θέτοντας εκ νέου το ίδιο αίτημα.

 Εισήγηση Υπηρεσίας:

Στο σημείο όπου εκβάλουν οι οδοί Κωνσταντινίδη, Ομήρου και Σμπώκου υφίσταται κατακόρυφη σήμανση για τις επιτρεπόμενες πορείες που δικαιούνται να πραγματοποιούν οι εποχούμενοι. Ωστόσο όπως διαπιστώθηκε από αυτοψία του τμήματος, οι σημάνσεις κατά κανόνα παραβιάζονται θέτοντας σε κίνδυνο τους διερχόμενους. Λόγω του αυξημένου κυκλοφοριακού φόρτου της περιοχής και της πολυπλοκότητας των κατευθύνσεων, προτείνεται η αλλαγή κατεύθυνσης των οδών  Μαβίλη και Κωνσταντινίδη (βλ. σχέδιο Α5). Επίσης προτείνεται η επέκταση της νησίδας προς την υπόγεια διάβαση εφόσον διαπιστωθεί ότι τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις από την συμβολή με την υπόγεια διάβαση.

Πρόταση προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Για το εν λόγω θέμα η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά  για την αλλαγή κατεύθυνσης των οδών Λ. Μαβίλη και Κωνσταντινίδη όπως φαίνεται στο επισυναπτόμενο σχέδιο και για την επιμήκυνση της νησίδας προς την υπόγεια διάβαση , για όσο μήκος απαιτείται προκειμένου να αποτραπεί η αριστερή στροφή από την οδό Σμπώκου προς την οδό Ομήρου. Συγκεκριμένα η οδός Κωνσταντινίδη προτείνεται ως μονόδρομος με είσοδο από  την οδό Σμπώκου και έξοδο προς την Λ. Γ. Παπανδρέου. Η οδός Λ. Μαβίλη προτείνεται ως άνοδος με είσοδο από την Λ. Γ. Παπανδρέου και έξοδος στην οδό Β. Σμπώκου, όπως φαίνεται στο επισυναπτόμενο σχέδιο.

Επίσης προτείνεται από την επιτροπή η τοποθέτηση απαγορευτικής πινακίδας STΟP στη συμβολή των οδών Κωνσταντινίδη και Λ. Ιωνίας χαρακτηρίζοντας ως δρόμο προτεραιότητας την Λ. Ιωνίας.

2)      Δημότης με την υπ' αριθμό 129006/25-09-2015 αίτησή του ζητεί την μετατροπή της οδού Πινδάρου από μονόδρομο σε διπλής κατεύθυνσης, τουλάχιστον μέχρι την οδό Γρηγοράκη ή μέχρι. την οδό Σορβώλου.

Εισήγηση Υπηρεσίας:

Η Υπηρεσία μας αντιτίθεται στην εν λόγω πρόταση καθόσον η οδός Πινδάρου έχει μελετηθεί και λειτουργεί ως μονόδρομος. Για την αντιμετώπιση των παρατηρούμενων παρανομιών προτείνεται η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης.

Πρόταση προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Για το εν λόγω θέμα η επιτροπή συμφώνησε ομόφωνα με την εισήγηση της Υπηρεσίας να μην μετατραπεί η οδός Πινδάρου από μονόδρομο σε διπλής κατεύθυνση.

3)      Δημότης με την υπ' αριθμό 88230/07-07-2015 αίτησή του ζητεί την τοποθέτηση πινακίδων απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης επί της συμβολής των οδών Ιερολοχιτών και Μιχαήλ Παυλάκη διότι δημιουργείται σημαντικό κυκλοφοριακό πρόβλημα.        

Εισήγηση Υπηρεσίας:

Η Υπηρεσία μας εισηγείται την τοποθέτηση πινακίδων απαγόρευσης της στάσης και της στάθμευσης (Ρ40) των οχημάτων στην δυτική πλευρά της οδού Μιχαήλ Παυλάκη και στη συμβολή της με την οδό Ιερολοχιτών. (βλ. σχέδιο Α6).

Πρόταση προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Για το εν λόγω θέμα η επιτροπή συμφώνησε ομόφωνα με την εισήγηση της Υπηρεσίας για την τοποθέτηση πινακίδων Ρ 40 (απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση) στη δυτική πλευρά της οδού Μιχαήλ Παυλάκη και στη συμβολή της με την οδό Ιερολοχιτών, όπως φαίνεται στο επισυναπτόμενο σχέδιο.

4)      Δημότης με την υπ' αριθμό 137010/2014 αίτησή του ζητεί την απαγόρευση της στάθμευσης στη μια πλευρά της ανωνύμου οδού που βρίσκεται δυτικά της Λ. Κνωσού στη συμβολή της με την οδό Μ. Αλεξάνδρου.

Εισήγηση Υπηρεσίας:

Η Υπηρεσία μας κατόπιν αυτοψίας που διενήργησε διαπίστωσε τα εξής:

Η εν λόγω οδός που χρησιμοποιείται σήμερα ως δρόμος διπλής κατεύθυνσης σε συνδυασμό με τη στάθμευση των οχημάτων και στις δύο πλευρές της, παρουσιάζει έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα. Ως εκ τούτου η Υπηρεσία μας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα προτείνει  την απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων και από τις δυο πλευρές(ανατολικά και δυτικά) της εν λόγω οδού ( βλ. σχέδιο Α7).     

Πρόταση προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Για το εν λόγω θέμα η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων στην ανατολική πλευρά της εν λόγω οδού..

5)      Δημότης με την υπ' αριθμό 127774/23-9-2015 αίτησή του, ζητεί την απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων στην οδό Χορτατσών.

 Εισήγηση Υπηρεσίας:

Η Υπηρεσία μας κατόπιν αυτοψίας που διενήργησε διαπίστωσε τα εξής:

Η εν λόγω οδός που χρησιμοποιείται σήμερα ως μονόδρομος σε συνδυασμό με τη στάθμευση των οχημάτων και στις δύο πλευρές της, παρουσιάζει έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα. Ως εκ τούτου η Υπηρεσία μας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα προτείνει  την απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων και από τις δυο πλευρές της.   

Πρόταση προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Για το εν λόγω θέμα η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την απαγόρευση της στάθμευση των οχημάτων με τοποθέτηση πινακίδων Ρ39, στη συμβολή των οδών Κυδωνίας και Χορτατσών.

Γ) ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

1). Υποβολή προς αξιολόγηση της μελέτης Αναθεώρησης της κυκλοφοριακής μελέτης της παλιάς πόλης στην περιοχή του Αγίου Τίτου και επικαιροποίηση της Μ.Κ.Ε. του σταθμού αυτοκινήτων ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε. Αριθμός πρωτοκόλλου της μελέτης 94756/21-07-2015.

Πρόταση προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Η μελέτη αναθεώρησης της κυκλοφοριακής μελέτης της παλιάς πόλης στην περιοχή του Αγ. Τίτου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Εφορίας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και η επικαιροποίηση της μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων (Μ.Κ.Ε.) του σταθμού αυτοκινήτων ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε, επί της οδού Κορωναίου, ανετέθη από την εταιρεία ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε  στο Γραφείο "Ρέντζος και Συνεργάτες Ο.Ε.". Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η εξεύρεση πορειών προσπέλασης στο σταθμό λαμβάνοντας υπόψη το αίτημα της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων για την πεζοδρόμηση της οδού Ιδομενέως από την οδό Μεραμβέλου μέχρι την οδό Κορωναίου

Για το εν λόγω θέμα η επιτροπή εφόσον έλαβε υπ' όψιν της τις προτεινόμενες παρεμβάσεις (λύση 1) γνωμοδότησε θετικά για την αναθεώρησης της εν λόγω κυκλοφοριακής μελέτης Στην πρόταση αυτή καταγράφεται η επιφύλαξη του ΤΕΕ δια του εκπροσώπου του κ. Κώστα Βάκιντα, όπου με το αριθ. Πρωτ. 154188/16-11-2015 έγγραφο τους εκφράζουν τη διαφωνία τους σχετικά με την προτεινόμενη μελλοντική λύση (λύση 2).

 Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις (λύση 1) όπως φαίνονται και στο επισυναπτόμενο σχέδιο, έχουν ως εξής:

Η οδός Μεραμβέλου αντιδρομείται από την Ξανθουδίδου προς και μέχρι  την οδό Ιδομενέως. Το τμήμα της Μεραμβέλλου από την Ιδομενέως μέχρι την Ευρώπης αντιδρομείται με φορά προς Ευρώπης.

?      Η οδός Ευρώπης αντιδρομείται από την Μεραμβέλου μέχρι την Κρωναίου με φορά προς Κορωναίου.

?      Το πεζοδρομούμενο τμήμα της Ιδομενέως από Κορωναίου μέχρι Μαλικούτη μονοδρομείται με φορά από Κορωναίου προς Μαλικούτη. Το πεζοδρομούμενο τμήμα της Ιδομενέως από πλατεία Ελευθερίας μέχρι Μαλικούτη μονοδρομείται με φορά από πλατεία προς Μαλικούτη.

?      Το τμήμα της Μαλικούτη από Ιδομενέως μέχρι Αριάδνης μονοδρομείται με φορά από Ιδομενέως μέχρι Αριάδνης (αντίθετα της σημερινής φοράς) και πεζοδρομείται.

?      Το τμήμα της Μαλικούτη αντιδρομείται από την οδό Υγείας μέχρι την Αριάδνη εκτός από το υπόλοιπο τμήμα της που διατηρείται ως σήμερα με μονοδρόμηση από την Μποφώρ προς και μέχρι την οδό Υγείας.

?      Η Αγίου Τίτου στο τμήμα της από Ιδομενέως μέχρι Ευρώπης αντιδρομείται με φορά προς την Ευρώπης.

Η Επιτροπή εξέφρασε την επιφύλαξη της σχετικά με την πεζοδρόμηση της 25ης Αυγούστου από την συμβολή της με την οδό Κορωναίου μέχρι τον κόμβο με την Πλ. Κουντουριώτη, που έχει πεζοδρομηθεί σε αντίθεση με τις ρυθμίσεις της εγκεκριμένης κυκλοφοριακής μελέτης της Π. Πόλης. Στην μελέτη Π. Πόλης το τμήμα αυτό  της οδού 25ης Αυγούστου λειτουργεί ως μονόδρομος, ήπιας κυκλοφορίας με φορά από Κορωναίου προς παραλία ώστε να εξυπηρετεί την κυκλοφορία των γειτονιών Αγίου Τίτου και Αγ. Δημητρίου. Το θέμα της 25ης Αυγούστου θα επανεξεταστεί κατά την επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης .

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η επιτροπή συμφώνησε ομόφωνα να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις επί των πεζοδρομίων στα σημεία που φαίνονται στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες, προκειμένου να αποτραπεί η παράνομη στάθμευση των οχημάτων ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων.

2)      Αίτημα με αριθμό 78410/17-6-2015 της εταιρείας "JUMPO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" όπου ζητείται η μονοδρόμηση της οδού Λευκωσίας.

Εισήγηση Υπηρεσίας:

Η Υπηρεσία μας δεν έχει αντίρρηση και εισηγείται θετικά για τη μονοδρόμηση της οδού Λευκωσίας από την συμβολή της με την οδό Κωνσταντινουπόλεως μέχρι την συμβολή με την οδό Χριστομιχάλη Ξυλούρη με κατεύθυνση ανατολή - δύση. Η οδός Λευκωσίας αποτελεί ζεύγος μονοδρόμων με την οδό Αθ. Καμπέλη η οποία προτείνεται να γίνει μονόδρομος με κατεύθυνση από δυτικά προς ανατολικά. Η οδός Πετράκη να παραμείνει ως έχει σήμερα αποτελώντας ζεύγος μονόδρομων με την οδό Ρεστιβάκη. Τέλος η οδός Εκάβης και η οδός Κωνσταντινουπόλεως παραμένουν επίσης με τις σημερινές τους κατευθύνσεις (βλ. σχέδιο Α8).

Πρόταση προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Για το εν λόγω θέμα η επιτροπή δεν γνωμοδότησε για το λόγο ότι πρέπει να υπάρξει πρόταση από την 3η Δημοτική Κοινότητα Ηρακλείου και κατόπιν να συζητηθεί το θέμα εκ νέου».

Σχόλια